Marketing technology

AI & automatisering in e-commerce: zo kun je ervan profiteren

0

Automatisering en kunstmatige intelligentie (AI) transformeren de wereld van e-commerce. Ze zullen klanten een nog betere ervaring bieden en bedrijven de mogelijkheid geven om hun processen te optimaliseren en te schalen. Wie heeft er een kristallen bol nodig als je AI hebt om jou de weg te leiden? In dit artikel lees je alles over de opkomst van AI-gestuurde automatiseringen en hoe grote bedrijven hier al van profiteren. Ben jij ook benieuwd wat AI kan betekenen voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder!

De eerste stappen in e-commerce-automatisering

De meeste e-commercebedrijven hebben al kleine automatiseringen doorgevoerd zoals chatbots, voorraadbeheer en geautomatiseerde workflows. Dit heeft al een grote impact op onder andere tijdsbesparing, verkoop en effectievere marketing. Maar de toekomst van automatisering ligt in het gebruik van AI om klanten precies te geven wat ze willen.

De opkomst van op AI

AI-gestuurde systemen kunnen zorgen voor een enorm nauwkeurige en effectieve klantentargeting, gepersonaliseerde productaanbevelingen, 24/7 persoonlijke ondersteuning en meer. Hier zijn enkele voorbeelden van welke effectieve AI systemen jij kan implementeren en hoe anderen hier al de vruchten van plukken:

Klantsegmentatie

AI-gestuurde systemen kunnen klantgegevens analyseren om onder andere patronen van gebruikers te herkennen. AI kan op basis van deze patronen blijven leren en constant strategieën blijven verbeteren. Met als resultaat een enorm nauwkeurige en effectieve klanten targeting.

💡 Wist je dit?

Volgens Campaign Monitor (2021) kunnen gesegmenteerde campagnes voor wel 760% meer inkomsten zorgen. Deze omzetcijfers komen onder andere voort uit gepersonaliseerde marketingpromoties, het bedenken van verkoopstrategieën per doelgroep en het ontwikkelen van producten die specifiek inspelen op de behoeften van die doelgroepen. Automatiseren van dit proces is noodzakelijk aangezien handmatig klantsegmenten maken veel te veel tijd kost.

Persoonlijke productaanbevelingen voor elke klant

E-commercewebsites kunnen AI-algoritmen gebruiken om relevante producten voor te stellen aan klanten op basis van hun browse gedrag en aankoopgeschiedenis.

💡 Hoe doet Netflix dit?

De aanbevelingen-engine van Netflix (NRE), aangedreven door AI, is $1 miljard per jaar waard! Maar hoe zorgt het ervoor dat het gedetailleerde en op maat gemaakte aanbevelingen biedt aan miljoenen abonnees?

NRE maakt gebruik van algoritmen om inhoud te filteren op basis van het profiel van elke gebruiker. Met behulp van 1.300 aanbevelingsclusters kan het duizenden titels tegelijk filteren om exact te vinden waar de gebruiker behoefte aan heeft.

Door gegevens te analyseren van elk bezoek en elke klik van de klant, kan de aanbevelingen-engine hun voorkeuren ‘begrijpen’ en hyper-gepersonaliseerde aanbevelingen maken.

Chatbots

Maar liefst 90% van de e-commerceklanten geeft aan dat een antwoord binnen 10 minuten noodzakelijk is. E-commerce kan AI-gestuurde chatbots inzetten om vragen van klanten te behandelen en 24/7 ondersteuning te bieden. Deze chatbots kunnen klanten direct foutloze hulp bieden, zullen de reactietijd verkorten en kunnen zichzelf constant blijven verbeteren.

Dynamische prijsoptimalisatie

De juiste prijs voor je product hangt af van verschillende factoren, zoals de prijzen van je concurrenten, je eigen productiekosten en de vraag van de klant. Dit alles onderzoeken kost tijd, zeker als je veel producten hebt. AI kan dit allemaal automatisch. Het kan de prijsstelling veranderen op basis van zijn gegevens!

💡 Hoe doet Amazon dit?

Amazon maakt volledig gebruik van een Dynamic Pricing Strategy. Als concurrenten promoties of kortingen aanbieden, kan Amazon hun productprijzen automatisch aanpassen tot wel 20%. Zij doen dit geleidelijk om maximale winstgevendheid te garanderen op basis van verkoopprognoses. Zo blijven ze goedkoop en behouden ze de controle over hun winstmarges.

Uitdagingen

Ook al klinkt dit als een en al rozengeur en maneschijn, er zijn ook uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie van AI. Deze uitdagingen liggen vooral in de initiële kosten van de implementatie, de complexiteit van de integratie voor bestaande e-commerceplatforms en de nauwkeurigheid waar dit mee gepaard moet gaan aangezien er met veel gevoelige data wordt gewerkt. Ook moet een bedrijf beschikken over genoeg technische expertise om alle software te implementeren en te onderhouden.

5 stappen om AI door te voeren in jouw bedrijf

Kunstmatige intelligentie zal je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Klanten zullen een naadloze, gemakkelijke, gepersonaliseerde en snellere ervaring hebben dan ooit tevoren. En.. jou zal het tijdbesparing, schaalbaarheid, verhoogde efficiëntie, kostenbesparing, en nog veel meer bieden. Wat wil je nog meer? Hier zijn eenvoudige stappen die jij kunt ondernemen om AI door te voeren in jouw bedrijf, zonder externe expertise.

Stap 1: Stel de doelen die je wilt behalen met behulp van AI, zoals het verhogen van conversie, het verminderen van meetfouten, of het automatiseren van processen.

Stap 2: Verzamel gegevens zoals klantgegevens en inkoopgegevens die passen bij het eerder gestelde doel en zorg dat de gegevens beschikbaar, toegankelijk en gelabeld zijn.

Stap 3: Kies een AI-platform dat past bij de eerder gestelde doelen en selecteer een bijbehorend model. Er zijn verschillende AI-platforms beschikbaar op de markt die ook voor niet-experts gemakkelijk te gebruiken zijn.

Stap 4: Zodra de gegevens verzameld zijn, en het AI-platform en model gekozen is, kun je beginnen met het “trainen” van het model. Dit kan worden gedaan binnen het gekozen AI-platform en zonder hulp van een externe partij. Het AI-model is nu klaar voor gebruik!

Stap 5: Integreer het AI-model in je e-commercebedrijf! Het model kan bijvoorbeeld worden gebruikt om aanbevelingen te geven of fouten te vinden. Het is belangrijk om het AI-model continu te evalueren en te verbeteren om de beste resultaten te behalen.