Loopbaan

Hoe voorkom je als werkgever een bore-out tijdens komkommertijd?

0

De zomerperiode komt er weer aan en bij veel bedrijven betekent dat komkommertijd. Niet alleen veel werknemers zijn op vakantie, ook bij klanten ligt het werk soms (gedeeltelijk) stil. Voor de werknemers die nog wel aanwezig zijn ligt de bore-out op de loer. Oftewel: een gebrek aan energie en concentratie als gevolg van verveling en onderbelasting.

En dat is niet iets waar je medewerkers snel mee te koop zullen lopen. Toch is een bore-out net zo geniepig als de burn-out, aldus een aantal specialisten.

Bootje varen om de tijd te doden

Die pieken en dalen qua werkdruk waren ook bij ons als boekhoudkantoor duidelijk aanwezig. In de aangifteperiode is het dubbel druk: aangiftes die gedaan moeten worden en ondernemers die zich beseffen dat het nu toch écht tijd wordt voor een boekhouder. Maar daarbuiten is het over het algemeen rustig. Met name augustus is zo’n dal. Geen aangiftes én klanten die vakantie vieren zorgen voor een lege mailbox. En natuurlijk is er altijd iets te doen. Maar werk verzinnen terwijl het niet écht nodig is? Daar heb ik altijd een hekel aan gehad. De eerste twee jaren van onze onderneming besloten we het ervan te nemen. Tijdens werktijd vaarden we met ons bootje een (zeer) uitgebreid lunchrondje door de Utrechtse grachten om de tijd te doden. Tot ik bedacht dat het ook anders kan.

Het nieuwe werken | Voorkom de bore-out | Komkommertijd

Het nieuwe werken

Een jaar geleden las ik voor aanvang van de zomerperiode een artikel over een start-up in het buitenland die experimenteerde met ‘het nieuwe werken’. Hetzelfde werk voor hetzelfde salaris, maar met kortere werkweken. Die kortere werkweken het hele jaar door zag ik bij ons niet zo zitten. Dat levert naar mijn inziens namelijk alleen maar meer stress op in de drukke periodes. Toch heeft het artikel me op een positieve manier aan het denken gezet.

Wat had jij gewild als je werknemer was?

In een flashback dacht ik terug aan de tijd dat ik zelf nog in loondienst werkte. Daar was ik altijd degene die in de zomervakantie in een half leeg kantoor aan het werk was, omdat ik mijn vakanties liever daarbuiten plande. Met name op de dagen met mooi weer had ik het moeilijk. Ik zag letterlijk elke minuut op de klok wegtikken, terwijl ik in gedachten zeurde dat ik liever wilde genieten van het zonnetje. En ook ik verzon altijd wel iets om te doen om de dag door te komen. Maar of dat nou echt heel nuttig was? En dus dacht ik “Wat had jij gewild als je nog die persoon in loondienst was geweest?”. Juist: het werk doen dat ik moet doen, en als dat klaar is lekker genieten van dat zonnetje.

Iedere dag 3 uur minder, voor hetzelfde salaris

En zo ontstond er vorig jaar een experiment. In augustus mocht iedereen elke dag 3 uur minder werken. Voor hetzelfde salaris uiteraard. En degenen die in augustus op vakantie wilden? Die hoefden dagelijks 3 uur minder vakantieuren op te nemen. “En waar is het addertje?”, zoals een van onze werknemers vroeg. Die is er niet. Bewust kozen we voor iedere dag een paar uur minder. Zo werden onze klanten nog steeds dagelijks geholpen, en had iedereen dagelijks een doel om naartoe te werken.

Maar dat kost je toch heel veel geld?

Nee, zo zien wij het niet. Ja, het klopt dat je werknemers minder uren maken voor hetzelfde salaris, maar per saldo betalen we nog steeds dezelfde salarissen. Uit praktijk is gebleken dat onze klanten evengoed werden geholpen, en dat ons team er ontzettend veel energie en waardering heeft uitgehaald. Wat ons betreft kost het dus helemaal geen geld, maar levert het juist heel veel op. Probeer het als werkgever ook eens vanuit die kant te bekijken.

Ook succesvolle wegen hebben hobbels

En zoals altijd gaat niet alles van een leien dakje. Zo merkten wij dat het minder werken ook de werkdruk kan verhogen in periodes dat dit normaal gesproken niet nodig is. Je werkdag is met 3 uur minder werken namelijk ineens een stuk korter. En je probeert jezelf toch uit te dagen om alles binnen die tijd af te ronden. Moet dat dan een reden zijn om het experiment af te kappen? Zeker niet! Wij hebben ons experiment met het hele team geëvalueerd. Op basis daarvan hebben we besloten er een jaarlijks terugkerend ding van te maken, waarbij we iedere dag 2 uur minder werken in plaats van 3.

Durf anders te denken

“Dat zouden wij in de zorg eens moeten doen”, “Daar heb je weer van die jonge mensen die niet willen werken.” Een fractie van de negatieve opmerkingen die we hebben gehad, naast gelukkig nog veel meer positieve reacties. Blijkbaar was ons experiment gedurfder dan we zelf hadden gedacht. Wij snappen echt wel dat ons experiment niet bij ieder bedrijf zomaar toegepast kan worden. Maar onze boodschap aan werkgevers is vooral: durf eens anders te denken. Kun je zelf iets doen aan de werkdruk en/of het werkplezier van je team? Hoe zou jij dit het liefst willen als je werknemer was?

Tips om jezelf als werkgever uit te dagen

Maar hoe begin je dan? Een aantal tips op een rijtje die jou misschien kunnen helpen:

  • Zet voor jezelf eens op een rijtje waar binnen je eigen bedrijf de grootste uitdagingen liggen op het gebied van personeel. Denk aan ziekte, werkdruk, voldoening, doorgroeimogelijkheden: het kan van alles zijn.
  • Zet voor elke uitdaging op een rijtje wat je nu al doet om die uitdaging tegen te gaan. Bedenk daarbij ook eens kritisch hoe lang je dit al op dezelfde manier doet. Doe je dit misschien zo, omdat het de norm is in de maatschappij? Of, omdat je bang bent dat andere maatregelen teveel geld kosten?
  • Denk out of the box: wat zou nog meer kunnen bijdragen aan een verbetering van je uitdagingen? Kun je iets vinden over nieuwe initiatieven bij andere bedrijven die het probleem vanuit een ander licht bekijken? Als het over het nieuwe werken gaat is er bijvoorbeeld in Scandinavische landen al veel onderzoek gedaan en geëxperimenteerd.
  • Betrek je team! En dan bedoel ik niet alleen het management. Misschien klopt je beeld van de uitdagingen wel helemaal niet met hoe het wordt ervaren op de werkvloer. En wellicht hebben je werknemers wel super waardevolle input en out of the box ideeën.
  • It’s not only a numbers game. Belicht niet alles vanuit cijfers en/of financieel perspectief. In ons voorbeeld levert het veel op dat niet in geld uit te drukken is. Een verbetering van de werkdruk of een verhoogd werkgeluk levert je op de lange termijn misschien wel meer op. Ook de druk op de arbeidsmarkt is hoog. Je komt er niet meer met alleen een goed salaris. Dat brengt ze misschien naar je toe, maar wat doe je om je zeer gewaardeerde collega’s vervolgens ook vast te houden?
  • Maak het niet meteen te groot! Je hoeft niet met een big bang je hele beleid om te gooien met iets groots of definitiefs. Sterker nog: dat is voor veel bedrijven helemaal niet wenselijk. Bedenk hoe je klein kunt beginnen en/of hoe je kunt starten met een behapbaar experiment. Temper de verwachtingen, ga na de tijd met elkaar om tafel om te evalueren en stel indien nodig je plannen bij.

Heb je een tof plan gekregen? Dan hoop ik dat dit dat extra stapje kan zijn om het gewoon te proberen. Voel je vrij om het te delen, want laten we dat vooral doen. En voor wie het zich afvraagt: het bootje varen doen we nog steeds 😊 Maar niet meer om de tijd te doden. In plaats daarvan optioneel ná werktijd, gewoon voor wie het leuk vindt.