Communicatie

Help, ik ben gevraagd voor een panel! 6 tips

0

You love them or you hate them: panels. Events hebben steeds vaker naast individuele sprekers ook panels ingepland op het programma. Lekker om naar te luisteren, als een soort live podcast. Maar dan ineens word je zelf gevraagd om deel te nemen aan een panel. Omdat jouw baas of eigen bedrijf het event sponsort, wat een plaats in het panel geeft. Of uiteraard, omdat je gewoon met hele gave dingen bezig bent work-wise, en veel kennis hebt over het onderwerp wat wordt besproken. Maar wat moet je doen als je wordt gevraagd voor een panel? In dit artikel mijn 6 belangrijkste tips.

Zelf heb ik een haat-liefdeverhouding met panels. Eerder schreef ik al over de slechte voorbereiding en uitvoering die ik vaak zie als ik zelf in een panel of het publiek zit.

Aan de andere kant geef ik als eventorganisator of moderator juist eerder de voorkeur aan een panel dan aan een keynote van een individu. Je hebt het geheel veel meer in de hand qua onderwerpen en je kan gelijk het publiek bij het gesprek betrekken.

Maar misschien wel het belangrijkste: de events waar ik enkel heb ingezet op panels, reageerde het publiek ontzettend positief op het format in de questionnaires. Geen slecht voorbereidde keynotes die niet aansluiten op het publiek / event, maar echt een lekker actueel en interactief gesprek, waar iedereen aan deel kan nemen.

Het is een grote eer om gevraagd te worden voor een panel. Je kan het publiek inspireren met parate kennis, interessante updates en ervaringen. Toch krijg ik steeds meer mensen naar mij toe, die eerder angstzweet dan een trots gevoel krijgen van de uitnodiging. Terwijl je met een aantal simpele voorbereidingen zoveel beter voorbereid kan zorgen voor een deelname, die indruk maakt op het publiek.

Tip 1. Eis een voorbereidingscall met alle deelnemers

Geen call, geen deelname. Ja, iedereen heeft een onmogelijke agenda tegenwoordig. Maar een gezamenlijk overleg over hoe het panel in te steken, zorgt écht voor een kwalitatief veel beter panel. Voor jezelf ook nog eens een stuk minder angst om ook op het podium te gaan zitten. Een aantal vragen die ik altijd standaard stel:

  • Wat is de achtergrond van iedereen rondom het onderwerp?
  • Wat is de belangrijkste boodschap die iedereen individueel wil geven?
  • Stelt de moderator je voor of mag je dat zelf doen?
  • Hoe ziet het panel er uit? Gewoon reageren op vragen vanuit de moderator? Dan zie ik die vragen graag van tevoren tegemoet.
  • Welke onderwerpen bespreken we liever niet? Bijvoorbeeld vanwege pijnlijke ontwikkelingen, culturele impact etc.

Tip 2. Heb je pitch klaar

De ‘first impression’ kan je maar beter goed voorbereiden. Duidelijk aangeven wat je waarom doet. Check van tevoren hoeveel tijd / ruimte je hiervoor hebt en bedenk wat het belangrijkste is wat je wilt dat het publiek onthoudt. Is het puur waarom je in het panel zit, vanuit jouw kennisniveau? Of zet je de pitch strategisch in om interesse te kietelen bij het publiek, om in contact met je te komen na het panel?

Bereid naast de tekst ook het uitspreken zelf goed voor. Ik zie helaas te vaak mensen te snel praten of niet duidelijk articuleren, waardoor de pitch niet goed te verstaan is.

Deelnemers aan een panel.

Tip 3. Update jezelf

Als ik word uitgenodigd voor een panel over bijvoorbeeld web3 (blockchain, crypos, NFTs, metaverse), dan ga ik daar nooit heen met het idee ‘ze vragen mij om mijn expertise, dus dat komt wel goed’. Ik lees altijd het laatste nieuws, kijk altijd naar de laatste rapporten binnen de industrie en check wat de belangrijkste technologische ontwikkelingen zijn. Een aantal krachtige actuele cijfers / statistieken doen het altijd goed in een panel en versterken je autoriteit.

Je hoeft geen heel script voor te bereiden, maar het is altijd goed om voor jezelf scherp te hebben wat bijvoorbeeld je eigen persoonlijke doelstellingen zijn. Wat jouw mening is over bepaalde onderwerpen, gerelateerd aan het onderwerp van het panel, en waarom.

Wat ook erg krachtig kan zijn, is te kijken naar de achtergrond van de andere sprekers in het panel en daar aan relateren in het gesprek, of bijvoorbeeld vragen te stellen. Dat komt voor alle deelnemers en luisteraars geïnteresseerd en goed voorbereid over.

Tip 4. Wees beknopt

Panels hebben vaak beperkte tijd. Zorg ervoor dat je punten duidelijk, kort en krachtig zijn, zodat anderen ook de kans krijgen om te spreken. Geef niet drie reacties tegelijk, maar houd je echt kernachtig bij het onderwerp wat wordt besproken of de vraag die wordt gesteld.

Ik zie nog wel eens een panelist volledig ontsporen en een halve keynote geven, waar het publiek al snel op afhaakt. Houd de balans in de gaten. Met enthousiasme is niks mis, maar wel als je vier keer zo veel spreekt als de andere panelisten.

Tip 5. Omdenken

Als een panel goed loopt, dan wakkert het altijd discussie aan bij het publiek. Een goed panel heeft in mijn optiek dan ook altijd ruimte voor vragen uit het publiek. Mensen mengen zich graag in een goede discussie. Als moderator zorg ik dat minimaal een derde van de duur van een panel beschikbaar is voor vragen vanuit het publiek.

Als ik zelf in het panel zit, dan bereid ik dit ook altijd voor. Als eerste doe ik van te voren altijd aan omdenken. Welke vragen kan je verwachten uit het publiek? En hoe kan je deze al beantwoorden in het panel?

Daarnaast scan ik altijd het publiek, om te kijken hoe men op bepaalde onderwerpen en antwoorden reageert. Zo kan je mooi jouw bijdrage en antwoord afstemmen op de emotie en het energielevel van het publiek.

Tip 6. Het einde komt sneller dan je denkt

Het einde is in mijn optiek minstens zo belangrijk als het begin. Zorg ervoor dat je dit dus ook goed voorbereidt. Check van tevoren hoe het einde er uitziet met de moderator. Vaak wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een afsluitende statement. Ik zie vaak panelisten helemaal verstijven als ze ineens hiernaar worden gevraagd, omdat ze niet gelijk iets weten.

Dit kan je uiteraard perfect voorbereiden. Gelijk een goede ‘call to action’ geven aan het publiek, om tot een bepaalde actie te ondergaan. Of juist een mooie inspirerende quote, om het publiek met een glimlach achter te laten. Het laatste wat je zegt, kan net het verschil maken over hoe het publiek het panel heeft beleefd en hoe ze denken over jouw rol. Zorg er dus voor dat je die mooie kans niet laat lopen.

Succes met jouw volgende panel en vergeet niet: wat een eer dat je ervoor wordt uitgenodigd!