Online advertising

Wat je met €100 op Spotify Ads kan bereiken [case]

0

Als ondernemers en marketeers zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om ons publiek te bereiken. In 2020 introduceerde Spotify Ads een nieuw speelveld voor adverteren op het populaire muziekplatform. Met meer dan de helft van de Spotify-gebruikers die geen betaald account heeft, biedt het de ideale kans om een breed publiek te bereiken. Intrigerend genoeg besloot ik als podcaster om €100 te investeren en te ontdekken wat er zou gebeuren. Spoiler alert: de resultaten waren ronduit verrassend.

Hoe werkt het platform?

Via het Spotify Ads-platform maak je eerst een account aan. Vervolgens creëer je een nieuwe campagne. Daar vraagt Spotify om jouw doel. Je kunt kiezen uit drie opties:

  1. Bereik: brand awareness creëren
  2. Impressies: top of mind blijven
  3. Clicks: linken naar jouw aanbieding, liedje of podcast (dit is natuurlijk wat we kiezen)

Vervolgens geef je de campagne een naam en kom je uit bij de belangrijkste onderdelen: doelgroep, budget en content bepalen.

Doelgroep bepalen

Spotify Ads is erg uitgebreid als het gaat om het bepalen van je doelgroep. Naast de standaardzaken, zoals locatie en leeftijd, gaan de targetingopties nog een stuk verder. Je kunt namelijk ook targeten op specifieke groepen:

  1. Fan bases: je kunt bijvoorbeeld luisteraars van mijn podcast targeten
  2. Interesses: kies uit verschillende interesses zoals comedy, gaming of educatie
  3. Muziekgenres: kies uit verschillende muziekgenres zoals r&b, EDM of rock
  4. Playlists: je kunt kiezen uit verschillende playlists per genre waar je te horen wil zijn
Targeting opties van Spotify Ads bron: Spotify Ads

Screenshot van Spotify Ads

Dit is interessant om superspecifiek te targeten. Zeker voor ons als podcasters, maar ook voor bedrijven die hun doelgroep specifiek willen targeten. In mijn geval koos ik ervoor dat luisteraars mij hoorden als ze naar podcasts luisteren die te maken hebben met ondernemerschap of carrière.

In de toekomst zouden we nog verder kunnen targeten op specifieke podcasts en daar de ads op aanpassen. De hook begint dan bijvoorbeeld met: “Hey luisteraars van (naam podcast), heb je al van [naam podcast] gehoord?”

Budget bepalen

Met een minimaal budget van €250 voor een campagne is Spotify Ads een interessant platform. Natuurlijk zijn er ook manieren om dat budget te omzeilen. Wat dit platform zo indrukwekkend maakt, is de mogelijkheid om content te creëren met behulp van kunstmatige intelligentie. Als je niet beschikt over de middelen voor een eigen commercial, kan Spotify’s AI je helpen. Dat bespaart ook weer op kosten voor het inhuren van een voice-over.

Advertentie details Spotify Ads bron: Spotify Ads

Screenshot van Spotify Ads

Content bepalen met AI

Op dit vlak heeft Spotify mij echt verbaasd. Als je zelf niet de middelen hebt om een commercial op te nemen, kun je het ook overlaten aan de AI-voice-overs van het platform. Vooraf lever je een visual en teksten aan. Vervolgens ook een script, achtergrondmuziek en kies je de juiste stem en tone of voice. Daarna krijg je binnen maximaal 2 dagen een mailtje met de eerste versie, volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Die kun je vervolgens laten finetunen naar een laatste versie. Blij mee? Dan kunnen we door naar de livegang van de campagne!

Creatieve brief van Spotify Ads bron: Spotify Ads

Screenshot van Spotify Ads

 

Beluister hier de commercial volledig gemaakt door Spotify:

Resultaten van mijn €100 Spotify Ads-campagne

De resultaten van de €100 campagne waren erg verrassend. In twee weken tijd bereikten we 30.640 impressies, luisterde 93,75% naar de hele advertentie zonder te skippen, klikte 299 personen op de advertentie en behaalde we een CTR van 0,98%.

Houd er rekening mee dat dit een simpele advertentie was, met weinig targeting, geen A/B-testing en een korte periode. Gezien deze situatie zijn de resultaten erg verrassend. Het is zeker interessant om hiermee het bereik van de podcast te vergroten.