Contentmarketing

Podcasting: dé contentmarketing-strategie voor bedrijven

0

Podcasts, voor de één een hobby en voor de ander een onderdeel van een contentstrategie. Met de opkomende populariteit van podcasts, biedt deze vorm van digitale media verfrissende mogelijkheden voor bedrijven: adverteren, klantloyaliteit opbouwen en het uitstralen van autoriteit. In dit artikel vertel ik je graag meer over de podcast-mogelijkheden voor bedrijven.

Het is geen hogere wiskunde om te snappen dat de populariteit van podcasts enorm stijgt. Toch is het wel altijd even fijn om deze populariteit in cijfers uit te drukken. Markteffect bracht in juni 2022 de 7e editie van de Podcast Monitor uit. Uit hun onderzoek is gebleken 49% van alle Nederlanders weleens naar een podcast luistert. Dat percentage staat gelijk aan 6,9 miljoen Nederlanders. Een enorme doelgroep, maar wat levert het je op?

Podcasts zorgen voor toename bereik & publiek

Om te beginnen, onderscheidt podcasting zich van veel andere digitale media in de manier waarop podcasts worden geconsumeerd. Zo zijn podcasts erg toegankelijk. Of mensen nu in de trein zitten, aan het sporten zijn of gewoon rustig op de bank zitten, zo lang zij beschikken over een mobiel apparaat zijn podcasts nagenoeg altijd en overal te beluisteren.

Door de podcast op verschillende platforms te publiceren, zijn podcasts voor ieder individu beschikbaar. Deze toegankelijkheid zorgt voor een lage drempel voor nieuwe luisteraars. Zodra een podcast gekoppeld is aan een bedrijf, zorgt dit er automatisch ook voor dat de naamsbekendheid van het bedrijf groeit.

Bedrijven stralen met podcasts autoriteit uit

Het uitbouwen van autoriteit en deskundigheid is een belangrijke contentmarketingdoelstelling. Het heeft namelijk een PR-functie: het draagt bij aan het creëren en in stand houden van een goed imago. Enkel het verspreiden van gebruikelijke reclame en advertenties gaat een bedrijf geen toename in autoriteit opleveren.

Een bedrijf beschikt over merkautoriteit als het publiek het bedrijf erkent als een gegronde expert binnen het vak waar zij zich mee bezighouden. Dit maakt het winnen van vertrouwen bij het publiek de basis van de merkautoriteit van een bedrijf. Podcasts bieden hiertoe effectieve mogelijkheden, zoals het in een podcast beantwoorden van door het publiek gestelde vragen.

Dat podcasts autoriteit uitstralen is nu volgens mij wel duidelijk. Er bestaat echter nog een extra manier om meer autoriteit en exposure met podcasting te realiseren. Zo kun je andere professionals binnen je werkveld uitnodigen om te gast te zijn in jouw podcast. Een leuke manier om te netwerken en het brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee:

  • Social media: de gastspreker en zijn of haar bedrijf delen graag de podcast om ook hun expertise aan de wereld tentoon te stellen.
  • Een nieuwsbericht over de podcastaflevering op de website van de gastspreker (inclusief backlinks).
  • Mega interessant gesprek waarbij je zelf ook nieuwe dingen leert van de gastspreker.

Het versterkt de betrokkenheid van je doelgroep

Podcasts versterken onder luisteraars de mate van betrokkenheid die zij hebben met een bedrijf. Met alle content die mensen gedurende de dag voorbij zien komen op hun sociale media, is het belangrijk voor bedrijven dat mensen betrokken blijven bij het merk. Dit maakt podcasts des te aantrekkelijker als contentmarketing-strategie.

De voornaamste reden hiervoor, is dat podcasts over het algemeen opgenomen en geüpload worden in een serie van verschillende afleveringen. Dit zorgt ervoor dat luisteraars gedurende een langere periode betrokken blijven bij het bedrijf. Consumenten, die sterk betrokken zijn bij jouw bedrijf, hebben een consistente behoefte en interesse in wat jouw bedrijf aanbiedt. Bovendien draagt betrokkenheid van de klant bij aan het imago van het bedrijf. De luisteraar is eerder geneigd om positief over een bedrijf te praten en dit bedrijf aan te bevelen bij anderen.

Om deze gedachtegang te onderbouwen, citeer ik graag het onderzoek van Markteffect:

“Bovendien hebben we in deze meting ingezoomd op de impact die het hebben van een podcast kan hebben op je merk. Om dit te illustreren hebben we podcasts van vier grote kranten (AD, NRC. Telegraaf. Volkskrant) centraal gezet. Wat opvalt is dat consumenten die een podcast luisteren die is geproduceerd door een van de deze kranten, ook significant vaker een voorkeur hebben voor deze krant. Dat duidt erop dat de podcasts die worden uitgebracht kunnen zorgen voor extra bereik, maar vooral ook de binding stimuleren met bestaande lezers. Een nieuw mediakanaal dus.”

Waar blijft de winst?

Het maken van een podcast kost aardig wat tijd en geld. Toch zien bedrijven hier vaak niet direct wat van terug. Ondanks dat dit in eerste instantie een terechte reden lijkt om er als bedrijf niet voor te kiezen om een podcast te starten, is dit niet het geval. Wat hier verkeerd gaat, is dat het verband tussen contentmarketing en opbrengst verkeerd wordt geïnterpreteerd.

Een podcast is er niet om direct profijt van te hebben, maar indirect door klanten aan te trekken en te behouden. Zo kan podcasting gezien worden als onderdeel van een puzzel. Als podcasts dus worden ingezet als vorm van contentmarketing, valt de ROI hiervan vaak niet direct aan de hand van de statistieken te meten.

Contentmarketing heeft geen (directe) financiële opbrengst, aangezien het een doorlopend proces is waarin informatie en content worden verschaft. Het aanbieden van content, zoals podcasts, heeft positieve effecten op het publiek in de vorm van toegenomen loyaliteit en betrokkenheid. Ondanks dat uit te statistieken niet direct af te leiden is wat de contentmarketing-strategie financieel heeft opgeleverd, laten het aantal podcasts volgers en luisteraars wel zien in hoeverre het bedrijf erin slaagt om mensen aan zich te binden en te behouden. Deze klantenbinding zorgt ervoor dat maar liefst 84% van consumenten wereldwijd een aankoop doet bij een bedrijf.

Het is een investering

Het maken van een podcast is een investering. Je bent er veel tijd aan kwijt en het kan lastig zijn om constant creatieve content te verzinnen. Vanuit Red Panda Works hebben wij 2 verschillende podcasts: ‘Growth Hacking Deep Dive’ en de ‘🤑 Sales Podcast’. In totaal komt dit uit op 120 afleveringen. 120 keer een voorbereiding, het opnemen en het editen. Laat dit echter niet opwegen tegen alle positieve reacties.

Gedurende deze 120 afleveringen heeft de podcast ons een hoop positieve resultaten opgeleverd: veel positieve reacties, brand awareness en loyalty, leerzaam, netwerk uitbreiding, soft skills ontwikkelen en het is natuurlijk ook gewoon enorm leuk om te doen.

Adverteren in podcasts

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf geen podcast te maken, maar mee te liften op het succes van anderen. Zo wordt er tegenwoordig ook steeds meer geadverteerd tijdens podcasts. Uiteraard is het belangrijk om goed na te denken over welke podcast er door jouw doelgroep geluisterd wordt. Een podcast over voetbal wordt bijvoorbeeld vooral geluisterd door mannen. Heb jij een product dat voor elke man relevant is? Dan kan adverteren tijdens zo’n podcast een hoge conversie realiseren.

‘Maar je kunt een podcast toch vooruitspoelen zodat je de reclame niet hoeft te horen? Doet niet iedereen dat?’ Ook dit is onderzocht door Markteffect. Uit hun onderzoek bleek dat 21% altijd de reclame luistert zonder deze door te spoelen en 53% van de respondenten gaf ‘soms’ als antwoord. Advertenties worden dus door een groot aantal van de luisteraars alsnog geluisterd.

In de onderstaande afbeelding is te zien dat conversie van een podcast-advertentie vrij hoog kan liggen. Een duidelijke boodschap die goed aansluit bij de doelgroep kan ervoor zorgen dat een groot aantal jouw product of dienst zullen overwegen. 4% van de luisteraars zal altijd het besproken product overwegen en 8% zal dit vaak doen. Adverteren in een podcast met 1000 luisteraars zal er dus voor zorgen dat zo’n 40 mensen je product altijd zullen overwegen en nog eens 80 mensen die dit vaak doen. De 29% van de luisteraars die soms het product of dienst overwegen is dan zelfs nog buiten beschouwen gelaten.

Statistieken uit de Markteffect Podcast Monitor 2022.

Markteffect, Podcast Monitor 2022.

Al met al genoeg redenen om podcasts te integreren in je marketingstrategie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het vooral weten in de comments!