Content

Rechtenvrije AI-stockfoto’s? Getty Images & 3 andere tools onder de loep

0

Komen stockfoto’s ook jouw neus uit? Je ziet ze overal (ja, ook hier bij Frankwatching): de meest suffe, overgestylede, in scene-gezette afbeeldingen die we kunnen downloaden van sites als Pexels, Unsplash en Pixabay. De komst van AI-tools biedt hierin een mooie uitkomst: unieke plaatjes! Maar waar vind je deze AI-stockfoto’s, en mag je ze zomaar gebruiken?

Auteursrechten op AI-gegenereerde afbeeldingen

Als je een afbeelding laat genereren door AI, mag je deze dan zomaar gebruiken? Een lastige vraag, waar helaas nog geen 100% dichtgetimmerd en simpel antwoord op te geven is. Dit hangt van allerlei zaken af, denk aan de algemene voorwaarden van de AI-tool, de beelden waarop de AI-tool is getraind, de maker van de AI-tool en zelfs de creativiteit van de prompt-schrijver. En laten we wel wezen: je wil hier geen fout mee maken, want dat kan een dure grap zijn!

Hieronder neem ik 4 bekende tools wat nader onder de loep.

1. Getty Images

We trappen af met de beste tip: via de AI Generator van Getty Images kun je zorgeloos rechtenvrije stockbeelden genereren. Hoe dat kan? De AI-tool is alleen getraind op de reeds rechtenvrije beelden van Getty Images zelf. Je maakt in deze tool dus nieuwe beelden van bestaande rechtenvrije beelden. Hiervoor gebruikt Getty Images het Edify-model van Nvidia.

Screenshot van de website en de AI-tool Getty Images.

En hoe zit het dan met de vergoeding voor de makers van de foto’s waarop de tool is getraind? Via Nu.nl lees ik hierover: ‘Kunstenaars en anderen die foto’s voor de creatieve beeldbank van Getty hebben aangeleverd, krijgen een vergoeding als hun beelden worden gebruikt voor het trainen van het AI-model.’

Nobel, zou je zeggen, al zouden de makers natuurlijk eigenlijk elke keer een vergoeding moeten krijgen als een foto wordt gebruikt voor de creatie van een AI-gegenereerd beeld. Op deze manier krijg je als maker maar 1 keer betaald voor potentieel duizenden gecreëerde beelden. En als de AI Generator over een tijdje genoeg getraind is, zijn er dan nog wel makers nodig? 🤔

Positief puntje: doordat Getty Images alleen eigen stockmateriaal gebruikt, kunnen ze het gebruik van persfoto’s uitsluiten.

Reactie over het gebruik van nieuwsfoto's voor AI.

Bron: Nu.nl.

Deze nieuw tool is nog niet helemaal uitgerold. Via de website kun je al wel een demo aanvragen. Of dit een betaalde of gratis dienst wordt is dus nog niet duidelijk, maar ik verwacht wel dat je moet betalen.

2. Shutterstock

Ook Shutterstock beschikt over een AI-afbeeldingengenerator (zoals ze dit zelf noemen). Het leuke aan deze tool is dat je ook een stijl kunt kiezen waarin je wil dat de output verschijnt, bijvoorbeeld ‘kunst’ of ‘digitaal’. Zelf vind ik het wel vervelend dat je geen invloed hebt op het formaat of de oriëntatie. De gegenereerde beelden zijn altijd vierkant, wat voor het maken van bijvoorbeeld een header-afbeelding bij dit artikel niet heel handig is.

Goed om te weten: na het genereren van een AI-beeld, kun je de afbeelding bij Shutterstock zelf indienen voor vrijwaring. Zij bekijken dan of er misschien handelsmerken, auteursrechten of publicatierechten worden geschonden. ‘Wordt de afbeelding goedgekeurd, dan krijg je dezelfde financiële bescherming als bij stockafbeeldingslicenties onder de Enterprise-overeenkomst.’

Na het ‘maken’ van een afbeelding krijg je ook nog de volgende waarschuwing te zien:

Deze content is gegenereerd door een AI-systeem (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie).
Shutterstock controleert AI-gegenereerde inhoud niet op naleving van de nalevingsrichtlijnen voor content van Shutterstock. AI-gegenereerde afbeeldingen mag niet worden gebruikt om het intellectuele eigendom of andere rechten van derden te schenden of verkeerd te gebruiken, of om spam, valse, misleidende, bedrieglijke, schadelijke of gewelddadige afbeeldingen te maken.

Hiermee dekken ze zichzelf in, maar voor de gebruiker voelt dit (als ik voor mijzelf spreek) toch niet 100% veilig.

Screenshot van de AI-tool van Shutterstock.

Meer weten over de mogelijkheden? Check dan deze video.

3. Midjourney

Hoe zit dat bij een tool als Midjourney? Volgens Pepijn de Vor zit er bij dit soort tools vaak een addertje onder het gras. Als je een afbeelding bijvoorbeeld maakt in Midjourney, krijgt het bedrijf achter deze tool hier de rechten over. Kun je deze afbeelding dan zomaar gebruiken? Om dat te weten moet je de licentieovereenkomst doorspitten (punt 4).

Pepijn: “Als je zelf over de rechten van de afbeelding wil beschikken, kun je bij sommige AI-tools, zoals Midjourney, een abonnement afsluiten of een licentie aanschaffen. Zo kun jij als gebruiker eigenaar worden van de rechten van de AI-afbeeldingen die zijn gemaakt met de tool.”

Ik heb dit even gedubbelcheckt, en Midjourney schrijft inderdaad: “If You are not a Paid Member, You don’t own the Assets You create. Instead, Midjourney grants You a license to the Assets under the Creative Commons Noncommercial 4.0 Attribution International License.” Verder zijn de ‘terms of service’ lang en ingewikkeld.

Screenshot van Midjourney, een van de AI-stockfoto's too.s.

4. ChatGPT met DALL·E 3

Ook ChatGPT springt op deze trein. Met de integratie van DALL·E 3 (van OpenAI) kan ChatGPT binnenkort afbeeldingen maken op basis van een prompt. Handig!

Maar de vraag is natuurlijk: mag je deze afbeeldingen zomaar gebruiken? Charlotte Meindersma schreef op 24 augustus: ‘DALL-E zegt op het moment van schrijven van deze blogpost overigens niets over auteursrecht, behalve dan dat je geen auteursrechtelijke werken mag uploaden, als je daarvoor geen toestemming van de rechthebbende hebt.’ Ik heb de terms of use er nog even bij gepakt, en lees inderdaad niks over auteursrechten.

Accepteer cookies

Het is dus nog een grijs gebied. Een ding is zeker: als je de (betaalde) AI Generator van Getty Images gebruikt, kun je de gegenereerde beelden zorgeloos gebruiken. Ergens is het vreemd dat we ons (dat ik mij) druk maak over de auteursrechten op AI-gegenereerde beelden, terwijl we AI-gegenereerde teksten (bij wijze van spreken) klakkeloos overnemen. Hoe ga jij hiermee om?

Bron header-afbeelding: Robert Way / dennizn / salarko Shutterstock.com