Social media

eXit voor Twitter, de pechvogel

0

Het kan je niet zijn ontgaan. Afgelopen weekend kondigde Elon Musk het einde van Twitter aan zoals we het kennen. Het socialmediaplatform wordt gerebrand naar ‘X’. Hiermee komen de naam, de kenmerkende blauwe vogel en alle woorden die eraan hangen te vervallen. Waarom? Volgens CEO Linda Yaccarino ligt de verandering in lijn met de visie van het bedrijf om van X een ‘alles-in-1-platform’ te maken voor audio, video, (social) messaging, shopping, betalingen en bankieren. Maar of het nou zo slim is hiervoor de Twittervogel eigenhandig de nek om te draaien?

Van blauwe vogel naar vreemde vogel

De gebruikers van Twitter zijn al meer dan 15 jaar bekend met het merk en alles waarmee het geassocieerd wordt. Twitteren werd een werkwoord en ook begrippen als ‘tweets’ en ‘retweets’ zitten inmiddels in de hersenen van mensen verweven binnen het netwerk aan associaties die het merk heeft.

Een goede reden zou je denken om zorgvuldig met zo’n sterk en herkenbaar merk om te gaan. Zeker als je de financiële waarde van deze herkenning meetbaar maakt. Niet voor Elon Musk, hij ziet Twitter als niets meer dan een schakel in zijn eigen masterplan. Volgens verschillende merkwaarderingskantoren heeft hij met de rebranding van Twitter tussen de 4 tot 20 miljard dollar (!!!) aan merkwaarde weggevaagd.

Accepteer cookies

Musk gooit niet alleen het geld, maar ook meer dan 15 jaar aan consistentie en vertrouwen binnen 1 weekend in de prullenbak. Hij lijkt hiermee van de gebruikers te verwachten dat deze van voor af aan een nieuwe relatie gaan opbouwen met wat nu X is. Een vreemde met een ander gezicht en ook een ander karakter. Waar Twitter met de blauwe vogel een zachter karakter had, oogt X hard, donker en lijkt het onder de vleugels van Elon Musk al langer onderhevig aan controversiële beleidsbeslissingen.

Mijn moeder zei altijd: ‘Niet met vreemden meegaan!

‘Big bird’ plannen

Elon Musk is niet de eerste die een (socialmedia)platform wil uitbreiden tot iets veel groters. En ook ik moet bekennen dat het daarbij logisch is om de discussie te starten of de huidige merknaam dan nog wel passend is.

Google en Facebook hebben in hetzelfde schuitje gezeten. Zo veranderde ‘Google’ haar naam naar ‘Alphabet’ om verder te kijken dan alleen de zoekmachine en ‘Facebook’ werd ‘Meta’ om de ambities in het metaverse vorm te geven. Toch bleven de originele namen wel als product bestaan. Zo is Facebook nog het bekende socialmediaplatform en ‘Googelen’ we nog steeds via de bekende zoekmachine. Een win-win situatie lijkt mij, waardoor technologiebedrijven hun visie tastbaar kunnen maken, maar de consument niet vervreemd raakt van de merken waaraan deze bedrijven hun succes hebben te danken.

Accepteer cookies

De visie dat X een alles-in-1-platform wordt is duidelijk. Maar wat je je wel kunt afvragen is of mensen hun rekeningen en betalingen laten beheren door een platform wat er sinds dit weekend om bekend staat van de één op de andere dag een heel andere koers te kunnen varen. Consistentie, vertrouwen en een gevoel van veiligheid zijn hierin essentieel. Waarden die nu niet toebehoren aan zowel X als Elon Musk zelf. Daarnaast zullen de ambities tijd, geld en mensen nodig hebben. De advertentie-inkomsten van het platform zijn echter enorm gedaald en sinds de overname van Musk zou al 80% van het Twitter-personeel zijn ontslagen.

Feestje bij Mark thuis

De timing van de rebranding had ook niet slechter gekund naar mijn idee. Meta lanceerde onlangs haar ‘Threads’ wat al snel bestempeld werd als ‘een kopie van Twitter’. Laat deze laatste nu net een andere weg in willen slaan, waardoor de deur bij Mark Zuckerberg wagenwijd openstaat voor de Twitter-gebruikers. Ik geloof ook best dat ze bij Meta de ontwikkelingen rond Twitter/X met belangstelling volgen en ervan genieten hoe Elon op deze manier zijn eigen ruiten lijkt in te gooien.

“Wie is hier nou het merk, gij of ik”

De snelheid, het geluid en vooral het geweld waarmee de rebranding gemoeid gaat, liggen volledig in lijn met hoe we Elon Musk kennen. Het is een man die gek is op innovatie en technologische ontwikkelingen. Met zijn andere bedrijven zoals Tesla, SpaceX en The Boring Company is hij hier ook zelf onderdeel van. Het zijn uitgesproken merken die de status quo uitdagen en vernieuwen. In al deze bedrijven en hoe ze zich presenteren zie je de persoonlijkheid van de Musk terug. Het gedrevene, maar ook zeker het impulsieve en de vraag om aandacht.

Accepteer cookies

Twitter heeft de afgelopen tijd aan den lijve ondervonden hoe het is om aangestuurd te worden door de miljardair. Het begon met aanpassingen in het beleid en het tijdelijk aanpassen van het Twitterlogo naar een Shiba Inu hond (het logo van de crypto Dogecoin). Het eindigde afgelopen weekend met een rebranding die eigenlijk geen rebranding meer te noemen is. De vraag is dan ook of Elon Musk zelf misschien het belangrijkste merk is? En dat Twitter hierbij in de weg stond, dus dat het eXit was voor de blauwe vogel.

Fun facts

  • De merknaam X blijkt al sinds 2017 eigendom van Facebook-moederbedrijf Meta. Dit kan grote problemen opleveren voor Musk.
  • Het logo met de X blijkt gewoon de letter x uit een standaardfont. Beter goed gejat dan…
  • De politie in San Francisco heeft het verwijderen van het Twitter-logo van het hoofdkantoor tijdelijk stil laten leggen. Er was namelijk nog geen goedkeuring of vergunning voor (zo impulsief was de rebranding dus).

Bron header-afbeelding: Nomi2626 / Shutterstock.com