Innovatie

Wat kan de AI-tool Sora? 10 ‘mind-blowing’ video’s op een rij

0

Realisme en surrealisme in hoge kwaliteit beeld, gegenereerd met een prompt. Dat is wat de nieuwe OpenAI-tool Sora doet. Je kunt allerlei video’s maken, van ‘echte’ tot fantasierijke content. In dit artikel laat ik je zien wat nu al mogelijk is met deze tool. Hopelijk is de AI-tool snel uit de testfase, dan kunnen we er zelf mee experimenteren en onze creativiteit erop loslaten. Laat je verbazen.

OpenAI

Als je op X ‘Sora’ intypt als zoekterm, zie je al heel wat voorbeelden voorbijkomen van OpenAI zelf en mensen die de nieuwe tool testen. Ook op andere kanalen zoals YouTube zie je hier en daar al video’s langskomen. Om mee te beginnen, de eerste video die OpenAI zelf postte bij de introductie van de tool. In de onderstaande X (tweet) geven ze aan welke prompt ze hebben gebruikt om de video te genereren. Hyperrealistisch als je het mij vraagt. Op de website van OpenAI zie je welke creaties zij zelf met Sora hebben gemaakt en dus al naar buiten brengen.

Accepteer cookies

Zo heeft OpenAI al meerdere video’s op X geplaatst. Bij elke video geven ze de prompt mee die gebruikt is om tot de uiteindelijke video te komen. Van een film-trailer en een volledig papieren koraalrif, naar een ‘fluffy’ monstertje dat met een kaars speelt. Bedenk het, en het lijkt te kunnen. OpenAI geeft op deze manier goed weer wat ons mogelijk te wachten staat.

Accepteer cookies

Fantasierijk realisme

Het feit dat de video’s er zo realistisch uitzien, laat de beelden die vol zitten met fantasie ook net zo realistisch achter. Zo zie je een grote opblaas eend door de straten van Boston lopen, zie je een krab over een strand lopen met een gloeilampje als schelp en een tijger die bestaat uit allerlei verschillende bloemen. Je weet dat de beelden nep zijn, maar Sora laat het er zo echt uitzien dat je toch bijna misleid wordt, of niet?

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Welke fantasierijke-prompt zou jij graag willen gebruiken in Sora?

Realistisch

Ik zei het net al, de beelden lijken zo echt dat je er bijna door misleid wordt. Zo zijn er ook beelden gegenereerd met de tool die onwijs realistisch lijken. Zie bijvoorbeeld onderstaande video die ik op YouTube tegenkwam.

Als je niet zou weten dat het door een AI-tool gemaakt is, zou het zo een video kunnen zijn die iemand in het echte leven met zijn telefoon gefilmd heeft. Je ziet zoveel details terugkomen in de video: van de huizen in de stad, naar de beweging van de trein en alle verschillende mensen.

Accepteer cookies

Een ander voorbeeld is de onderstaande video op YouTube van een creatie van OpenAI zelf. Naast het feit dat het er weer realistisch uitziet, ben ik bij deze video ook verbaasd over de details. Dit zet mij wel aan het denken. Als gegenereerde video’s er zo realistisch uit gaan zien, welke desinformatie zou er allemaal kunnen ontstaan door deze tool? Intrigerend, maar ook beangstigend.

Accepteer cookies

Het laatste realistische voorbeeld is een voorbeeld uit de natuur. Naast dat de tool mensen in verschillende bezigheden en omgevingen realiseert, kan Sora dit ook al te goed met dieren. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande video die op X geplaatst is.

Accepteer cookies

Je ziet hier een mier door een kleine tunnel van het mierennest kruipen. Dit is een beeld wat in het echt moeilijk (lees: bijna onmogelijk) zou zijn om op deze manier vast te leggen. Dit vergt bijzonder camerawerk en specifieke technieken om dit enigszins zo op beeld te krijgen. Het is dan nog steeds de vraag of dit überhaupt zou lukken. De mier is hier namelijk ook nog een goede acteur.

Concurrenten en ontwikkelingen

Wat ook interessant is om te zien, is dat op X video’s geplaatst worden waarin de kwaliteit wordt vergeleken. Zo zie je in onderstaande X het verschil tussen Sora en concurrent Runway Gen2. Beide zijn realistische beelden, maar toch zie je duidelijk verschil in de kwaliteit en de details.

Welk beeld spreekt jou meer aan en waarom? Laat het me weten!

Accepteer cookies

In onderstaande X zie je het verschil tussen een AI-video van een jaar geleden en wat de uitkomst nu is van Sora als je diezelfde prompt toepast. Wat deze X-gebruiker zegt: ‘mind-blowing‘. Of is de ‘Sora-video’ nep, en heeft Will Smith dit zelf opgenomen? 👀 Kun jij het verschil nog zien?

Accepteer cookies

Tegengeluid

Als laatste voorbeeld wil ik graag onderstaande X meenemen, waarin iemand een video plaatst van de echte natuur. Dit viel mij gelijk op tussen alle X’s, omdat het een tegengeluid laat zien. Is diegene bang dat de beelden van de echte natuur straks niet mooi genoeg meer zijn? Gaan we de beelden uit de echte natuur voor lief nemen? En is dit wel een echt beeld?

Zoals je in de bovenstaande video van de mier zag, zie je dat Sora beelden kan genereren die wij haast onmogelijk zelf in het echte leven kunnen vastleggen. Dat opent een interessante deur voor filmmakers, maar brengt misschien ook zorgen met zich mee.

Accepteer cookies

What’s next?

Ik moet zeggen, ik ben onder de indruk. De beelden zijn prachtig en kwalitatief van een niveau dat we niet eerder zagen. Het zet mij extra aan het denken over wat echt is en wat niet. Terwijl we wachten tot we zelf met deze tool mogen experimenteren, is het goed om na te denken over hoe we verhalen vertellen en welke informatie we daarbij geven. Sora laat zien hoe slim technologie al is en hoe het alleen maar slimmer wordt, maar herinnert mij er ook aan om te blijven genieten van de echte wereld om ons heen.

Wat is jouw mening over deze AI-tool en wat is next?