Wat de zoektocht naar een autozitje je leert over de juiste doelgroep bereiken

Wat de zoektocht naar een autozitje je leert over de juiste doelgroep bereiken

Column – Ik neem jullie even mee in het vervoeren van kleine kinderen op de achterbank. Dat moet natuurlijk in een autozitje. En dat zit tegenwoordig niet meer in de gordel, maar met een kliksysteem helemaal vast aan de achterbank. Fijn, want dan sta je niet meer zo te hannesen met die autoriem. Maar wel een systeem waarmee je kroost veilig en stevig vastzit. Isofix heet dat.

En dat systeem is van goede kwaliteit. Zo goed, dat je ze prima tweedehands kan aanschaffen. Nieuw kosten ze ook ruim boven €100. En omdat je met twee kinderen én twee auto’s toch vier zitjes nodig heb, besloten we dat dat óók een hele goede reden was om ze tweedehands aan te schaffen.

Ik besloot mijn zoektocht te beginnen op de wondere wereld van Marktplaats. Daar vond ik een aantal Isofixen, die nog steeds aardig aan de prijs waren. Die verkopers nemen natuurlijk de moeite om hun product te fotograferen en daar een advertentie voor te maken; dus willen ze er ook graag wat voor hebben. Actief verkopende mensen, zeg maar.

Zoektocht maar ten dele geslaagd. Dus op zoek naar meer mogelijkheden. Ik stofte mijn wachtwoord van Facebook af en besloot in te loggen op de plek waar ik vroeger uren doorbracht.

Facebook stelde mij zeker niet teleur, want er was een pracht van een besloten groep met spullen voor kinderen, waar alleen mensen uit mijn regio op actief zijn. Stukje regiotargeting, zullen we maar zeggen.

Er werd geen Isofix aangeboden, dus ik plaatste een oproepje. ‘Iemand nog een Isofix thuis die ik over kan nemen?’

Pop, pop, pop. Meteen een aantal reacties. Want ja, er zijn mensen die het systeem ongebruikt in de schuur hebben liggen, maar niet de moeite nemen om ze actief te gaan verkopen. Totdat er een vraag voorbij komt, dan willen ze ‘m best kwijt. Voor een paar tientjes minder dan op Marktplaats ook nog. Zij blij, ik blij.

Zo werkt het ook met mensen die een baan zoeken. Van de Nederlandse werkenden zoekt 11% tot 13% actief naar een baan. Die mensen bereik je op de vacatureplatformen. Ze zijn actief op zoek.

Toch staat maar liefst 64% van alle mensen open voor een nieuwe baan. Een veel grotere groep dus. Alleen die latente werkzoekenden, die bereik je niet op dat vacatureplatform. Als er een oproepje voorbijkomt dat ze aanspreekt, dan pas komen zij in actie.

Het punt? Kijk eens iets verder dan de gebaande paden en bereik de mensen die juist niet zo actief op zoek zijn. Want juist die latente werkzoekenden, of latente verkopers, die zijn van waarde. Een crossmediale inzet van marketingkanalen dus en verschillende doelgroepen dus. Zo simpel kan ‘t zijn.

Blog