Communicatie

Je ‘Hot and Steamy’ arbeidsmarktcommunicatie & recruitment inspiratie-lijst!

0

Je wat?? Ja ik weet het, dit is de moeilijkste titel van een blog ooit! Maakt niet uit, je zag iets met arbeidsmarktcommunicatie, recruitment, lijst en hot & steamy. En je bent dit artikel nu aan het lezen, dus het boeit niet zoveel dat de titel moeilijk is.

Als je iets doet in de wondere wereld van recruitment, dan weet je net als ik dat je maar één zekerheid hebt. Je wervingsplan/recruitmentplan loopt altijd anders dan dat jij gepland hebt. Verder bestaan er geen zekerheden in de mooiste industrie ter wereld.

Dus als je gepland hebt om in het volgende kwartaal een team nieuwe monteurs te werven, blijkt het ineens dat je nieuwe customerservice-medewerkers voorrang hebben. En net toen je dacht dat je ICT-recruitment even ‘los kon laten’ kreeg je een vraag om een nieuw ‘legertje’ full-stack developers naar binnen te hengelen.

Lang verhaal kort: recruitment is natuurlijk continu bijsturen. En juist op de momenten dat je ineens van koers moet wijzigen is het zo ontzettend fijn dat je niet elke keer ‘from scratch’ hoeft te starten als je snel iets met impact voor elkaar wil krijgen.

Daarvoor bedachten we de ‘Hot and Steamy arbeidsmarktcommunicatie & Recruitment inspiratie’-lijst. Dit is een lijst met alle gave shizzle die je ooit bent tegengekomen in de wereld van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment waarvan je denkt:

Daar zou ik later zelf nog weleens wat aan kunnen hebben ter inspiratie voor mijn vraagstuk!

Geen copy/paste-acties

Deze mooie lijst dien je overigens niet te verwarren met de ‘Ik ben net zo creatief als een groentekroket en daarom copy/paste ik alles 1-op-1 van andere campagnes en bedrijven zonder dat ik er zelf ook maar iets aan toegevoegd heb’-lijst. Ja, deze lijst bestaat ook!

Beter goed gejat dan slecht verzonnen geldt niet voor professionals in ons vak. Stop dus direct met het jatten van vacatureteksten van Coolblue. Als ze op de site van Coolblue staan, zijn ze leuk (want die hebben ze 100 jaar geleden bedacht). Als jij het 1-op-1 copy/paste ben je gewoon een ordinaire jatbeer en is het niet leuk.

Zo bedacht een uitzendbureau een leuke actie: ‘we laten bedrijven solliciteren bij jou’. Wat doet een andere grote intermediair? Copy/paste 1-op-1. Erg treurig. U bent bij deze keihard ge-Sonja-Bakkerd. En dan bedoel ik niet dat je afgevallen bent, maar meer dat je in de hoek van creatieve plagiaat bent betrapt.

Checkvraag!

En mocht je jezelf nu afvragen of je een lekker creatief bedrijf bent of een copy/paste-beer?! Ik heb de checkvraag voor je (mensen die me al langer kennen weten nu exact wat er gaat komen).

Gebruik je ooit (custom) repen van Tony Chocolonely in je bedrijf voor stagiaires, collega’s of nieuwe medewerkers? Dan is er nog wat te winnen aan innovatie en creativiteit op je afdeling.

In 2022 stelde ik de vraag aan een mooie zaal recruitment-gekkies bij Emerce Recruitment: wie gebruikt er weleens (custom) repen van Tony Chocolonely in het bedrijf voor (nieuwe) collega’s? En circa 90% van alle vingers gingen de lucht in. I shit you not!

Nederland, Amsterdam, 05-04-2022 Emerce Recruitment. Foto; Peter Boer

Nederland, Amsterdam, 05-04-2022 Emerce Recruitment. Foto: Peter Boer

Iedereen schrok er zelf van. Sorry team Tony, ik ben gek op jullie producten en brand. Persoonlijk groot fan van knapperige hazelnoot, dus no Tony-bashing vanuit mij hoor. Gewoon een beetje jammer en voorspelbaar dat 90% van alle aanwezigen copy/paste-gedrag vertoont.

Hier een mooie foto om het goed te maken team Tony.

Focus Arjan… even terug.

Yes, we gaan het weer hebben over de ‘Hot and Steamy arbeidsmarktcommunicatie & recruitment inspiratie’-lijst. Op deze lijst plot je dus alle gave dingen die je overal tegenkomt. Want zoals ik beschreef staat onverwacht ineens Harriette de Hiringmanager voor je neus met die beruchte vraag over nieuwe customerservice-medewerkers of full-stack developers.

En dan tover jij deze magische inspiratielijst op het juiste moment boven water. En op deze lijst staan alle gave arbeidsmarktcommunicatie-, brand- en recruitment-ideeën die jij de laatste jaren verzameld hebt. Nu bekijk- en bespreek je er een stuk of 4 of 5 en start je met het combineren van je doelgroep en het versterken van deze mooie ideeën. Op een manier zodat deze ideeën bij jouw organisatie passen. Op een manier zodat het meteen inzetbaar is voor de werving van de mensen die jij binnen wil halen.

Hier is mijn ‘Hot and Steamy arbeidsmarktcommunicatie & recruitment inspiratie’-lijst met 20 voorbeelden:

Categorie serieus anders kunnen denken

1. Finch Online

Matcht accountancy-professionals en organisaties op basis van cultuur in plaats van hard skills.

Screenshot van www.finchonline.nl.

Screenshot van www.finchonline.nl.

2. Eugene van den Hemel (Meest Invloedrijke Recruiter 2023)

Die komt spontaan binnengewandeld met een club mensen die naar werk zoeken.

3. Topdesk

Werft mensen met leuke games.

4. Reinier de Graaf Ziekenhuis

Biedt een spreekuur aan voor afgewezen kandidaten (love it).

Categorie lekkere campagnes

5. Young Capital

Bedacht de podcastserie Whatever Works.

6. KPN

Lanceerde haar TikTok-campagne ‘verdien zoveel meer’.

@kpn_nederland

Bij KPN verdien je zoveel meer ? Kom werken in de KPN winkel #Tijn #werkenbijKPN #winkelbaan #werken

? WERKEN IN DE KPN WINKEL RAP – KPN

Accepteer cookies

7. Hoppenbrouwers Techniek

Maakte de campagne: ‘Talent Centraal, drink eerst digitaal koffie met ons’.

8. Your IT-Match

Bedacht speeddaten in de Metaverse.

9. Talent&Pro

Bedacht Crazy Careers.

10. AAE

Creëerde samen met Purple Squirrel Effect de Virtual Tour (kijk eerst gerust eens digitaal rond in het bedrijf).

Screenshot van arbeidsmarktcommunicatie van AAE.

Screenshot van https://join.aaebv.com/.

11. IKEA

Bedacht een hele simpele POS-campagne, genaamd ‘inside the box’.

Accepteer cookies

12. VDL

VDL maakte een MBO tech Traineeship, ontdek jouw ding.

13. Jumbo

Zet een influencer is voor werving van de juiste doelgroep.

Categorie heerlijke arbeidsmarktcommunicatie

14. Dr. Landman Basischool

Laat een vacature voor directeur gewoon door de kids zelf opstellen (love it).

Screenshot vacature Dr. Landman Basischool.

Screenshot vacature Dr. Landman Basischool.

15. De Vloer

Deze heb je gegarandeerd al gezien.

Screenshot vacature De Vloer.

Screenshot vacature De Vloer.

16. Alliander

Bedacht de campagne 100 goede redenen voor technici en ICT-ers om bij hun te komen werken.

17. The Guardian

Houdt wel van humor in haar broncode.

Screenshot broncode The Guardian.

Screenshot broncode The Guardian.

Categorie serieuze branding

18. www.saffraanensjalot.nl

Bracht het kinderboek Saffraan & Sjalot uit voor kids tussen 8 en 12 jaar om te laten zien hoe gaaf de horeca is als werkgever. Kinderboek met een verhaal en hele leuke recepten. Employer branding voor een hele sector (en het boek is geschreven door ondergetekende, die daar best wel trots op is).

Categorie dan snap je hoe media werkt

19. Toverland

Toverland interviewt mensen vanuit hun wildwaterbaan (word ik blij van).

Categorie lekkere onboarding

20. Tony Chocolonely

Bedacht briljant contract op 1 A4. Met deze post ga ik er vanuit dat ik een doos knapperige hazelnoot thuisgestuurd krijg.

Screenshot contract Tony's Chocolonely als arbeidsmarktcommunicatie.

Screenshot contract Tony’s Chocolonely.

En nou niet 1-2-3 mijn lijst copy/pasten he?! Ik heb zelf al veel te veel gejat van de Werf& aanmeldingenlijst.

Nu mis je een hoop inspiratieacties op mijn persoonlijk lijst. Ik houd wel een beetje rekening met budget. Supergaaf dat New York Pizza iemand de ruimte inschiet als winactie, maar de gemiddelde horecaondernemer of zorginstelling heeft hier dan weer net geen budget voor.

Wat je op mijn lijst ook zeker niet tegenkomt is voorbeelden van sign-on bonussen of andere financiële prikkels om maar te komen solliciteren of werken in een organisatie. Ik denk namelijk dat motivatie en loyaliteit niet te koop is. Dus daar doe ik niet aan.

Dit was slechts een klein deel van mijn echte ‘Hot and Steamy’-lijst. Ik kan natuurlijk niet alle inspiratie geheimen meteen prijsgeven. Wel kan ik verklappen dat al mijn inspiratie ideeën zeker niet allemaal uit recruitment komen, maar veelal vanuit andere sectoren.

En nu in de praktijk:

1. Doelgroep

Je hebt je vraagstuk. Je pakt je ‘Hot and Steamy’-lijst erbij en het eerste dat je opschrijft zijn natuurlijk je doelgroepen voor je vraagstuk. In welke doelgroep zitten de mensen die dit kunnen doen?

Scholieren, studenten, bijbanen, zij-instromers, herintreders, newbees, werkenden, werkzoekenden, stagiaires, alumni, pensionado’s, student dropouts of een combinatie van verschillende?

2. Matching

Je hebt je doelgroep. Welke onderdelen van je ‘Hot and Steamy’-lijst passen bij je doelgroepen? Schijf er 4 of 5 op en ga verder naar de volgende ronde.

3. Mixen, verbeteren en customizen

Je hebt je doelgroepen en je hebt de acties die passen bij je doelgroepen. Nu ga je de acties mixen en verbeteren totdat je je eigen acties hebt. En als laatste ga je ze customizen. Want als je iets doet voor je organisatie, dan is het natuurlijk wel gericht op jouw bedrijf.

Voorbeeld

Je zoekt oproepkrachten in de zorg. Mijn doelgroepen zijn: pensionado’s en bijbaan scholieren. De matching van mijn doelgroep op mijn persoonlijke ‘Hot and Steamy arbeidsmarktcommunicatie & recruitment inspiratie’-lijst bestaat bijvoorbeeld uit een combinatie van Eugene van den Hemel, Hoppenbrouwers en KPN.

Hoe dan? Daar komt ie! Ik wil een groot publiek bereiken, iedereen is welkom (Eugene van den Hemel) dus kom eerst eens kennis met ons maken. Dan kunnen we je alles vertellen over deze toffe bijbaan. Drink digitaal of live eerst koffie met ons (Hoppenbrouwers, tevens een advies van Aaltje Vincent).

Ik spreek twee verschillende doelgroepen aan om ons te leren kennen, één via TikTok (KPN) en één via referral en een leuke posteractie.

We laten er een gave campagne op los en die heet ‘er is altijd tijd voor koffie’! Een campagne die zegt iets over jouw kennismaking in je sollicitatieprocedure, maar zegt nog veel meer over hoe we als zorgorganisatie met onze bewoners omgaan (eerst de mens, dan de procedures).

Lang verhaal kort: de hoofdingrediënten zijn ‘geleend’. De onderdelen zijn aangepast op mijn doelgroepen en ik heb het afgemaakt met mijn eigen sausje.

Actielijst voor jou:

  • Start met het samenstellen van jouw persoonlijke inspiratielijst. En maak jezelf onsterfelijk met een briljante campagne!