Innovatie

Innoveren? Maak deze 5 fouten niet!

0

Meer dan 90% van alle innovatieprojecten mislukt.* Hoe zit dat precies? Wij hebben 5 veelvoorkomende fouten van bedrijven op een rijtje gezet en geven tips om niet in diezelfde valkuilen te vallen.

Innovatie is key wanneer je wil blijven concurreren en groeien. Helaas komen veel bedrijven tijdens dit proces bekende valkuilen tegen.

1. Feedback van klanten negeren

Een van de grootste fouten die een bedrijf kan maken, is feedback van klanten negeren. Ga er nooit zomaar vanuit dat jouw idee perfect is. De wensen en behoeften van de klant staan bij innovatie altijd voorop. Een belangrijk onderdeel van innovatie is dan ook het testen en valideren van je product met de daadwerkelijke gebruikers.

Het is best spannend om feedback van gebruikers te krijgen, vooral als je erg gehecht bent aan jouw idee. Maar het niet verzamelen en het niet verwerken van feedback van klanten leidt ertoe dat innovaties geen weerklank vinden bij klanten. Het project zal gedoemd zijn om te mislukken. Terwijl, als je open staat voor feedback, kan je leren van de gebruikers en je idee verder finetunen en verbeteren.

💡Test en valideer met de daadwerkelijke gebruikers

Wist je dat testen met slechts 5 mensen je zo’n 80% van de inzichten oplevert? Onderzoek laat zien dat een grotere groep testers niet veel meer toegevoegde waarde heeft. De eerste persoon vertelt je dingen die je nog niet wist, de tweede persoon komt vaak met hier en daar een extra inzicht, maar naarmate je richting de vijfde user test gaat, merk je dat alles wel gezegd is door een van de andere testers.

Na de 5 user tests, kun je terug naar de tekentafel om je idee te verbeteren en eventuele problemen op te lossen, waarna je opnieuw je testpanel kunt inschakelen.

2. Bang zijn om te falen

Statistisch gezien worden slechts 200 van elke 4.000 ideeën ook echt nieuwe producten. En slechts 2 of 3 van deze nieuwe producten overleven de eerste 3 jaar. Het merendeel van die 4.000 ideeën zal mislukken.

Is jouw idee niet het grote succes waar je op gehoopt had? Geen paniek. Het is niet allemaal verspilde moeite, maar juist een waardevolle les over jouw gebruikers en wat wel of juist niet werkt.

💡Neem risico’s en leer van je fouten

3. Ontwerpen vanuit jouw eigen perspectief

De meest succesvolle innovaties zijn gebaseerd op behoeften. Daarbij moet je een grondig inzicht hebben in jouw gebruikers en hun problemen als uitgangspunt nemen. Als je begint bij de oplossing, maak je vaak iets vanuit jouw eigen perspectief in plaats van het perspectief van de gebruikers. Het is misschien een haalbare oplossing, maar een oplossing die niet aansluit bij de bestaande behoeften.

💡Innoveer op basis van behoeften

4. Te lang wachten met het in de markt zetten van je product

“Een eerste indruk maak je maar één keer.” Deze uitdrukking geldt ook voor nieuwe producten. Het is verleidelijk om te wachten met het lanceren van je product totdat je alle puntjes op de i hebt gezet en het product zo compleet mogelijk is. Maar elk nieuw product is ontworpen op basis van aannames. Als je wacht met lanceren, kom je er ook niet achter of die aannames daadwerkelijk kloppen.

💡Overweeg om je product in de markt te zetten als het nog niet helemaal af is

Het is niet nodig om je product of idee volledig uit te werken voordat je deze aannames kunt testen. Weet je bijvoorbeeld nog niet of mensen op jouw idee zitten te wachten? Dan kun je ervoor kiezen om een prototype te maken die je test met een handjevol gebruikers, of eerst een video met uitleg op het internet te zetten.

Dropbox Bron: Mongta Studio / Shutterstock.com

Bron: Mongta Studio / Shutterstock.com

Dropbox deed dit laatste, waarin ze lieten zien hoe hun product zou gaan werken, zonder dat ze het product zelf hadden gebouwd. Binnen no-time steeg de wachtlijst van het product van 5.000 naar 75.000, waardoor ze met veel meer zekerheid het product gingen ontwikkelen.

5. Het proces overhaasten

Het proces overhaasten en de kantjes eraf lopen en belangrijke stappen overslaan is even funest voor jouw innovatie als eindeloos blijven aanpassen tot je het perfecte product hebt. De wereld verandert razendsnel. Het geeft je soms het gevoel dat je constant snel moet handelen om de markt bij te benen, maar dit mag nooit ten koste gaan van jouw klanten en gebruikers.

💡Je mag best snel zijn, maar nooit ten koste van jouw klanten en gebruikers

Welke fouten zag of maakte jij?

De cijfers liegen er niet om: met 90% van alle innovatieprojecten die mislukken, worden fouten in innovatie vaak gemaakt. Buiten de door ons gedeelde top 5 zijn er nog zat andere veelvoorkomende valkuilen. Heb jij er nog een om toe te voegen aan dit lijstje?

*Bron: UMI Innovation