Schrijven

Dit is een onverwachte manier om tot sterke webteksten te komen

0

Ik kreeg de tip van Marie Forleo, de Amerikaanse businesscoach: interview minstens tien mensen uit je doelgroep over hun zorgen, dromen en worstelingen.

En voilà, soms heb ik van die dagen: ik ging dat doen. In mijn geval ondernemers, zelfstandig ondernemers, creatieve (liefst beetje eigenzinnige) mensen die hun merk zijn, die ik ging interviewen over het schrijven van teksten en de worsteling van zichtbaar zijn. Solopreneurs. Entrepreneurs. Personality-driven ondernemers. Leuk, hè, al die namen.

Waarom dat interviewen een goed idee is en waarom jij dat ook zou moeten doen als creatieve ondernemer? Ik leg het uit. Later in dit stuk lees je ook welke vragen relevant zijn.

1. Je ontdekt waar mensen echt mee zitten en wat ze prachtig en belangrijk vinden

Dit is gouden informatie. Hoe beter je dit weet, hoe beter je je content, blogs en aanbod exact hierop kan richten. Als je dat combineert met helemaal bij je eigen talent en plezier blijven, blijf je in de goede wedstrijd.

2. Het zorgt echt voor compassievolle content en met name compassievol ondernemen

Ja, ik weet dat sommige mensen mij als de copybeul, de LinkedIn-tiran, de internetetter zien, maar de andere kant is: ik heb een groot hart voor het enorme gedoe dat ‘leven’ heet. Door je doelgroep te spreken hoor je hoe ze worstelen, wat ze echt ingewikkeld vinden. Ik maak daardoor nog beter contact in al mijn teksten. En ook in het echt. Ik voel meer connectie, snap je wat ik bedoel?

3. Zo schrijf je je teksten niet zelf maar puur aan de hand van de exacte woorden van je doelgroep

Als mensen op je website komen, dan wil je dat hun monden openvallen, toch? Dan wil je dat ze denken: holy cow, kun jij in mijn hoofd kijken ofzo? ‘Dit is exact waar ik mee loop te k*tten!’ Je wil dat ze joelend van vreugde hun partner of de eerste de beste collega – met consent, maar vooral dolgelukkkig – om de hals vliegen. De consent komt vaak daarna, maar je snapt wat ik bedoel!

Ook jij vraagt je misschien vaak af: ‘maar wat moet er dan precies op de website komen te staan?’ Nou, als je al alleen maar die zorgen en het gedoe van je klant zo helder opschrijft dat ze het bovenstaande zeggen, dan ben je 80% helderder dan je concurrenten.

Hoe doe je deze interviews goed?

Een paar dingen zijn belangrijk in deze interviews.

1. Zorg dat je intentie écht is om te luisteren, te horen wat de ander zegt.

Ga er niet stiekem een verkoopgesprek van maken. Dat voelen mensen, al in de mail die je stuurt met de vraag of je ze mag interviewen. Dus niet na tien minuten: ‘Ja, ja, ja, ja, ik snap dat je dat lastig vindt, ik heb een training die is normaal 34 duizend euro, maar speciaal alleen vandaag maar 47 euro! Kopen?’

Doe. Dat. Niet. Nee, je enige doel is om mensen te laten vertellen over de thema’s die jij belangrijk vindt en zij dus ook.

2. Schrijf mee en schrijf het zo letterlijk mogelijk op.

3. Vraag goed door.

Wat ik merkte bij de tien mensen die ik sprak, is dat mensen het wel even lastig vinden om hun hart op tafel te leggen. Zo hoorde ik vaak: ‘Ja, ik vind LinkedIn-updates schrijven wel lastig, maar het gaat eigenlijk heel goed nu.’

Vraag altijd door

Wat er dus gebeurt, is dat mensen van het probleem af praten. Maar je moet dus even doorvragen naar wat ze lastig vinden. Dat vergt wel wat moed van jouw kant ook, maar ga ervoor. Bij een van mijn gesprekken kwam na een minuut of 25 ineens de ware stem van iemand naar voren. Ze vertelde over een vormgever die haar website had ontworpen en ze vond het helemaal niet mooi. ‘Nee, het was zo enorm high end coach-achtig. Dat wilde ik dus absoluut niet!’

Kijk, daar zat echte emotie, daar zat een ding, dus daar zat informatie. In dit geval: ‘Ik wil benaderbaar overkomen, gewoon normaal.’ Zo’n zin kan ik letterlijk op mijn website verwerken en dat zorgt voor herkenning. En zeker als je meerderen dit hoort zeggen dan weet je: grote kans dat dit algemeen leeft in mijn doelgroep.

De zin die bij het doorvragen helpt is simpel: ‘Kun je daar wat meer over zeggen?’

Welke vragen je moet stellen?

Je vraagt natuurlijk over de dingen waar zij mee bezig zijn, die relevant zijn voor jouw bedrijf. Deze drie vragen zijn sowieso belangrijk:

  • Wat vind je lastig in [jouw thema]?
  • Waarom is het belangrijk voor je om dat goed te krijgen?
  • Wat zou je als droomoplossing zien, als geld geen probleem was?

En deze is ook top:

  • Heb je voor dit probleem (uitdaging) al eerder hulp ingeschakeld?

In mijn geval wilde ik weten hoe de webteksten van de geïnterviewde nu tot stand waren gekomen. Soms hadden ze daarvoor hulp gevraagd. Dan is het top om te weten wat ze daarin top vonden. ‘Hij luisterde heel goed’ of ‘Hij was heel concreet’. Met andere woorden: je hoort wat mensen belangrijk vinden. INFORMATIE!

De andere kant is ook belangrijk, namelijk of ze ergens ontevreden over waren. ‘Ja, met de vorige ben ik snel gestopt, want dat was allemaal heel formeel, dat wil ik juist niet.’ Of ‘We hadden deadlines afgesproken, maar die kon ze steeds niet waarmaken.’

Misschien zitten er open deuren tussen, maar toch: allemaal superbelangrijke informatie.

Tot slot

Mensen vinden het knap moeilijk om te geloven dat je echt niets wil verkopen. Als je ze een e-mail stuurt, adresseer deze dan duidelijk. Een klein grapje doet wonderen. Wees eerlijk en mensen zullen je vertrouwen. ‘Dit is echt geen verkoopgesprek, ik wil gewoon oprecht weten hoe jij met bepaalde thema’s omgaat. Heb je 25 minuten?’ En dan in de PS: ‘Had ik al gezegd dat het geen verkoopgesprek is? Het is geen verkoopgesprek!’

Zoiets.

Of het dan misschien toch ook nog business oplevert? Dat zou natuurlijk heel goed kunnen, want mensen 25 minuten spreken levert (als je het zo ontzettend leuk doet als ik!) natuurlijk een klik op, vertrouwen, de ander kent ook jou ineens beter. #snapje

Nog één ding is wel belangrijk. Goede kans dat jij dit leest en denkt: ja, enorm goede ideeën dit, maar dan moet ik dus mensen benaderen. En dat durf ik niet zo goed. Dat geeft helemaal niets. Je hoeft het ook niet per se te durven om het gewoon te doen.

Tien mensen uit je netwerk, uit je doelgroep. Ga je ervoor?