Cocktailparty-effect: zo trek je de aandacht

Cocktailparty-effect: zo trek je de aandacht

Column – Een tijdje geleden had ik een familiefeestje. Bij ons zijn die feestjes laagdrempelig, gezellig en toch ook diepgaand. Naast dat is er veel ruis. Ruis van die ene oom met luide stem, ruis van mijn neven en nichten die altijd door elkaar praten en ruis van de muziek die gedurende de avond steeds harder wordt gezet.

Er komt vaak zo’n moment dat je echt goed je best moet doen om degene naast je goed te kunnen verstaan. Toch hoor ik ineens mijn moeder praten, terwijl ze in een heel ander gesprek verwikkeld is, een heel stuk van me vandaan.

Waarom ik door al die ruis ineens aandacht heb voor haar gesprek? Simpel. Ze noemt mijn naam. En bij het horen van je naam, dan ben je alert. Pats, oren op steeltjes en minder aandacht voor je eigen gesprek. De inhoud van dat andere gesprek hoeft helemaal niet zo interessant te zijn, maar toch wil je alles weten, omdat het over jou gaat.

En dat zette me aan het denken, want één van de lastige zaken als marketeer is de aandacht krijgen van je doelgroep met je advertenties. Natuurlijk, er zijn tal van mogelijkheden en tips om wel op te vallen, maar wat gebeurt er als je die trigger van het feestje kan toevoegen? Dus niet zozeer het vermelden van een naam, maar wel op die manier de aandacht trekken. Dát maakt het een stukje makkelijker.

Manieren om aandacht te trekken

Slimme marketeers zetten dat al in. Soms succesvol, soms niet. Zo ging ik niet aan op de advertentietekst ‘Vrouwen in Harderwijk gezocht die een strakker lichaam willen’, maar viel die ad wel op. Want tja, ik ben een vrouw uit Harderwijk, alleen heb ik niet zo’n behoefte aan een strakker lichaam. Of eigenlijk vooral niet in wat ik daar allemaal voor moet doen, om maar even heel eerlijk te zijn. Maar waar het om draait: aandacht gepakt, alleen matcht de boodschap in dit geval niet.

Ander voorbeeld vanaf mijn feed: ‘Gezocht: 34-jarigen!’ Boem, trigger, want ik ben 34 jaar. Even doorlezen: ‘Wij zijn hard op zoek naar zoveel mogelijk 34-jarigen die zich willen aanmelden als stamceldonor.’ Volle interesse, doorklikken naar de website.

Een boodschap die ook aansloot, omdat ik laatst een vrouw leerde kennen die vertelde dat het leven van haar 18-jarige dochter is gered door een stamceldonor. Dit wil ik ook voor een ander kunnen doen, dacht ik toen en ik maakte een aantekening in mijn hoofd om dat op een later moment uit te zoeken. Uiteindelijk vergeten, totdat ik deze advertentie voorbij zag komen. Juiste manier van aandacht trekken en een boodschap die aansloot op mijn interesses.

Twee manieren om mijn aandacht te trekken, zonder dat mijn naam direct wordt genoemd. Want je kan ook op andere manieren iemand zo aanspreken. Leeftijd, functietitel of plaatsnaam noemen, het werkt.

Een aantal jaar geleden draaide ik een campagne voor een grote verzekeraar. We vielen eerst op met commercials en aan mij om in de tweede fase online de aandacht te trekken. Dat deden we met banners waarin plaatsnamen naar voren kwamen. Plaatsnaam in de tekst, afbeelding van de plaats of het dorp erbij. Dit testten we tegenover banners zonder afbeelding van de plaats. Je kan vast wel raden welke de winnaar werd. Inderdaad, de ad met afbeelding van de plaatsnaam.

Werkt dit trucje dan alleen online? Zeker niet. Kijk rondom Sinterkaas maar eens in het schap van de supermarkt en zoek de verpakkingen van Chocomel. In deze tijd doen de marketeers iets simpels, maar iets heel effectiefs. De letters van het alfabet op de verpakking drukken.

Mij lukt het in ieder geval niet om een random letter te pakken, terwijl de letter W ook beschikbaar is. Het is dat chocomelk niet in de schijf van vijf staat en ik zo’n lange naam heb. Anders prijkte mijn hele voornaam in de voorraadkast thuis.

De beïnvloedingstechniek

Denk je nu: die Willeke bedenkt goede dingen? Dan klopt dat opzich wel, maar de credits voor deze marketingtactiek kan ik zeker niet opeisen. De Britse psycholoog Colin Cherry bedacht in de jaren ‘50 namelijk deze beïnvloedingstechniek.

De beste man noemde dit het het cocktailparty-effect. Of selectieve aandacht, maar dat klinkt minder gezellig. Het horen van je eigen naam op een party, dat is effectief. Zo is de cirkel weer rond; we begonnen met mijn familiefeestje en eindigen op een cocktailparty. Prachtig toch?

Nu ik toch je aandacht heb: ben je onder de 35 en wil je mensen met bloedkanker helpen op een kans van leven? Overweeg dan om je aan te melden als stamceldonor. De kans op een match is heel klein, maar toch kan je door jezelf te laten opnemen in de database al het verschil maken. Daarvoor hoef je alleen maar een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang te halen. Ik kan het helaas niet doen, omdat ik niet door de gezondheidskeuring kom, dus ik hoop dat dit jou aan het denken zet en het jou wel lukt. Brengt die advertentie toch nog wat teweeg.

Blog