Hoe AI marketeers de ruimte geeft om vernieuwend te zijn

Hoe AI marketeers de ruimte geeft om vernieuwend te zijn

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) gaan razendsnel en zullen invloed hebben op het werk van de marketeer. Maar het moet wel stoppen met de bangmakerij. Hoe omarm je als marketeer artificial intelligence en profiteer je nu al van de voordelen?

Grootschalig toegepaste wiskunde

Ik kende de term, maar begreep niet goed wat artificial intelligence is. Dat veranderde toen ik een masterclass van Joop Snijder volgde. Hij werkt als AI-expert bij het bedrijf waar ik ook werk.

Na die masterclass realiseerde ik me dat om artificial intelligence voor je laten werken, het belangrijk is dat je begrijpt wat het is, wat het kan en vooral dat er geen reden is om er angstig voor te zijn. De kans dat marketeers overbodig worden is nihil. Voel je al opluchting? Ja, het gaat invloed hebben op je werk, maar dat doen bijvoorbeeld de nieuwe updates van Google ook.

Waar komen die enge verhalen dan vandaan over dat deze technologie slimmer dan de mens wordt en ons werk gaat overnemen? ‘Dat komt door de naam’, denkt Snijder. ‘We zijn als mens altijd al bang geweest voor technologische vernieuwing en door het woord intelligentie wordt onze fantasie geprikkeld. Je ziet op het nieuws én in series en films voornamelijk doemscenario’s voorbijkomen waarin de mens het verliest van artificial intelligence. Dat is écht onzin. Wat mij betreft is artificial intelligence grootschalig toegepaste wiskunde. Dan klinkt al een stuk minder eng he? Artificial intelligence is ondersteunend in plaats van vervangend.’

Technologie kan niet vernieuwend zijn

Artificial intelligence maakt marketeers productiever en gaat bepaalde taken van ons overnemen. En gelukkig doen we meer dan een pakket aan taken uitvoeren. ‘Artificial intelligence gaat marketeers ondersteunen, zodat zij zich kunnen richten op waar het om draait: vernieuwing. Dat is namelijk wat de technologie niet kan: nieuwe dingen verzinnen’, zegt Snijder.

Artificial intelligence zal heus enige verandering teweeg gaan brengen in het marketingvak. ‘Marketeers zijn nu constant bezig met het beïnvloeden van algoritmes en die zijn gebaseerd op… je raadt het al. Ik verwacht dat artificial intelligence op een heel natuurlijke manier een steeds grotere rol gaat spelen in het leven van een marketeer’, zegt Snijder. ‘De technologie kan al meer voor marketeers betekenen dan je denkt, zoals hulp bij het schrijven van intro’s, informatieve stukken tekst en e-mails, het ontwerpen van visuals en met het bepalen van de titel waarbij de engagement het hoogst gaat zijn’, voegt Snijder toe.

Foundational models en licenties

Binnenkort hebben alle grote techbedrijven teams die zich richten op artificial intelligence en de mogelijkheden ervan. ‘Techbedrijven willen grote hoeveelheden data bemachtigen en omzetten naar foundational models. Dat zijn modellen die data van het internet gebruiken en waar je je eigen toepassing op kunt bouwen. GPT-3 is een voorbeeld van zo’n foundational model. Het model kan al veel taken uitvoeren, maar jij als derde partij, kan dit model gebruiken en het verder trainen. Dat is nu nog relatief goedkoop om te doen, maar straks heb je een dure licentie nodig, dat is het verdienmodel wat erachter zit’, legt Snijder uit.

Dus blijf niet afwachten tot je er niet meer omheen kunt en ga je nu verdiepen in hoe artificial intelligence de meeste impact kan maken.

  • Wil je veel data doorspitten?
  • Handmatig werk elimineren?
  • Sneller content publiceren?

‘Bedenk eerst wat je wil bereiken en kijk welke tools daarbij passen en of die al bestaan of dat je ze kunt bouwen. Het is een heel slecht idee om dat andersom te doen.’ De tools gaan uitgebreider worden in de loop van de tijd. Als je er nu vroeg bij bent, groei je mee in de mogelijkheden. ‘Zo kun je je sneller onderscheiden.’

Daarnaast is het waardevol om als marketeer kennis op te doen over artificial intelligence. ‘Je hoeft er niet het fijne van te weten, maar zorg dat je de basis begrijpt.’ De Nederlandse AI coalitie biedt een gratis training voor de creatieve sector aan. ‘Ik denk dat artificial intelligence straks een nieuw specialisme binnen marketing wordt, net zoals je nu SEO als specialisatie hebt. Die specialisten richten zich op hoe je gevonden wordt, prompt engineers richten zich op hoe je wat je in hoofd hebt uit een AI-tool krijgt. Die snappen hoe het model reageert en welke prompts er nodig zijn om ‘het juiste’ uit het model te krijgen.’

Creatieve vernieuwing

Er gaat dus heus wat veranderen met de komst van artificial intelligence, maar wees er niet bang voor. Zie het als een technologie die je ontlast en de kans biedt om meer tijd te besteden aan het allerleukste van ons vak: creatieve vernieuwing!  Artificial intelligence biedt veel voordelen als je het op de juiste manier inzet. Dit is de tijd om te ontdekken wat dat voor jou en de organisatie waar je voor werkt betekent.

3 voorbeelden van tools

Ben je nieuwsgierig geworden? Hieronder 3 suggesties van tools die je kunt bekijken om een concreter beeld te krijgen bij wat artificial intelligence voor jou als marketeer kan betekenen.

1. Stable Diffusion Online (stablediffusionweb.com)

Deze tool genereert op basis van een prompt een foto. Voorbeeld: ik gaf als prompt ‘cat that loves cupcakes’ en deze foto kwam tevoorschijn.

Afbeelding gemaakt met Stable Diffusion Online (stablediffusionweb.com)

Afbeelding gemaakt met Stable Diffusion Online

2. ChatGPT

ChatGPT is een slimme chatbot die het internet momenteel op zijn kop zet. Wat het precies is? Dat vroeg ik aan ChatGPT zelf: ‘I am an assistant, a large language model trained by OpenAI. I am not a person, but a program that is designed to assist people in generating human-like text based on the input that it receives. My purpose is to help answer questions and provide information on a wide range of topics. I do not have the ability to browse the internet or access any external information, so I can only provide information based on what I have been trained on.’

ChatGPT kan jou als marketeer helpen met het schrijven van allerlei teksten. Ze zijn van prima kwaliteit, al zul je er zelf altijd eindredactie op moeten doen en het eigen moeten maken. Wat overigens extra bijzonder is, is dat ChatGPT informatie uit eerdere gesprekken onthoudt.

3. DALL·E 2 (openai.com)

Deze tool geneert op basis van een prompt kunst of afbeeldingen.

Ik ben heel benieuwd of jij al hebt nagedacht over de rol van artificial intelligence in jouw werk? Ben je hier al mee bezig? Of laat je het op je afkomen?

Blog