Zo maak je jouw perfecte contentplanning voor 2025

Zo maak je jouw perfecte contentplanning voor 2025

Kijk jij als contentmaker of -strateeg al vooruit naar het jaar 2025? Of plan jij jouw content helemaal niet zo ver vooruit? Misschien is het dan een goed voornemen om dat volgend jaar anders te gaan doen. Je hebt vast al eens geprobeerd om met een contentkalender te werken, in Excel, Trello of op een andere manier. Uiteindelijk versloft deze werkwijze en val je terug in het ad hoc maken van content. In 2025 kan dit écht verleden tijd zijn en wij gaan je daarbij helpen. Op het gebied van strategische keuzes, structuur én een contentkalender die met je meedenkt.

Waarom zou je überhaupt gebruik maken van een contentstrategie en contentkalender? Misschien vind je het wel fijn om vooral op gevoel te werken en de waan van de dag te volgen. Dan is het wel lastiger om overzicht te houden: doe je wel de juiste dingen, voor al je doelgroepen? Bereik je je doelen? Kan je uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt?
Als je een contentkalender gebruikt, is het veel eenvoudiger die vragen te beantwoorden en de strategie te realiseren die je samen met je team en je staf hebt uitgezet. Tellr is hier een voorbeeld van. Tellr is bedacht en ontwikkeld door en voor contentmakers, strategen en communicatieprofessionals. Deze online tool, die recent op de markt is gebracht, levert je vanaf dag één een paar grote voordelen op:

  • Je krijgt beter overzicht van je contentaanpak voor jou, je team en de organisatie.
  • Je sluit met je content beter aan bij de ambities en prioriteiten van de organisatie.
  • Je wordt daarmee interessanter voor je publiek en versterkt de relatie.
  • Je gaat heldere resultaten boeken, waarmee je bijdraagt aan het realiseren van de ambities van de organisatie.

Overzicht

Waarschijnlijk ben je niet in je eentje verantwoordelijk voor het hele contentproces in jouw organisatie. Of je dit nu samen met je collega doet, met een compleet contentteam of redactie, of in afstemming met je manager of leidinggevende: er zijn altijd anderen die willen of moeten weten wat jij maakt, of daar een bijdrage aan willen leveren. Een contentstrategie en contentkalender geven jou, je team en de organisatie dat overzicht. Zo is voor iedereen duidelijk wat je maakt, voor wie, op welke manier en waar.

Tellr-contentplanning-agenda-overzicht

Ambities en prioriteiten

Content maak je niet zomaar, op gevoel of omdat iemand erom vraagt. Althans, zo zou het moeten zijn. Je wilt een bijdrage leveren aan het succes van de organisatie; of dit nu een klein bedrijf is, een multinational of een publieke instelling. Je denkt vooraf na over het doel: wat wil je met die content bereiken? Je organisatie heeft ambities, uitdagingen en prioriteiten. Hoe speel je daarop in? Je contentstrategie is geen dood stuk papier in een la, maar moet richting geven aan de keuzes die je dagelijks maakt.

Relatie met je publiek

Zit de afdeling Sales achter je aan, omdat de omzet omhoog moet? Of denkt de wethouder dat jij met één item op Facebook het sentiment in de samenleving kan omdraaien? Help ze dan meteen maar uit de droom: zelfs het meest fantastische contentitem gaat dat niet direct voor elkaar krijgen. Daar is een langere adem voor nodig. Aan jou als contentstrateeg om daar de lijnen voor uit te zetten. Zodra je de relatie met je klant, inwoner of ondernemer hebt versterkt, komt die omzet en dat draagvlak vanzelf.

Positie versterken

Als communicatieprofessionals mogen we best wat meer opkomen voor ons mooie vak en onze successen claimen. Nog steeds worden we soms gezien als het team van feesten en partijen, relatiegeschenken en het klakkeloos doorplaatsen van content van anderen. Met een gestructureerde contentaanpak en het communiceren van heldere resultaten ga je de belangrijke positie van communicatie en contentmarketing in de organisatie versterken.

Tellr

Je begrijpt nu waarom structuur en het dagelijkse gebruik van een contentkalender belangrijk zijn. Maar wél in die combinatie. Natuurlijk: je zult altijd voor een deel ad hoc content blijven maken, op basis van nieuws, actuele ontwikkelingen in de organisatie, de branche of in je vakgebied. Toch durven wij de stelling aan dat je minimaal zestig procent zou moeten kunnen plannen, op basis van je strategie. Omdat je weet wat er speelt in de nabije toekomst, zoals mijlpalen en geplande evenementen. Je weet ook welke trends de kop opsteken en hoe jouw bedrijf of organisatie daarop inspeelt.

We benoemden al Excel en Trello: twee veelgebruikte tools voor het plannen van content. Ze missen alleen de combinatie van de kalenderfunctie met een onderliggende structuur, zoals jouw contentstrategie. Dit is ook niet gek, want deze tools zijn niet ontwikkeld voor mensen zoals wij, contentprofessionals. Om dat gat op te vullen, is Tellr ontwikkeld: de contentkalender die met je meedenkt.

>>> Ben je benieuwd wat Tellr voor jouw organisatie kan betekenen? Als lezer van dit artikel kun je Tellr nu 90 dagen gratis uitproberen! -> https://tellr.nl/frankwatching

Tellr bevat drie onderdelen die samen essentieel zijn voor een effectieve contentaanpak: strategie, kalender en analyse.

Strategie

Een contentstrategie zorgt ervoor dat je op een gestructureerde manier content bedenkt, maakt en verspreidt. Je kunt hiervoor diverse methoden gebruiken, maar Tellr heeft de 4P-methode als uitgangspunt. De 4P’s staan voor Pijler, Publiek, Perspectief en Platform. Dit maakt het makkelijk om te onthouden en dagelijks toe te passen. Overigens kun je Tellr ook goed gebruiken in combinatie met andere methoden, zoals het 3H-model (Hero, Hub, Hygiene).

Contentplanning-tool

Kalender

Het hart van Tellr vormt uiteraard de uitgebreide kalenderfunctie. Met gemak plan jij je content in, pas je deze aan of verschuif je deze naar een andere dag. Dankzij de uitgebreide filtermogelijkheden kun je in één oogopslag zien welke content je eerder hebt gemaakt over een belangrijk onderwerp. En het allerbelangrijkste: zodra je content in de kalender plaatst, krijg je keuzes en adviezen voorgeschoteld die gebaseerd zijn op jouw strategie.

Analyse

Meten is weten, ook bij het maken van content. Ongetwijfeld monitor jij het succes van de items die je plaatst, in termen van bereik of interactie. Maar net zo belangrijk is de vraag of je de juiste onderwerpen aansnijdt, al je publieksgroepen bereikt en op een gevarieerde manier qua invalshoek, contentvorm en -format. Tellr geeft je op ieder moment inzicht in deze vragen in het dashboard, inclusief aanbevelingen om je prestaties te verbeteren.

Waterschap Noorderzijlvest

Ook bij Waterschap Noorderzijlvest in Groningen ontstond het besef dat er meer structuur nodig was in hun contentaanpak. Ivette Schuitema, senior communicatieadviseur, beschrijft: “We werken dagelijks aan veilig leven met water, schoon en gezond water en gezuiverd water. Om dit te bereiken hebben we veel verschillende projecten lopen binnen ons werkgebied. Ons doel is om inwoners zo goed mogelijk te informeren. Daarom hebben we als waterschap geïnvesteerd in een duidelijke contentmediastrategie. Op basis van vijf pijlers informeren we onze inwoners zo goed mogelijk over wat wij vinden, wat we doen, met wie we samenwerken, wie we zijn en wat ons gebied uniek maakt.”

Tellr-contentplanning-pijler

Elke maandagochtend start het online kernteam met hun vaste overleg. Ivette: “Tellr vormt de basis hiervoor. We plannen wekelijks onze content in en kijken daarbij goed naar de pijlerverdeling. Hebben we elk onderwerp evenveel belicht zoals afgesproken volgens de pijlerverdeling? Vanuit welke gedachte willen we het bericht delen en welke vorm geven we mee? En is de content online geplaatst? Dan is het heerlijk om een vinkje te kunnen zetten.”

Het werken met een vaste structuur en contentkalender heeft Waterschap Noorderzijlvest veel meer overzicht en rust gegeven. “We bekijken alle perspectieven van content. We brainstormen over de mogelijke vorm én we kijken veel verder vooruit,” aldus Ivette.

Case: Gemeente West Betuwe

Steeds meer zzp’ers en communicatieprofessionals in het mkb, bij grotere bedrijven, publieke instellingen en overheidsorganisaties gebruiken Tellr als spil in hun contentaanpak. Gemeente West Betuwe is al vanaf het begin een enthousiast gebruiker van de tool.
Hoe gebruiken zij Tellr en wat betekent dit voor de keuzes die worden gemaakt in het contentproces?
Een gemeente als West Betuwe houdt zich bezig met uiteenlopende thema’s en onderwerpen: van afval tot maatschappelijke ondersteuning en van gladheidsbestrijding tot sport en recreatie. Maar in welke verhouding moeten deze thema’s aan bod komen in de communicatie? Hoe voorkom je dat het al te vaak over duurzaamheid gaat, terwijl inwoners hier niet altijd op zitten te wachten? En als je dan toch over duurzaamheid wilt communiceren, hoe zorg je er dan voor dat het binnenkomt? Welke invalshoek pas daar het beste bij? En hoe bereik je specifieke publieksgroepen überhaupt het beste?

Dit zijn de vragen waar de gemeente op inspeelt met hun contentstrategie, die ze in Tellr hebben verwerkt en waarmee de strategie een dagelijks hulpmiddel wordt voor het bedenken en maken van content.

Perspectief

Een strategie op papier en in Tellr is één, maar wat betekent dit in de praktijk? We illustreren dit aan de hand van een voorbeeld over de gemeentelijke belastingen. Ieder jaar rond februari verstuurt iedere gemeente de aanslag lokale lasten, per brief. In plaats van een standaard social mediapost waarin deze brief werd aangekondigd, koos de gemeente met behulp van Tellr voor een ander perspectief: ‘van buiten naar binnen’. Dit is content waarmee je antwoorden geeft op de belangrijkste vragen die inwoners zoal stellen.
Wat die belangrijkste vraag is, daar hoef in dit geval je geen geleerde voor te zijn. Als je het nieuws volgt, en naar de mensen om je heen luistert, weet je dat. De vraag: ‘Waarom gaat de jaarlijkse heffing opnieuw omhoog?’ Met als vervolgvraag: ‘Wat gebeurt er met mijn geld?’

Contenplanningstool

Educatieve invalshoek

Zo ontstond het idee op om in een Facebook-post uit te leggen waarom de lokale lasten opnieuw waren gestegen. Daar past in dit geval een educatieve invalshoek bij: je wilt je publiek iets bijbrengen. In Tellr maak je spelenderwijs een keuze uit de mogelijke invalshoeken. Een volgende keer kies je misschien een andere, omwille van de variatie.
Inhoudelijk past dit onderwerp in de pijler ‘Bestaanszekerheid’ en het thema ‘Lokale lasten’. Als publieksgroep is gekozen voor (alle) inwoners. Daardoor kwam Facebook als het meest aangewezen platform uit de bus. Allemaal keuzemomenten die in Tellr vanzelf aan bod komen, zodat je spelenderwijs je doel bereikt.
Dat was, in dit geval: meer begrip kweken voor het feit dat de lokale lasten zijn gestegen. Dat is, bij een op zichzelf niet erg blije boodschap, een positief effect. Leuker kan je het immers niet maken.
Maar de gemeente West Betuwe slaagde wel in haar opzet, want de Facebook-post zorgde voor veel reacties en een groot bereik.

Scherpe keuzes

Het voorbeeld laat goed zien dat je contentkalender geen losstaand ‘ding’ is; het is een concrete uitwerking van je contentstrategie. Bij ieder item dat je maakt, helpt Tellr je met het maken van scherpe keuzes. Niet op gevoel, maar vanuit een helder idee. Als je dit iedere dag doet, kan je al gauw in het analyse-deel van Tellr aflezen hoe de vlag erbij hangt. Ben jij, samen met je team, in staat geweest om content in alle inhoudelijke thema’s (pijlers) te maken, in de juiste verhouding, voor de juiste publieksgroepen, met diverse perspectieven en op alle platforms?

Tellr biedt je niet alleen de analyse van het verleden, maar geeft je ook concrete tips voor de toekomst. Zoals: ‘Maak meer content voor de pijler Leefomgeving, je zit 11% onder je strategie.’ Of: “Maak minder content voor de publieksgroep Ouderen, je zit 20 procent boven je strategie”. Fijne input voor de volgende teamvergadering, of wanneer je, om een goed idee verlegen, naar ChatGPT grijpt.

Zo helpt Tellr je bij het finetunen en verbeteren van je contentaanpak, stap voor stap, ‘one day at a time’. En omdat Tellr jouw aanpak een score meegeeft, kan je dagelijks zien hoe je vordert. Je contentstrategie wordt hierdoor een integraal onderdeel van je werkproces. Je collega’s, andere afdelingen en de staf kunnen dankzij de tool op afstand meekijken. Daarmee wordt je strategie en de dagelijkse gang van zaken een transparant en inzichtelijk proces.

Pak jij de handschoen op?

We beloofden je aan het begin van dit artikel op weg te helpen bij het werken met een contentstructuur en een contentkalender. Hopelijk hebben we je de juiste tools in handen gegeven om in 2025 écht af te rekenen met ad-hoc-content en ‘content op gevoel’. Pak jij de handschoen op?

Ben je benieuwd wat Tellr voor jouw organisatie kan betekenen? Als lezer van dit artikel kun je Tellr nu 90 dagen gratis uitproberen! -> https://tellr.nl/frankwatching

Blog