Blije medewerkers: de kern van succesvolle organisatieveranderingen

Blije medewerkers: de kern van succesvolle organisatieveranderingen

Verandering en innovatie zijn onvermijdelijk in elke sector. Ze houden organisaties concurrerend, of ze worden weer levensvatbaar. Wil je meer groei, efficiëntere processen, betere ROI op investeringen of beter in staat zijn medewerkers te behouden? Dan moet er vaak iets veranderen. Maar we zijn daar met elkaar niet zo goed in, dit komt doordat we de medewerker vergeten.

McKinsey concludeerde dat 70% van de verandertrajecten mislukt. Zeventig procent, je leest het goed. Een kans van 7 op 10 dus dat jij waardevolle inzichten meepakt uit dit artikel.

Leren van customer experience

Dit is het zevende jaar dat Mixit co-creator is van het Employee Experience Event, dit jaar op 5 november. En dat is niet voor niks. Er is nog veel werk te verzetten om organisaties succesvol te laten veranderen. Er moet namelijk iets fundamenteel veranderen aan hoe we veranderen.

Wat dat te maken heeft met employee experience? Wij geloven dat een verandering pas succesvol is als de betrokken medewerkers dat ook zo ervaren. De medewerker moet dus centraal staan; dat is wat ons betreft de definitie van employee experience (EX).

Ik zie daarin veel paralellen met de grote broer customer experience (CX). Een discipline die ooit begon als projectje bij marketing, maar die inmiddels staat voor een organisatiebrede opdracht om de klant centraal te stellen. Voor een goede EX kunnen (moeten?) we daar veel van leren. Als we succesvol onze doelstellingen willen behalen, moet iedereen de medewerker centraal stellen: directie, IT, de salarisadministratie, lijnmanagers. Iedereen.

Van probleem naar een meetbare oplossing

Ze zeggen weleens: iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen. Zou dat de reden zijn dat zoveel veranderingen niet slagen? En als dat zo is, hoe kun je dan toch succesvol veranderingen implementeren? Dit vergt een hele nieuwe benadering van change. Van een puur functionele opdracht naar een business case waarin de waarde voor de medewerker structureel een van je variabelen is. Klinkt heel logisch toch? Maar vrijwel niemand denkt op die manier.

Of we het nu leuk vinden of niet, we veranderen onze processen en methodes continu. Soms omdat het moet, door nieuwe wetgeving, omdat we meer met minder moeten doen of als de zaken simpelweg niet goed gaan. Maar veel vaker nog veranderen we omdat het kan. Bijvoorbeeld omdat AI nieuwe manieren geeft om zorg beter te organiseren of burgers effectiever te bedienen.

De sleutel tot het succes van deze veranderingen ligt in het centraal stellen van medewerkers. En vooruit, boter bij de vis: hierbij is succes sterk meetbaar en stuurbaar. Daarvoor is het wel nodig dat we de ervaring van medewerkers als de enige realiteit beschouwen.

Waarom medewerkers centraal stellen?

Ik zie – grosso modo – vier redenen waarom blije medewerkers synoniem staan voor succesvolle organisaties. En waarom je als organisatie dus alleen maar succesvol kunt zijn als je mensen centraal stelt.

1. Verhoogde betrokkenheid en productiviteit

Medewerkers die zich gehoord en gewaardeerd voelen, zijn meer betrokken bij hun werk en de organisatie. Deze betrokkenheid vertaalt zich direct naar hogere productiviteit en betere resultaten. Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerder om bij te dragen aan de organisatiedoelen. En overigens ook vice versa.

2. Lagere weerstand tegen verandering

Veranderingen roepen vaak weerstand op. Zoals gezegd: iedereen wil verandering, maar niemand wil veranderen. Echter, als medewerkers vanaf het begin betrokken worden en de voordelen voor hen duidelijk zijn, omarmen ze de verandering vaker en sneller. Zo maak je een verandering niet alleen op papier succesvol, maar maak je meetbaar een impact op de dagelijkse business en resultaten.

Blije medewerkers

3. Duurzame oplossingen

Als medewerkers actief deelnemen aan het proces, krijg je betere oplossingen die beter zijn afgestemd op hun werkelijke behoeften en uitdagingen. Dit resulteert in duurzamere en effectievere oplossingen die ook op de lange termijn standhouden. Die feature wordt ineens wel gebruikt, die nieuwe klachtenprocedure wordt ineens wel gevolgd, die rapportage is ineens wel altijd kloppend.

4. Positieve organisatiecultuur

Een focus op het welzijn van medewerkers draagt bij aan een positieve cultuur. Dit heeft een sneeuwbaleffect, want tevreden medewerkers zorgen voor een betere werkomgeving, wat leidt tot meer verbondenheid, wat weer leidt tot hogere tevredenheid en loyaliteit. Dit leidt weer tot minder churn en meer behoud van kennis en vaardigheden. En dat leidt dan weer tot meer productiviteit en succes.

In gesprek blijven over succesvol veranderen

Klinkt prachtig, de medewerker centraal. Maar hoe doe je dat effectief? In een of meerdere vervolgartikelen ga ik in op een beproefde aanpak hiervoor. Meepraten over succesvol veranderen? Dat kan in een nieuwe podcastserie waarvoor je je aan kunt melden. Of laat een reactie achter in de comments.

Blog