Content

Delete! ❌ 10 clichés die vandaag nog van je website kunnen

0

Ik ga je dit schrijven met een liter empathie, want ik weet het: origineel zijn is niet makkelijk. Je probeert het misschien wel zeker, maar er spelen een aantal dingen die maken dat je clichés gebruikt.

  1. Als je aan je websiteteksten schrijft, voel je spanning. Je wil dat mensen echt snappen dat je de expert bent, maar plotseling bekruipt je de angst dat dit niet gaat gebeuren. Die spanning – mensen moeten me wel serieus nemen – die zorgt dat je in de kramp schiet en je leuke, losse zelf even kwijt bent.
  2. Je kijkt bij de concurrentie hoe zij het doen. Dat lijkt logisch, maar is het niet. Het is alsof ik bij een alcoholist ga kijken hoe hij met alcohol omgaat in een poging zelf wat minder te drinken. Goede vergelijking, hè? Echt heel goed.

Je concurrenten weten ook niet zo goed wat er nu geschreven moet worden en komen dan met clichés. Dan staat er ten minste wát op de website.

Het belang van goede teksten op je website

Straks komen de tien grootste clichés, maar eerst:

WAAROM is het als je meer klanten wil via je website als zelfstandig ondernemer belangrijk?

Het is belangrijk omdat met pakkende, verrassende en HELDERE teksten je serieus leads kan aantrekken. Voor een dienstverlener als jij: stel je haalt door die website drie klanten het komend jaar binnen, hebben we het dan over 25.000 euro? Veel meer?

Je webteksten moeten mensen raken. Altijd, dat zou ideaal zijn, toch? Met clichés doe je dat niet.

Clichés zorgen dat mensen het niet lezen. Dat ze wegklikken. Dat ze niet meer snappen wat nu wel of niet belangrijk is en dat ze vooral niet geraakt zijn.

En met clichés maak je dat mensen niet voelen en niet weten dat jij een fijn mens bent én die echte expert. Daarom hier de tien clichés op websites, met name gevonden bij ondernemers.

1. Next Level

Je ziet het op zoveel websites.

Wil jij next level gaan in je marketing?

Wil jij met je team next level gaan?

Het is een holle frase. Het zegt niets. Maak het concreet, wat betekent next level, wat bedoel je in dat specifieke geval?

2. Ik zet mensen in hun kracht

Deze zin wordt op een miljoen websites gebruikt. Dat is een probleem dus, maar ook is het geen concrete zin. Wat is het precies? Iemand in z’n kracht zetten? Ik stel voor: geef drie concrete voorbeelden hiervan – en dan echt concreet, filmisch concreet – en mensen zullen denken: hoe wéét deze persoon dit?! Dát is een mega stap – next level! – in indruk maken als expert. Alsof je gedachten kan lezen, snap je?

3. Wij bieden maatwerk

Zeg liever wat je concréét doet. Durf te kiezen. Als jij met jouw bedrijf drie specifieke problemen oplost en je hebt daar een gezond aantal klanten voor dan is het genoeg toch? Ik bedoel: durf te kiezen met een helder aanbod, mensen snappen wel dat er op hun verzoek iets aangepast kan worden.

4. Over mij-pagina clichés

De over mij-pagina’s staan vol met clichés. Waarschijnlijk omdat je het gevoel bekruipt ‘Help wat moet ik dan schrijven?’ Dat is geen gevoel, maar een gedachte, maar je snapt wat ik bedoel.

5. ‘Ik ben resultaatgericht.’

Right. Dat is iedereen, toch? Zou gek zijn als er staat: ‘Ik rommel maar wat aan en als we aan ‘t eind van de dag wat resultaat halen: op zich leuk! Maar een pilsje rond half vier is nog beter.’ En tegelijkertijd zou je het bijna doen. Mensen snappen helemaal dat je een grap maakt en iedereen is wakker. En daarna zeggen hoe je helpt.

6. ‘Ik ben een echte doorpakker.’

Ga ik vanuit. Dat hoef je niet te vertellen. Je kunt het wel laten zien, door een voorbeeld te geven van deze kwaliteit.

7. Jaartallen

Nog een cliché: ‘Ik ben sinds 2002 ondernemer en sinds oktober 2011 ben ik de eigenaar van Kever financieel advies. In de vroege lente van 2015 ben ik samen gegaan met mijn compagnon Erik. Sinds 2021 zijn we met tien consultants.’

Ik had beloofd dat ik vol empathie zou blijven, maar ik moet ook eerlijk zijn: ik heb wel eens de neiging om te mailen met de vraag: ‘Welke oktober precies? Vijf oktober? Of zestien? Vind ik veel uitmaken voor een samenwerking! En wanneer is jullie vrijdagmiddagborrel? Op donderdag? En hoe lang duurt die? Nou, zeg dan!’

WTF. Nee, dus. Al die jaartallen, laat ze weg.

8. Als kind…

Oh en een cliché van een lieve medetekstschrijver:

‘Als kind al schreef ik verhalen in een groen schriftje. Altijd was ik aan het fantaseren. Daar heb ik nu mijn werk van gemaakt.’

Cliché en dat beeld van het groene schriftje krijg ik niet meer uit mijn hoofd. Je wordt er niet meteen die professional door.

9. Homepage-cliché

‘Welkom op deze website.’

De leuke Laura Belgray schreef eens: iedereen weet dat-ie welkom is en ook iedereen weet dat hij of zij op een website is. De zin kan echt weg.

Mijn tip: begin gewoon met een heel specifiek probleem te benoemen en je hebt de aandacht van je klant.

10. Heb je een vraag, bel gerust!’

Het laatste cliché.

Ik ben nog steeds de meest empathische persoon die je ooit ontmoet hebt in dit stuk, maar toch een vraagje, niet kritisch bedoeld enzo: denk je echt dat mensen gerust gesteld moeten worden? Dat ze denken: oh, jeee… straks worden ze woest dat we bellen voor een kennismaking. Maar ik lees dat het echt mag. Hans, het staat er: we mogen ‘gerust bellen’. Durf jij?’

Nee, toch? Dus, de zin ‘Heb je een vraag, bel gerust’ kan weg.

Clichéloos schrijven

En hoe dan wel? Ik ga het niet spellen voor je, dus mijn vraag is: hoe zou je het zelf zeggen? Welke woorden zou jij kiezen? Hoe vertel je mensen dat ze bij een vraag mogen bellen of mailen? We zijn in de websitetekstenclichés vooral heel erg afgedwaald van hoe we zelf praten, gewoon in het echt. Dus dat is mijn vraag: hoe zou je het zelf zeggen?

Dit waren de clichés die je mag deleten om jouw website resultaatgericht te maken, jou in je kracht te zetten als next level ondernemer en go-to expert.

En de tip die eigenlijk voor elk cliché gaat: maak het specifiek en concreet. Dan maar twee zinnen langer.

Wat is je score? Heb ik nog clichés gemist?

Ik hoor het graag!