Loopbaan

Starten met employer branding: waarom, wanneer, wie, wat en hoe?

0

Je kan er niet meer omheen: employer branding. Goede werknemers komen tegenwoordig niet vanzelf aanwaaien. Nu zorgt een goede employer branding-strategie voor meer én betere kandidaten, betrokken medewerkers, lage personeelsverloop, vermindering van kosten en verhoging van je merkbekendheid. Veel redenen om direct aan de slag te gaan met je werkgeversmerk. Maar waarom? Wanneer? Wie? Wat? En hoe?

Met mijn blog hoop ik je veel tijd te besparen, want je krijgt antwoord op al deze vragen rondom employer branding.

Waarom moet je met employer branding aan de slag?

Maar al te vaak wordt de doelgroep benaderd op een moment dat de naam van de betreffende werkgever hen totaal niet bekend voorkomt. Vergelijk het met daten: vrijwel niemand zegt volmondig ‘ja’ tegen een date met iemand waar ze totaal geen beeld bij hebben. Dus als je wil dat iemand uit de doelgroep bij je solliciteert, is het zaak te zorgen dat je al bekend bij ze bent en dat je enig vertrouwen hebt gecreëerd.

Wanneer start je?

Als je met employer branding begint wanneer je een vacature hebt, dan ben je eigenlijk al aan de late kant. Je start er het liefste mee ruim voordat je een vacature hebt, om zo alvast naamsbekendheid op te bouwen bij je doelgroep. Begin al bij de oprichting van je organisatie. Employer branding is een doorlopend proces waar je continu aan moet blijven werken. Geef er extra aandacht aan bij uitbreiding of groei, bij herpositionering of re-branding en uiteraard rondom wervingspieken.

Wie wil je bereiken?

Weten wie je doelgroep is, wat hen drijft, wat hen aantrekt, wat hen irriteert of waar ze op afhaken, is de sleutel voor succesvolle employer branding. Je wil alleen aantrekken wie bij jouw bedrijf, de desbetreffende functie en de bedrijfscultuur past. Het doel is niet om zoveel mogelijk mensen aan te trekken, want dan moet je diegenen die niet bij je passen gaan afwijzen, wat tijd kost en teleurstelling oplevert aan beide zijden. Kandidaatgericht werven betekent natuurlijke voorselectie, wat bijdraagt aan een duurzame match.

Wat ga je doen?

Alle recruitment-handelingen waarmee je talent naar je werkgeversmerk trekt. Het zorgt ervoor dat je bedrijfsnaam door je doelgroep wordt herkend als werkgever. Denk eens aan het merk Coca-Cola. Iedereen kent het en denkt hierbij aan frisdrank, maar een relatief beperkter aantal mensen denkt bij die naam ook aan een werkgeversmerk en nog minder mensen overwegen zelf Coca-Cola als werkgever. Dit komt doordat Coca-Cola aan doelgroepgerichte werving doet én omdat mensen nu eenmaal niet solliciteren bij een organisatie die hen niet aantrekt op een of andere manier.

Hoe begin je met employer branding?

Het neerzetten van een sterk en duurzaam employer brand kost nu eenmaal tijd, en ook geld. Dit betaalt zich op lange termijn dubbel en dwars terug. In tijden van een krappe arbeidsmarkt heb jij als werkgever altijd een streepje voor op je concurrentie. Begin bij het begin: een werken-bij website, het hart van alle recruitmentactiviteiten. Verspreid vervolgens structureel relevante content op verschillende kanalen waar je doelgroep zich bevindt en vul aan met een betaalde jobmarketing-campagne. Dat is effectiever dan ad hoc veel moeten investeren in dure advertenties, campagnes of een dure bemiddelingsfee van een bureau, om te compenseren voor lange (online) afwezigheid.

Hopelijk hebben mijn antwoorden omtrent employer branding jou een beter beeld gegeven. Heb je nog vragen? Laat het weten in de reacties.