Data analytics

Third-party cookies gaan de deur uit: begin met server side tagging

0

Verzamel jij je data momenteel hoofdzakelijk via cookies? Dat is per 1 januari 2024 niet meer mogelijk. Bovendien blokkeren browsers als Safari en Firefox de meeste third-party cookies nu al. Daarom is het belangrijk om niet afhankelijk te zijn van deze manier om data te verzamelen. Server side tagging is dé methode om online data te verzamelen. In dit artikel leg ik aan je uit wat server side tagging precies is en hoe je hier succesvol mee aan de slag gaat.

Momenteel: third-party cookies om het gedrag van bezoekers te tracken

Als je een website of webshop bezoekt worden er cookies op je apparaat geplaatst. Hiermee worden waardevolle data opgeslagen. We onderscheiden twee soorten cookies, namelijk first-party cookies en third-party cookies.

1. First-party cookies

Deze worden door een website of webshop rechtstreeks op je apparaat geplaatst. De cookies verzamelen interessante informatie voor de websitebeheerders. Denk bijvoorbeeld aan het onthouden van de taalkeuze of dat je ingelogd bent op de website. Ook worden er analytische data opgeslagen.

2. Third-party cookies

Deze cookies worden door een derde partij geplaatst, dus niet door de website of webshop zelf. Hierbij kun je denken aan adverteerders of externe analyse-software. Third-party cookies kunnen voor marketingplatformen een zeer lange tijd op het apparaat van de gebruiker worden gezet. Het is zelfs mogelijk om third-party cookies permanent op het apparaat te plaatsen.

Gepersonaliseerde advertenties aanbieden

Third-party cookies geven informatie over het surfgedrag van je gebruikers. Een goede marketeer speelt hierop in. Een goed voorbeeld hiervan is de remarketing-banner. Deze ken je vast wel. Je hebt op een webshop een bepaald product bekeken. Bijvoorbeeld een paar witte sneakers. Vervolgens ga je naar een andere website en zie je exact dezelfde witte sneakers in de banner staan. Hoe toevallig is dat?

Met behulp van de third-party cookies kunnen adverteerders relevante en gepersonaliseerde advertenties aanbieden. En dat levert resultaat op! Want als jij die geweldige witte sneakers twee dagen later met 20% korting voorbij ziet komen, is de kans groot dat je het product gaat aanschaffen. Wist je dat bezoekers gemiddeld 5 tot 7 contactmomenten met het product nodig hebben om over te gaan op een aankoop? Daarom is het essentieel om een interessant product vaker aan de gebruiker te tonen.

Third-party cookies gaan verdwijnen

Sinds 25 mei 2018 geldt in de EU de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierin staat dat organisaties niet zomaar persoonsgegevens mogen verwerken. Het is namelijk verplicht om hier een grondslag voor te hebben. Ook moet je gebruikers hierover duidelijk informeren.

De cookiewet valt onder de Telecommunicatiewet. Wil je aan deze wet voldoen? Dan dien je als websitebeheerder toestemming te vragen aan de gebruiker voor het plaatsen van niet noodzakelijke cookies. Hierbij is het ook verplicht om aan te geven waarvoor deze bestemd zijn.

De combinatie van deze wetten zorgt ervoor dat jij de bekende pop-up-melding krijgt als je voor het eerst een website of webshop bezoekt. Als aanvulling op de AVG wordt de Telecommunicatiewet vervangen door de e-Privacy Verordening. Hierdoor worden de regels voor het gebruik van cookies nog strenger.

Zo reageren softwareaanbieders hierop

Door de ontwikkelingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden denken steeds meer gebruikers na over hun privacy. Niet iedereen accepteert meer dat ze zomaar overal gevolgd worden. Dit merken softwareaanbieders zoals Apple, Google en Facebook ook. Zij willen natuurlijk dat gebruikers hun platformen ook in de toekomst blijven gebruiken.

Daarom spelen zij in op de behoefte van de gebruikers. Zo heeft Apple bijvoorbeeld de iOS 14.5- update uitgerold waarmee gebruikers de mogelijkheid krijgen om niet getrackt te worden. Browsers als Safari en Firefox blokkeren de third-party cookies ook.

En nu?

Met het verdwijnen van third-party cookies zijn marketeers minder goed in staat om de impact van betaalde online marketingactiviteiten te meten. Bovendien wordt het lastiger om betaalde campagnes specifiek te targeten en gepersonaliseerd te retargeten. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: server side tagging. Dit is dé nieuwe methode om online data te verzamelen.

Server side tagging voor het verzamelen van data

De third-party cookies verdwijnen. Dit wil zeggen dat we een nieuwe manier moeten vinden om online data te verzamelen. Die nieuwe manier is server side tagging. Bij deze methode laad je de tracking scripts vanaf je eigen domein en stuur je deze eerst naar je eigen server. Je creëert op die manier een soort tussenlaag. Vanuit je eigen server kun je zelf bepalen welke data met welke software worden gedeeld. Hierdoor zijn de data alleen zichtbaar voor jou en niet voor de concurrentie. De data kan worden gebruikt voor de targeting van advertenties.

In de komende jaren zal duidelijk worden of de impact van het verdwijnen van de third-party cookies groot gaat zijn. Eén ding weten we zeker. De grote advertentieplatformen doen hun best om met goede alternatieven te komen.

Werken met data

Dit zijn de voordelen van server side tagging

Het grootste voordeel van server side tagging is dat de datastroom niet geblokkeerd kan worden. En er zijn meer voordelen.

✅ Een snellere website

Laad jij alle pixels en cookies vanuit de traditionele client side in? Dan wordt je website trager. Dit heeft nadelige gevolgen voor de gebruikerservaring en dus op de vindbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Ga je met server side tagging aan de slag? Dan wordt de laadtijd beperkt omdat dit synchroon in de server wordt geregeld.

✅ De data zijn zeer accuraat

Er zijn browsers die third-party cookies blokkeren, maar er zijn ook steeds meer gebruikers die gebruik maken van Adblockers. Hierdoor zijn jouw huidige data niet accuraat. Bij server side tagging werkt dit anders. Alle cookies kunnen namelijk in een first-party context worden geplaatst, waar browsers en Adblockers niets tegen kunnen doen. Op die manier worden jouw data veel nauwkeuriger.

✅ Meer controle over je eigen data

Bij het traditionele client side tagging stel je jouw data beschikbaar voor de tags die je geïnstalleerd hebt. Bij server side tagging heb je meer controle over welke data je wel en niet wil delen. In veel sectoren is dit natuurlijk van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan websites op het gebied van gezondheid, overheidszaken en gevoelige kwesties.

Zijn er ook nadelen verbonden aan server side tagging?

De nieuwe methode om data te tracken brengt helaas ook enkele nadelen met zich mee.

❎ Server side tagging is vrij complex

Op het internet is veel te vinden over het opzetten van tags, triggers en variabelen. Omdat server side tagging een nieuwe methode is, is er gewoonweg nog niet zo veel over gedocumenteerd. Dit gaat in de komende jaren uiteraard wel veranderen omdat steeds meer mensen ermee aan de slag gaan. Omdat er op het internet nog weinig over te vinden is, wordt het ook een grotere uitdaging om succesvol aan de slag te gaan.

❎ De kosten voor serverruimte

Ga je server side tagging via Google Tag Manager gebruiken? Dan heb je serverruimte nodig. Dit is eenvoudig te regelen via Google Cloud. Het nadeel is alleen dat hier wel een prijskaartje aanhangt. De kosten starten namelijk bij 120 euro per maand. Deze prijs moet worden gehanteerd door de grootschaligheid van Google Cloud en de vele functionaliteiten. Het is ook een optie om gebruik te maken van Amazon Web Services. Uiteraard hangt hier ook een prijskaartje aan.

Hoe ga je aan de slag?

Online data verzamelen is een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw online marketingstrategie. Daarom is het verstandig om aan de slag te gaan met server side tagging. Het implementeren van server side tagging is op verschillende manieren mogelijk. De manier die het meest wordt gebruikt is via Google Tag Manager.

Er zijn namelijk veel bedrijven die al gebruik maken van Google Tag Manager, waardoor het een logische stap is om daarop voort te bouwen. Het is hierbij namelijk niet nodig om alles opnieuw in te richten, omdat je een uitbreiding kunt bouwen op je bestaande tag-structuur.

Hoe verzamel jij op dit moment je data en ben je al bezig met de veranderingen?