Content

6 redenen waarom pdf’s op websites echt niet meer kunnen

0

Wie kent Hyves nog? (Ja, zo oud ben ik. En voor wie niet weet wat dat is; dat was de Nederlandse versie van Facebook.) Anyway, lang, lang geleden wilde ik al een anti-pdf-Hyves oprichten. Dat is er nooit van gekomen, maar mijn antipathie voor het medium is niet verminderd. Waarom? Het is niet gebruiksvriendelijk, het schaalt niet mee met je device, het is niet top voor je SEO, om maar een paar redenen te noemen. Wat mij betreft is het tijd om afscheid te nemen van de pdf.

1. Pdf’s zijn niet gebruiksvriendelijk

Eén van mijn grootste frustraties met pdf’s is het gebruiksgemak, of het ontbreken daarvan. Als je op een laptop een pdf van een website moet downloaden en openen, is dat eigenlijk al een handeling te veel. Komt dat nog vaak voor dan? Ja, helaas wel.

Restaurants zijn grootverbruikers van de pdf, voor hun menukaarten. En ergens snap ik het, omdat het voor degene die het op de website moet zetten makkelijker is dan een webpagina updaten. Maar een gebruiker wil gewoon een webpagina zien met de kaart erop. Desnoods als afbeelding als je je zorgen maakt om het behoud van de opmaak.

2. Schaalt niet mee met je device

Op een laptop een pdf openen is frustrerend. Op je mobiel is het helemaal irritant. Op je laptop opent de pdf veelal in je browser op het moment dat die gedownload is. Maar op je Android-mobiel niet. Vaak moet ik op mijn mobiel naar ‘Mijn Bestanden’ om een gedownloade pdf te openen. Ik moet erop klikken, een programma kiezen om het te openen, en 3 handelingen later moet ik op mijn mobiele scherm inzoomen om de tekst te kunnen lezen. Frustratie alom.

3. Minder goed voor je SEO en je meetbaarheid

Wil je dat de content ook mee wordt genomen in de zoekresultaten van Google? Maak er dan een webpagina van. Ja, tegenwoordig worden de teksten van pdf’s ook gecrawld en meegenomen in de zoekresultaten. Maar nog steeds minder dan html. Daarnaast dragen de linkjes in je pdf niet bij aan je interne linking.

Interactieve elementen worden namelijk nog steeds niet goed geïndexeerd. Pdf’s zijn ook slecht meetbaar. Het aantal keer dat een pdf wordt gedownload kun je wel meten. Maar niet hoe goed het gelezen wordt, of waar in de tekst mensen afhaken. Pdf’s vertragen ook de laadtijd van je webpagina, wat ook slecht is voor je ranking.

4. Minder goed toegankelijk

Toegankelijkheid is een belangrijk thema online. Pdf’s zijn echter vaak minder toegankelijk voor mensen met een (visuele) beperking. Pdf’s kunnen wel toegankelijk gemaakt worden, maar dat vereist extra handelingen die vaak niet ondernomen worden.

5. Lastig te onderhouden

Een fout op een webpagina is snel te verhelpen. Log in in het CMS, pas aan en publiceer. Een aanpassing in een pdf vereist meer handelingen. Vind en open het bronbestand, pas aan, hoop dat de opmaak behouden blijft, sla op als pdf, upload naar de juiste plek in het CMS.

En bij sommige CMS’en kan de oorspronkelijke url niet behouden blijven en ben je dus alle linkjes kwijt die oorspronkelijk naar het document verwezen. Ja, met een 301 kun je dat verhelpen, maar dat is wéér een handeling. Daarbij worden pdf’s ook vaak over het hoofd gezien bij het up-to-date houden van webcontent, omdat het simpelweg niet zo zichtbaar is als een webpagina.

6. Het converteert minder goed

Hoe minder handelingen, hoe beter de conversie. Als je dan kijkt naar dat pdf’s vrijwel altijd meer handelingen vereisen, is de conclusie dat een webpagina beter converteert snel gemaakt. Neem het voorbeeld van een formulier. Als je een pdf-formulier moet invullen, ook al is dat met interactieve elementen steeds makkelijker, dan moet je het bestand eerst downloaden, openen, invullen, opslaan op je eigen apparaat en uploaden. Kortom, veel meer afhaakmomenten dan een online formulier.

Overal pdf’s in de ban doen?

Nee, zo ver wil ik dan ook weer niet gaan. Het voordeel van pdf’s is dat ze een redelijk universeel gebruik hebben. Bijna alle devices ondersteunen pdf’s en je weet zeker dat de lay-out bewaard blijft. Dus ja, pdf’s hebben soms nut. Wanneer?

  1. Als de content printbaar of offline beschikbaar moet zijn.
  2. Juridische documenten waarbij de inhoud en lay-out vast moeten zijn.

Ik zie zoveel prachtige pdf’s waarvan ik het zo zonde vind dat het een pdf is. Zoveel goede content dat eigenlijk een webpagina had moeten zijn. Dus mijn pleidooi is; als je aan een pdf begint, vraag je je dan af waarom je dit als pdf wil en niet als webpagina. En is dat dan jouw wens, of wordt de doelgroep er écht beter mee bediend?