Content

Hoe pas je videomarketing succesvol toe in B2B?

0

Je hoort veel over de inzet van video voor marketingdoeleinden. Alleen hoe pas je video toe in B2B-marketing en zorg je voor een meetbaar resultaat?

Wist je trouwens dat je videomarketing ook in kunt zetten zonder dat je zelf voor de camera hoeft te verschijnen?

Bereik vergroten

Er is tegenwoordig veel afleiding waardoor het soms knap lastig is om onder de aandacht te komen bij je doelgroep. Campagneresultaten vallen hierdoor tegen, zijn niet of slecht inzichtelijk.

Door video in een funnel voor B2B-marketing te plaatsen en deze aan te sturen op een gericht resultaat (awareness creëren of leads genereren), vergroot je eenvoudig je bereik. Zo zorg je dat campagnes ook daadwerkelijk ROI opleveren. Dit noemen we ook wel videomarketing. Hoe je videomarketingcampagnes opzet leg ik je graag in dit artikel uit. 

videomarketing campagne

Wat is videomarketing?

Videomarketing is eigenlijk niets anders dan een marketingstrategie, waarbij je voornamelijk video gebruikt om producten of diensten te promoten of je merkbekendheid te vergroten.

Een populaire vorm van videomarketing in B2B zijn overigens animatievideo’s. Enerzijds omdat niet iedereen de behoefte (of het talent) heeft om zelf voor de camera te verschijnen. Anderzijds omdat B2B-bedrijven vaak een complexe boodschap te vertellen hebben, die extra kan worden toegelicht met grafisch design of animaties.

Marketingfunnels

Op basis van een marketingfunnel bepaal je welke vorm van video je in gaat zetten in welke fase van de customer journey. Zo zorg je ervoor dat je de juiste content, op het juiste moment en via het juiste kanaal verspreid.

In de awareness-fase kun je bijvoorbeeld een video gebruiken om de kijkers te introduceren met het probleem of de uitdaging die ze bewust of onbewust ervaren. In de consideration-fase kun je een video gebruiken om de kijker te informeren over de verschillende oplossingen en voordelen die jouw product of dienst biedt. En in de decision-fase kun je een video gebruiken om de kijker te overtuigen om voor jouw product of dienst te kiezen.

Hieronder kun je zien hoe je een marketingfunnel kan inrichten met animatievideo. In de awareness fase (1. Advertenties) A/B-testen we 4 verschillende videoadvertenties. Vervolgens retargeten we met een andere videoadvertentie de mensen die meer dan 50% van de video hebben gekeken, maar geen actie hebben ondernomen. Op de landingspagina gaan we met een lange video in op de propositie en de USP’s van het bedrijf. Om daarna potentiële klanten te verleiden actie te ondernemen en de lead magnet (gratis weggever) te downloaden. In dit geval betrof dit een ebook dat in hetzelfde design is opgemaakt als de video’s.

Videofunnel

Traffic genereren

Als je funnel eenmaal is ingericht wil je dat er zo veel mogelijk traffic naartoe gaat. Je kan dit organisch of met eigen kanalen realiseren. Maar om veel traffic te genereren is het aan te raden om betaald te gaan adverteren. Denk hierbij aan de bekende socialmediaplatforms zoals Facebook, LinkedIn en Twitter.

Afhankelijk van jouw ideale klant bepaal je via welk kanaal je het beste kan gaan adverteren. Op het gekozen platform probeer je zo goed mogelijk jouw doelgroep te segmenteren. Om ervoor te zorgen dat jouw advertentie ook daadwerkelijk te zien is op de timeline bij de juiste personen.

Als je campagne eenmaal is ingericht, is het uiteraard wel van belang om met verschillende varianten van je advertenties te A/B-testen. Zo kom je erachter welke advertentie het beste converteert. Ook is het van belang om de campagne gedurende de looptijd continu te monitoren en te optimaliseren. Zodat je het resultaat zo goed mogelijk kunt sturen.

ROI berekenen

Door de conversies in je marketingfunnel te meten en deze te koppelen aan de kosten van je advertenties, kun je eenvoudig je marketing ROI berekenen. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van je videomarketingcampagne inzichtelijk te maken.

Rekenvoorbeeld ROI berekenen

Een leadgeneratiecampagne met een videoadvertentie op LinkedIn, genereert in een maand 25.000 views. En je spendeert € 2.500,- aan advertentiekosten. Van deze 25.000 views, downloadt 1% je ebook (250 personen). Deze gratis weggever kan overigens van alles zijn, zoals een webinar, demo, strategiesessie. Van de 250 mensen, die je ebook downloaden, willen uiteindelijk 25 personen een afspraak met je maken. Uit die afspraken komen 7 sales, met een gemiddelde eerste orderwaarde van € 5.000,-.

videomarketing funnel

Dit is een bruto ROI van €35.000,- in 1 maand. Hier wil je vervolgens nog de kosten van adverteren (€2.500,-) en content creatie (€ 5.000,-) vanaf halen. De netto ROI is dan in 1 maand tijd €27.500,-.

Het mooie is dat dit alleen gaat over de eerste orderwaarde en niet over de lifetime value van de klant. Stel dat de potentiële lifetime value van een klant €10.000,- is (i.p.v. de eerste orderwaarde €5.000,-). Dan kom je uit op een netto ROI van €62.500,-.

En aangezien de content voor deze campagne al is gemaakt, kan je deze campagne op een later moment weer aanzetten. Zonder dat je weer opnieuw kosten moet maken voor contentcreatie. De enige kosten die je dan maakt zijn de advertentiekosten. Dit kun je keer-op-keer herhalen zolang de inhoud van de content actueel is.

Video in B2B-marketing: geautomatiseerde leadmachine

Videomarketing kun je zien als een van de krachtigste manieren van B2B-marketing. Niet alleen omdat je met video beter je doelgroep kan bereiken, ook werk je aan een gericht resultaat door ze in een marketingfunnel te plaatsen. En door campagnes keer-op-keer opnieuw in te zetten, realiseer je vervolgens een geautomatiseerde lead-machine.