Innovatie

Wordt Matter de nieuwe standaard voor smart home devices?

0

Afgelopen maand werd in Amsterdam een nieuwe standaard op het gebied van consumentenelektronica gepresenteerd: Matter. Matter is ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance (CSA-IOT, onder andere ook van de Zigbee-standaard). Nu kun je denken: alweer een standaard? Er zijn er al zo veel. Toch denkt Matter zelf dat ze er toe doen. Hebben ze gelijk?

Matter wil de nieuwe standaard zijn die home-automation simpel, veilig en interoperabel maakt. Daar zit op dit moment het spanningsveld. Iedereen die meer dan één merk home-automation in huis heeft, kent dat probleem. Een device dat Matter-gecertificeerd is, kan praten met andere Matter-devices. En met behulp van een bridge kunnen oudere apparaten ook gekoppeld worden. Software-updates in tv’s en smart speakers zorgen voor extra Matter-connectiviteit. De lancering werd in ieder geval groots aangepakt.

Buitenkant van het Capital C-pand met logo's van CSA-IOT en Matter

Buitenkant van het Capital C-pand met logo’s van CSA-IOT en Matter

Gaat het lukken?

De vraag is natuurlijk of dit belangrijk is? In goed Engels, does Matter matter? Standaarden zijn belangrijk, zo is de algemene mening. Dat staat als een paal boven water. Maar de uitdaging is heel vaak: welke standaard dan?

Een veel gehoorde opmerking is dat een standaard is als een tandenborstel: iedereen snapt dat je het nodig hebt, maar iedereen wil zijn eigen standaard gebruiken. Daarnaast is een standaardisatietraject geen gewoon project.

Deelnemers zitten daar met één opdracht: het zo veel mogelijk binnenslepen van voor zijn of haar organisatie belangrijke punten. Ze geven niets weg. Zeker niet als partijen echt elkaars concurrent zijn. Het is gelukt, maar ook in de presentatie kwam naar voren dat het geen gemakkelijke uitdaging was.

Uit persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat er lang kan worden gesproken over zogenaamde ‘punten en komma’s’ die voor de standaard minder belangrijk zijn dan voor de bedrijven die erbij betrokken zijn.

Wat de Matter-standaard bijzonder maakt

Vandaar dat de Matter-standaard wel een bijzondere prestatie is. Want aan de standaard hebben veel grote spelers meegedaan op allerlei niveaus: van chip tot devices tot softwareniveau. Het zijn ook niet de minste partijen die mee hebben gedaan, Amazon, Apple, LG, Google, Samsung, Signify, Ikea en nog een hoop andere partijen, zo’n 300 in totaal.

De eerste apparaten die Matter ondersteunen zijn:

 1. Lighting & Electrical
 2. HVAC Control
 3. Controllers & Bridges
 4. TV & Media Devices
 5. Blinds & Shades
 6. Security Sensors
 7. Door locks
 8. Software Components & Applications

In een tweede ‘golf’ zullen andere devices worden toegevoegd. Twee maal per jaar komen updates uit. Ik ben benieuwd wat er in Las Vegas tijdens CES 2023 aan Matter-devices zal worden getoond. En of Matter nog een onderwerp is wat er bij leveranciers uit gaat springen. Bij de introductie in Amsterdam werden al een aantal devices getoond door de leveranciers. Er zijn in totaal al meer dan 100 certificeringen uitgegeven. Dat aantal zal de komende maanden sterk toenemen.

Samsung Setup van Matter

Samsung Setup van Matter

Zoals gezegd, in een volgende iteratie komt Matter-ondersteuning ook voor:

 1. Camera’s
 2. Robot Vacuums
 3. White Goods / Appliances
 4. Access Points
 5. Energy Management
 6. Closure Sensors
 7. Environmental Sensing & Control
 8. Smoke & Carbon Monoxide Detectors
 9. Ambient Motion and Presence Sensing

Waardoor Matter eigenlijk een heel groot gedeelte al dekt van de IOT Smart Home-wereld.

Nieuwe Matter-categorieën, 2 keer per jaar een update

Nieuwe Matter-categorieën, die 2 keer per jaar een update krijgen

Het is wel duidelijk dat Matter zich echt richt op het domein van de consumentenelektronica. Een standaard voor de industrie staan nog niet op de horizon. Toch zou dat ook daar waarde toevoegen. Want veilig (secure), simpel en interoperabel zijn ook in de industrie woorden waar men blij van wordt. Al is het wel een andere business en zal ook daar de standaardisatie wel een uitdaging zijn.

900 pagina’s specificaties

De specificaties zijn al meer dan 4000 keer gedownload sinds de release van de standaard. Het hoofddocument is bijna 900 pagina’s en is bedoeld voor de makers van devices en componenten om die Matter-compatible te maken, gelukkig niet voor de consument. De consument heeft meer aan dit filmpje dat op hoog niveau en in sneltreinvaart de voordelen bespreekt.

Accepteer cookies

De kernwaarde simpel en interoperabel komt er goed in uit. Met name dat Matter werkt en simpel is. Niet alleen voor de techneuten. Niet alleen voor controle via een app, maar ook een smart speaker, tv enzovoort. Matter wil eigenlijk alle middleware-oplossingen overbodig maken.

Marja Koopmans (Director Smart Home & Health Amazon) over ondersteuning Matter door Alexa

Marja Koopmans (Director Smart Home & Health Amazon) over ondersteuning Matter door Alexa

Ook Amazon, en dan specifiek Alexa, is Matter-compatibel. Marja Koopmans (Director Smart Home & Health Amazon) gaf een presentatie over de ondersteuning van Matter door Alexa. Sinds die tijd is ook het bericht naar buiten gekomen dat Amazon banen gaat schrappen, en onder andere Alexa in zwaar weer verkeert.

Hoe werkt Matter?

Matter is een software-laag die interoperabiliteit garandeert, maar ook samenwerkt met oudere protocollen. Zo wordt voor de connectie met apparaten gebruikt gemaakt van WiFi, Thread, Bluetooth Low Energy en Ethernet. Het is geen vervanging van het huidige smarthome-platform, omdat de belangrijke spelers (Apple/Google) het ondersteunen. Maar er zullen ook specifieke Matter-devices worden uitgebracht die gebruikmaken van dit platform. Devices hebben een IPv6-adres, dat wordt gebruikt in de communicatie. Vanuit de architectuur ziet het er zo uit.

Applicatie en Network Stack

Applicatie en Network Stack

Er komt geen specifieke Matter App. Je gebruikt gewoon de app van de leverancier die Matter-compatible is. Je scant een numeriek of QR-code en met bluetooth doe je de installatie. Vanuit de app kan je andere Matter-devices ook aansturen.

Wat heb je aan Matter?

De proof of the pudding zit, zoals de Engelsen zeggen ‘in the eating’. Met andere woorden: gaat Matter echt een verschil maken in de interoperabiliteit tussen allerlei devices, zowel oude als nieuwe? Op het moment dat ik het schrijf, heb ik nog geen Matter-enabled device in mijn handen gehad en kan ook niet vertellen of het echt een verschil maakt.

En, een device is geen device. Daarmee bedoel ik dat een Matter-device niet zo’n uitdaging is. Neem de Smart Security Sensor van Netatmo. Ook zonder Matter is dat een prima apparaat wat melding kan geven van Deur Open of Dicht. Matter maakt daarbij niet zoveel uit.

Het is juist de koppeling en het ecosysteem wat het verschil maakt. Daarbij zijn er natuurlijk ook alternatieven die devices met elkaar verbinden zoals Homey, IFTTT, Olisto enzovoort. De behoefte is er vanuit de consument, daar ben ik van overtuigd.

Gaat Matter een succes worden?

Het is een kwestie van tijd om deze vraag te beantwoorden. Op dit moment ziet het er gunstig uit, omdat de grote en kleine spelers erbij betrokken zijn, het werkt met oude en nieuwe technologie en dat het de belofte brengt van eenvoud, compatibiliteit en veiligheid. Aan de andere kant, ik zie nog weinig advertenties, ook niet tijdens Black Friday, waar Matter in genoemd wordt. Het zou kunnen zijn dat het economisch klimaat daar debet aan is. Of natuurlijk dat er nog te weinig te melden is qua devices c.q. op CES het eerste moment is dat Matter genoemd gaat worden. Daarnaast is er een chip-schaarste wat het ook niet makkelijker maakt. Maar de tijd zal het leren.