Social media

Thought leadership & LinkedIn: een waardevolle combi in tijden van recessie

0

We voelden het allemaal al aan ons water, en de prognoses* van het economisch bureau van ABN AMRO bevestigen het: een recessie hangt als een donkere wolk boven onze economie. De storm die jou en mij te wachten staat, zal zorgen voor toenemende concurrentie en druk op de prijzen. Je zult meer dan ooit moeten bewijzen dat jouw product of dienst de investering waard is, zeker in de B2B-markt. Maar hoe toon je die waarde aan? Ik wijs je graag op thought leadership. Dit heeft – mits sterk ingezet en gecombineerd met een platform als LinkedIn – de potentie om van je organisatie een vuurtoren te maken die vertrouwen uitstraalt. Ook (of misschien wel juist) in barre tijden.

Wat versta ik onder thought leadership?

Thought leaders, ofwel kennisleiders, positioneren zichzelf als expert in hun branche, zonder zichzelf op de borst te kloppen. Ze kunnen zich als geen ander in hun doelgroep verplaatsen en worden gezien als trusted partner. Het belangrijkste doel van thought leadership is een band opbouwen met (potentiële) klanten en bewijzen dat je product of dienst onmisbaar is om hen te helpen slagen.

Verrassend, waardevol en relevant

Hoewel het concept niet nieuw is, laat het B2B Thought Leadership Impact Report van LinkedIn en Edelman (2022) zien dat kennisleiderschap een van de meest effectieve tools is die tijdens een moeilijke economie gebruikt kan worden om waarde aan klanten te tonen. Juist nu is het dus belangrijk om door te pakken en je thought leadership te claimen. Helaas is er geen ‘quick fix’ om dit voor elkaar te krijgen. Het vergt uithoudingsvermogen, lef en een kwetsbare opstelling.

Geef jezelf bloot. Durf je persoonlijke visie te delen (óók als deze misschien wat controversieel is!). En laat zien dat je écht weet waar de pijnpunten van je (potentiële) klanten liggen. Door je zakelijke netwerk telkens te verrassen met een waardevol en relevant inzicht, ontstaat er een vertrouwensband die de weg vrijmaakt om zaken te doen.

Schrijven op laptop.

Geef je kennisleiderschap een boost met hulp van LinkedIn

Het is algemeen bekend dat met name LinkedIn populair is bij B2B-bedrijven voor het vinden van nieuwe klanten en het genereren van leads. In Nederland alleen hebben al zo’n 8 van de 9 miljoen werkende mensen zich aangemeld op het platform. Wereldwijd zijn er 722 miljoen gebruikers.

Om de potentie van LinkedIn optimaal te benutten, is het van belang dat je minimaal elke week engaging content deelt. Dit soort content onderscheidt zich omdat het écht relevant is voor je doelgroep en hun latente pijn raakt. Daarom maak je engaging content van binnenuit, gebaseerd op uitdagingen, dilemma’s of aspiraties van je publiek. Focus daarbij op waardevolle lessen of inzichten en probeer deze op een zo authentiek en persoonlijk mogelijke manier over te brengen. Geen product push, geen logo’s en al helemaal geen voordelen of USP’s (unique selling points). En ik weet dat het lastig is, maar houd vooral vol. Want ook hier geldt: de aanhouder wint.

Misschien overbodig om te vermelden, maar ‘engagen’ is geen eenrichtingsverkeer. Als onderdeel van thought leadership draait het om persoonlijke communicatie en zoveel mogelijk in contact blijven met je omgeving. Of dit nu klanten, leads, de media zijn of zelfs je buurman: je moet jezelf als betrouwbaar en kundig persoon neerzetten. Dus slaan je posts aan en krijg je tractie in de comments? Reageer dan altijd en op een zo persoonlijk mogelijke manier.

Onderzoeken is successen boeken

Inspelen op de uitdagingen, dilemma’s of aspiraties van je publiek klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Want hoe weet je tegen welke problemen zij aanlopen of hun ambities liggen, als ze dat in veel gevallen zelf niet exact weten? Zelf begin ik altijd bij een marktthema, zoals ‘moderne audiovisuele technologie’, en doe vervolgens uitgebreid onderzoek onder een representatieve doelgroep. Hoe specifieker je de doelgroep definieert, hoe nauwkeuriger de antwoorden en hoe beter jij daarop kunt inspelen. Met gedegen marktonderzoek boek je successen.

Voor een voorbeeld van zo’n succes verwijs ik je graag naar het LinkedIn-profiel van Bart Stuve, manager bij Cards PLM solutions. Op regelmatige basis deelt Bart met zijn netwerk relevante blogs en video’s waarin hij ingaat op de uitdagingen van zijn doelgroep en daarvoor gepaste oplossingen benoemt. Bovendien mengt hij zich actief in discussies die binnen zijn vakgebied passen. En hij komt persoonlijk terug op iedere reactie op zijn eigen kanaal. Door deze doelgroepgerichte en persoonlijke aanpak heeft hij momenteel ruim 4.000 trouwe volgers.

Hoewel het aantal volgers of connecties op je persoonlijke LinkedIn-pagina een goede indicator is van hoe interessant je bent voor je doelgroep, kun je jouw aanpak rondom thought leadership op basis van engaging content op andere manieren meten. Zo creëer je een totaalbeeld van je aanpak en kun je gerichter bijsturen. Welke manieren dit zijn, kom ik graag uitgebreid op terug in een volgend artikel.

*Bron inleiding: Sombere economische vooruitzichten voor 2023, maar lichtpuntjes voor 2024 – ABN AMRO