Online marketing

Merktaal ontwikkelen? Leer van een rockband 🤟

0

Ook als je weinig van muziek weet, hoor je het verschil tussen Mia & Dion en Simon & Garfunkel. Als artiest ontwikkel je namelijk een geluid waarmee je herkenbaar bent en je onderscheidt van anderen. Maar de juiste toon aanslaan eindigt niet op het podium. Die sijpelt overal in door. Ontdek wat jouw merktaal kan leren van een rockband.

(Leestijd van dit artikel: dit nummer van John Coffey. Geen zorgen – ‘t ligt lekker leesbaar in het oor)

Accepteer cookies

Als al je communicatie-uitingen net zo klinken als je muziek, dan heb je als band de zaakjes op orde. Dat geldt ook voor de merktaal van een organisatie. Want alleen als iedereen de tone of voice leeft, heeft een merktaal zin. En alleen dan word je overal herkend. Ik leg het uit aan de hand van de Nederlandse (hard)rockband John Coffey.

De oefenruimte: de toonsessies

Ooit dook John Coffey voor het eerst de oefenruimte in. Daarin ontwikkelden ze de toon. Zwoele Justin Bieber-stem of schreeuwen als Dave Grohl? Speelt Richard als bassist met een plectrum of zonder? Gebruikt drummer Carsten een diepe, doffe snare of een knetterschelle?

Ze gingen op zoek naar de toon die bij ze past. Bij de ontwikkeling van een merktaal werkt ’t net zo. In toonsessies neem je de kernwaarden van je organisatie bij de strot. Durf daarbij de grenzen op te zoeken en elkaar aan te spreken. Dat maakt je onderscheidend. Zo pers je eruit wat erin zit: concrete afspraken over de vertaling van kernwaarden in merktaal.

De nummers: jouw toondocument

Al die afspraken leiden tot knallers van nummers. Pakkend en meeslepend. Met als boventoon: herkenbaarheid. Iedereen weet wat ‘ie moet doen. Alles ligt vast op albums en in videoclips. Daarin hoor je hoe de band klinkt. Het toondocument is het album van elke organisatie. Daarin staan alle afspraken over de merktaal en lees je terug hoe je als organisatie wil klinken.

‘Dat opnemen ging soms met bloed, zweet en tranen. Maar hoe kritischer je durft te zijn – hoe beter het resultaat.’
Christoffer van Teijlingen – gitarist John Coffey

Show oefenen: merktaal stemmen

De nummers laten leven. Oefenen in kleine zaaltjes en de juiste energie meegeven. Een crew opbouwen – van geluidsman tot chauffeur. Het doel? Iedereen die met de band werkt erin laten geloven wat ze doen. En dat gaat niet vanzelf. Neem ook je collega’s met een natuurlijke portie enthousiasme mee als je een nieuwe merktaal introduceert. Laat ze kennismaken met de merktaal in trainingen of tijdens workshops. Aan de hand van heldere oefeningen.

‘Doordat we dicht bij onszelf blijven met de muziek die we maken, vinden we bijna altijd de juiste aansluiting bij de mensen die iets van ons willen. De mainstream radio past bijvoorbeeld simpelweg niet bij ons. Maar daar passen we onze toon niet op aan.’
Christoffer van Teijlingen

Optreden: herkenbaar worden

En dan begint het. Alles staat als een huis. Tijd om te vlammen en je doelgroep mee te krijgen. Van fan A rechts vooraan, tot fan Z-met-zijn-armen-over-elkaar aan de zijkant. Zo werkt het ook in organisaties. Want elke medewerker moet doordrongen zijn van je merktaal. Van de afdelingen finance en facilitair management tot HR en sales. Alleen dan heeft een merktaal zin.

Herkend worden

Van biografie tot alle posts op social media. De kernwaarden van John Coffey zijn energie en saamhorigheid. Zodat iedereen zich welkom voelt in de John Coffey-familie, zoals ze het zelf noemen. Ze willen aan iedereen die van hun muziek houdt het gevoel geven: daar wil ik bij horen.

Dat wil je als organisatie toch ook? Als elke medewerker mee is – dan kan dat. Dan worden mensen vanzelf fan.

Zo doe je dat:

  • Presenteer de merktaal op een aansprekende manier. Bijvoorbeeld via een vlammende e-mail en interne campagne met posters.
  • Implementeer de nieuwe taal in trainingen of workshops voor alle afdelingen.
  • Zorg dat het MT mee is. Dan zien ze het belang in van de investering én stimuleren ze zelf ook de merktaal.
  • Maak iemand verantwoordelijk om collega’s te blijven sturen op het gebruik van de juiste toon.
  • Schrijf een steengoede onepager met tips.

(Is het nummer nog niet afgelopen? Luister ‘m af en bedenk hoe jij je sterk gaat maken voor een merktaal die werkt. Zet ‘m op!)

john coffey merktaal band