Marketing technology

Overstappen naar Demand Gen Ads: dit moet je weten

0

Google heeft onlangs de gloednieuwe Demand Gen Ads gelanceerd, een vernieuwde versie van Google’s Discovery Ads. Wat houden deze nieuwe advertenties in, welke doelgroepmogelijkheden zijn er en wanneer is het ideale moment om Demand Gen in te zetten? Lees verder om alles te ontdekken.

Als je momenteel gebruikmaakt van Discovery Ads, zullen deze vanaf deze maand (november 2023) automatisch worden omgezet naar Demand Gen. Als je nu al de switch wil maken, kun je dit aanvragen bij jouw Google Ads-accountmanager. Des te belangrijker om meer te weten te komen.

De overgang van Discovery Ads naar Demand Gen

Laten we beginnen met een korte samenvatting van Google’s Discovery Ads. Dit advertentieformaat stelt adverteerders in staat om hun advertenties te tonen op diverse Google-platforms en -eigendommen, waaronder YouTube, Gmail en de Google Discover-feed. Discovery Ads zijn ontworpen om een breed publiek te bereiken en potentiële klanten te inspireren en te boeien.

Enkele opvallende kenmerken van Discovery Ads zijn onder andere:

  • Plaatsingen: Discovery Ads kunnen worden weergegeven op de Discover-feed van Google, YouTube en Gmail.
  • Multimediainhoud: Adverteerders kunnen afbeeldingen en koppen opnemen om aantrekkelijke advertenties te maken.
  • Doelgroepen: Je kunt Discovery Ads targeten op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag van gebruikers.
  • Automatische optimalisatie: Google Ads maakt gebruik van machine learning om je Discovery Ads automatisch te optimaliseren en de prestaties te verbeteren.

Wat is het verschil met Demand Gen Ads?

Er zijn enkele opvallende verschillen tussen Discovery Ads en Demand Gen, die gunstig zijn voor adverteerders. De contentvorm is uitgebreider, Demand Gen gaat werken met audience signals en je kunt verschillende biedstrategieën kiezen.

  • Demand Gen Ads bieden meer diversiteit in creatives, zoals de mogelijkheid om video’s toe te voegen, terwijl Discovery Ads beperkt waren tot meerdere afbeeldingen (carrousel) of een enkele afbeelding. De reden achter deze nieuwe toevoeging van video’s is dat Demand Gen Ads worden weergegeven in YouTube In-Stream en YouTube Shorts.
  • Ook zijn de targetingopties aanzienlijk uitgebreid. Net als bij Performance Max-campagnes wordt er gebruikgemaakt van audience signals. Hierbij is het mogelijk om in-market audiences, look-a-like audiences, eigen data en demografische gegevens in te voeren. Vooral opvallend zijn de look-a-like audiences, die veel overeenkomsten vertonen met de advertenties van Meta.
  • Qua biedstrategieën waren Discovery Ads beperkt tot maximize conversion of conversion value. Met Demand Gen Ads heb je nu ook de mogelijkheid om maximize clicks te kiezen.

Wanneer kun je Demand Gen Ads het beste inzetten?

Het is belangrijk om te weten dat Demand Gen is gefocust op vraag creëren. Deze vorm van adverteren zit boven in de verkoopfunnel, waar het hoofddoel niet is om direct conversies te genereren, maar eerder om merkbekendheid op te bouwen. Neem de volgende tips mee bij het creëren van jouw Demand Gen-advertentie:

  • Gebruik hoogwaardige video’s en afbeeldingen. Vooral omdat jouw video’s worden getoond in YouTube In-Stream, waar kwaliteit van cruciaal belang is om gebruikers te overtuigen. Investeer hier tijd en moeite in om Demand Gen Ads te laten slagen.
  • Maak gebruik van de look-a-like audiences en laat Google de juiste doelgroep voor jouw bedrijf vinden. Dit kun je doen door een lijst van bestaande klanten toe te voegen aan Google Ads, zodat Google overeenkomsten kan identificeren.
  • Sluit websitebezoekers van de afgelopen 90 dagen uit. Dit voorkomt dat Google jouw websitebezoekers opnieuw target als je dit niet uitsluit. Het is een goed idee om deze bezoekers alsnog te targeten, maar overweeg om een aparte remarketingcampagne op te zetten.

Houd rekening met het budget

Volgens de best practices van Google is een dagelijks budget van 5x je target CPA (cost per action) nodig om doelgroepen te vinden en te testen. Dit maakt het dus minder interessant voor bedrijven met kleinere budgetten om deze advertentievorm in te zetten. Tot nu toe zijn de berichten veelbelovend, dus wellicht is het toch de moeite waard voor jouw bedrijf. Laat de campagne dan wel minimaal 6 weken lopen om genoeg data te verzamelen.

Ik hoop dat dit artikel je genoeg informatie heeft gegeven om aan de slag te gaan met de nieuwe Demand Gen Ads. Ben jij tevreden met deze update binnen Google Ads?

Bron header-afbeelding: sdx15 / Shutterstock.com