Customer experience

Digitaal eitjes zoeken: 6 online Easter Eggs

0

Tijd voor Easter Eggs, want het is Pasen! Misschien heb je het paasontbijt net achter de kiezen of snoep je nu jouw gevonden eitjes op. Hoe dan ook vliegen die ovale rakkers je om de oren tijdens deze feestdag. Om geheel in thema te blijven, neem ik je in dit artikel mee op een zoektocht naar een ander soort ei. Digitaal, niet van chocolade (of uit een kip) en soms dichterbij dan je denkt.

Wat zijn Easter Eggs?

Easter Eggs zijn grapjes of boodschappen met een knipoog in bijvoorbeeld websites, games of apps. De truc – en link met Pasen – zit in het zoeken naar deze verborgen elementen. Om je op weg te helpen deel ik een aantal voorbeelden van Google, Albert Heijn en Apple.

Old school gamen met Google

We beginnen met Google, want de tool barst van de Easter Eggs. Zo speel je in de zoekmachine nog allerlei game-klassiekers van vroeger zoals Snake, Minesweeper en Pacman. Je hoeft alleen maar de naam van het spel in te vullen. Belangrijk detail: zet achter de naam van het spel altijd ‘game’ bij het opzoeken. Veel speelplezier!

Snake game spelen op Google.

Easter Eggs voor de Friends-fans

Ken je ze nog? Monica, Joey, Ross, Rachel, Chandler en Phoebe. In 1994 verschenen ze voor het eerst op de buis in de Amerikaanse serie ‘Friends’. In 2019 was er reden voor een feestje: de sitcom bestond toen 25 jaar. Om dat te vieren, lanceerde Google 6 Easter Eggs, gebaseerd op ieder karakter.

Benieuwd? Google de hoofdpersonen, klik op het icoontje naast zijn/haar naam en voila. Vergeet ook vooral niet om je geluid aan te zetten 😉

Phoebe Buffay easter egg in Google.

Super Mario in de Appie?

Persoonlijk ben ik enorm fan van zelfscannen. Lekker snel en makkelijk. Maar wat als ik je vertel dat je het bij de Albert Heijn nóg leuker voor jezelf kan maken? Namelijk door de app een vleugje sentiment te geven met Super Mario-details. Hoe je dat doet, zie je in deze TikTok-video.

Accepteer cookies

Ohja, ook nog een leuke knipoog naar de commercials in de AH-app: houdt het logo bovenaan de homepagina iets langer ingedrukt en zet je geluid aan. Dat is het lekkere van…

Ode aan Steve Jobs

Het schijnt dat Steve Jobs zelf een hekel had aan Easter Eggs. Toch besloten medewerkers na zijn overlijden een aantal boodschappen naar hem te verbergen in jouw iPhone of Macbook. Een eerste voorbeeld is te vinden in de Apple-suggesties voor de profielfoto van jouw Apple ID.

Profielfoto met knipoog naar Steve Jobs

Zie je de Easter Egg? De woorden op de plaat zijn de vaak gebruikte woorden van Steve Jobs tijdens zijn bekende keynotes. Nog een leuk detail: ga naar Safari en klik op de navigatiekolom. Komt dat brilletje naast de leeslijst bekend voor? Dat kan kloppen, want dit is het bekende, ronde montuur van Jobs.

Check ook je andere apps

Naast een paar knipogen naar Steve Jobs, zijn er nog veel meer Easter Eggs verstopt in jouw Apple-apparaten. Een paar voorbeelden:

  • Het icoon van de klok-app al eens goed bekeken? Hij doet het namelijk echt. Let vooral op de rode wijzer die op de seconde nauwkeurig de tijd bijhoudt.
  • Je zaklamp gebruik je misschien niet heel vaak. En als je deze dan toch gebruikt, kijk je vooral naar wat je zoekt in plaats van je scherm. Zonde, want ook hier heeft Apple een detail verstopt. Het knopje van de zaklamp gaat namelijk echt aan en uit.
  • De app ‘kaarten’ hoef je niet eens te openen voor deze Easter Egg. Toegegeven: je moet het maar net snappen. Het icoon van deze app is een verwijzing naar het Apple hoofdkantoor in Californië.

Benieuwd welke Easter Eggs jouw Android-apparaat voor je verborgen houdt? Dat ontdek je hier. 

Niet misselijk worden van al die Easter Eggs

Nog een laatste Easter Egg in Google: de koprol-functie. Open de zoekmachine en vul in de zoekbalk ‘do a barrel roll’ in, zonder de aanhalingstekens. Pas wel op: als je dit te vaak doet, kan je nogal misselijk worden. Tenzij je dat natuurlijk al was van die échte paaseitjes dit weekend ;-).