Deze 14 merkcampagnes uit 2024 raken & vermaken
2024 was een jaar waarin Nederlandse merken hun creatieve grenzen verlegden. Van hartverwarmende boodschappen tot hilarische stunts, we zagen het allemaal voorbijkomen. In dit overzicht duik ik in de 14 campagnes die niet alleen opvielen, maar ook echt impact maakten. Of het nu gaat om het doorbreken van taboes, het aanpakken van maatschappelijke problemen, of gewoon het maken van een onvergetelijke indruk – deze campagnes lieten zien wat marketing op zijn best kan bereiken.
We beginnen met 7 campagnes die ik het meest impactvol vind, gevolgd door 7 die ik vind opvallen vanwege hun originaliteit en humor. Dus, ben je klaar voor een reis door het beste wat de Nederlandse marketingwereld te bieden had in 2024? Laat je inspireren door deze voorbeelden en ontdek de key take-aways voor je eigen marketingstrategie!
Impactvolle campagnes met een missie: top 7
Deze campagnes hebben me geraakt en aan het denken gezet. Ze behandelden onderwerpen die ertoe doen en lieten zien hoe merken een positieve invloed kunnen uitoefenen op de samenleving.
#7 Natuurhuisje: niet online, wel verbonden met Praatpaadjes
Natuurhuisje is terug met een vervolg op hun veelbesproken campagne ‘Niet vliegen, wel landen’. Dit keer richten ze de aandacht op onze digitale verslaving met ‘Niet online, wel verbonden’, wederom in samenwerking met communicatiebureau Gardeners. In een tijd waarin zowel volwassenen als kinderen steeds meer naar hun scherm staren – gemiddeld zo’n vijf uur per dag voor jongeren – komt Natuurhuisje met een verfrissend initiatief dat ons uitnodigt om de stekker eruit te trekken.
Samen met Staatsbosbeheer lanceerden ze de Praatpaadjes. Dit zijn wandelroutes door de bossen van Hooge en Lage Vuursche, voorzien van vragen op bordjes die stimuleren tot leuke of diepgaande gesprekken. Denk aan vragen als “Wat zou je doen als je één dag onzichtbaar was?” Zo wordt een gewone boswandeling een bijzondere gelegenheid om echt contact te maken met je partner, familie of vrienden.
Ik vind dit een fantastische manier om in te spelen op de behoefte aan digitale detox en de kracht van de natuur, zonder belerend over te komen. Door iets concreets als de Praatpaadjes aan te bieden, maakt Natuurhuisje het laagdrempelig om de telefoon weg te leggen en weer écht met elkaar te praten. Een sympathiek initiatief dat hopelijk veel mensen heeft geïnspireerd om vaker de natuur in te gaan en de telefoon wat vaker in de tas te laten.
#6 Huidfonds: weren, kleren, smeren
Afgelopen zomer hebben we weer massaal van elke zonnestraal genoten. Het Huidfonds speelde hierop in met hun campagne ‘Iedereen slim leren smeren’, ontwikkeld in samenwerking met Noise.
In de campagnevideo zien we mensen in alledaagse situaties: een vrouw op het terras, een man bij een voetbalwedstrijd en een meisje in de speeltuin. Op hun onbeschermde huid verschijnen letters die lijken op verdachte plekjes, alsof de huid zelf om hulp vraagt. Dit beeld trekt direct de aandacht naar de kern van de boodschap.
Wat deze campagne zo sterk maakt, is het duidelijke handelingsperspectief dat wordt geboden: weren, kleren, smeren. Dit is niet alleen makkelijk te onthouden omdat het rijmt, maar het bestaat ook nog eens uit drie onderdelen. En drie, dat is een magisch getal voor ons brein, zo blijkt uit onderzoek. Het maakt de boodschap nog krachtiger en makkelijker te verwerken. Slim bedacht!
Het Huidfonds combineert een urgent probleem met een positieve en toegankelijke boodschap, zonder belerend over te komen. In een tijd waarin huidkanker een groeiend probleem is, is deze campagne een krachtige reminder om bewust om te gaan met zonbescherming.
Vergeet niet: weren, kleren, smeren! Zo kunnen we samen huidkanker voorkomen.
#5 Kruidvat: verzorgingsarmoede onder de aandacht met ‘Pure Luxe’
Op Wereldarmoededag bracht Kruidvat een krachtige campagne naar buiten: ‘Pure Luxe’. In samenwerking met Stichting Armoedefonds en de creatieve breinen van DDB Amsterdam en Wefilm, worden verhalen verteld van mensen die dagelijks geconfronteerd worden met verzorgingsarmoede—het ontbreken van basale verzorgingsproducten zoals tandpasta, shampoo of wasmiddel vanwege financiële beperkingen.
Wat deze campagne zo impactvol maakt, is de menselijke invalshoek. In plaats van cijfers zien we echte mensen die hun schaamte en verlies aan eigenwaarde delen. Het raakt je recht in het hart en zet je aan het denken over hoe groot dit verborgen probleem eigenlijk is.
Volgens onderzoek van Ipsos I&O leeft 1 op de 7 Nederlanders in verzorgingsarmoede. Dat zijn schokkende cijfers die laten zien dat dit een maatschappelijk probleem is dat urgente aandacht vereist. Kruidvat neemt actief verantwoordelijkheid door bewustwording te creëren en directe hulp te bieden.
Naast het delen van deze indringende verhalen, organiseert Kruidvat de ‘Samen in Actieweken’, waarbij klanten kunnen bijdragen door deel te nemen aan een 1+1+1 actie. Bij aankoop van een deelnemend product krijgen ze er één gratis, en Kruidvat doneert hetzelfde product aan gezinnen in armoede.
Deze campagne is een uitstekend voorbeeld van hoe een merk zijn platform kan gebruiken om een maatschappelijk probleem aan te kaarten. En tegelijkertijd concrete oplossingen te bieden. Het gaat verder dan marketing; het is een oproep tot solidariteit en menselijke waardigheid.
#4 Wakker Dier: de strijd tegen sloopmelk gaat door
Wakker Dier ging in 2024 verder met hun campagne tegen ‘sloopmelk’ – een term die ze bedacht hebben voor 90% van de melk in de supermarkt. In hun nieuwste campagne, ontwikkeld met Howdy Amsterdam en All Hands on Deck, richten ze zich tot de grote zuivelbedrijven en supermarkten die volgens hen verantwoordelijk zijn voor het uitbuiten van melkkoeien.
In de krachtige televisiereclame, die begin februari voor het eerst verscheen, werden we geconfronteerd met de harde realiteit achter de melkproductie. Jaar na jaar moeten Nederlandse melkkoeien steeds meer melk geven. Deze voortdurende intensivering is funest voor het welzijn van de dieren. De koeien worden gesloopt door het onverbiddelijke beleid dat gericht is op kostenbesparing en maximale opbrengst.
Wat ik bijzonder vind aan deze campagne is de scherpe en ongezouten aanpak. Wakker Dier schuwt niet om grote spelers in de zuivelindustrie bij naam te noemen. Deze ‘naming and shaming’ tactiek is gedurfd en zet zowel bedrijven als consumenten aan het denken over de ware prijs van goedkope melk.
De visuele impact van de campagne, gecombineerd met de emotionele boodschap, maakt het tot een van de meest spraakmakende acties van dit jaar. Het is een wake-upcall voor consumenten om bewuster te kiezen in het zuivelschap. Want, zo stelt Wakker Dier, de melkkoe verdient beter. En daar ben ik het helemaal mee eens.
#3 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: Tot het je raakt
Aan het einde van 2024 lanceerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een indringende bewustwordingscampagne genaamd ‘Tot het je raakt’, ontwikkeld door Noise Amsterdam. De campagne vertelt de persoonlijke verhalen van vier vuurwerkslachtoffers. Het doel? Mensen raken voordat vuurwerk hén raakt.
Wat deze campagne zo aangrijpend maakt, is de menselijke invalshoek. In plaats van algemene waarschuwingen zien we echte mensen die de gevolgen van vuurwerkongevallen aan den lijve hebben ondervonden. Een van hen is Lars (28) uit Borne. Hij dacht altijd dat hij voorzichtig genoeg was en vond een vuurwerkbril overbodig—”Ik ga toch niet met zo’n loser-bril lopen?” Maar een enkel moment van onoplettendheid veranderde zijn leven voorgoed.
Bam, daar heb je meteen de harde realiteit.
Bekijk ook deze video, deze video en deze video.
Het slimme aan deze aanpak is dat het inspeelt op de misplaatste overmoed die veel Nederlanders hebben als het om vuurwerk gaat. Deze campagne doorbreekt die illusie op een manier die je niet kunt negeren. De oproep is helder en pakkend: Bril op, lont aan.
Wat ik krachtig vind aan deze campagne is hoe het ministerie erin slaagt om bewustzijn te creëren zonder belerend over te komen. Door de impact van vuurwerk door de ogen van slachtoffers te laten zien, wordt duidelijk hoeveel leed voorkomen kan worden met kleine aanpassingen in ons gedrag.
#2 ‘Bloed, Zweet en Tranen’ van Women Inc.: het doorbreken van het menstruatietaboe
Menstruatie. De helft van de wereldbevolking heeft er maandelijks mee te maken, en toch heerst er nog steeds een diepgeworteld taboe rondom dit natuurlijke proces. In 2024 zette Women Inc. een krachtige stap richting het doorbreken van dit taboe met hun campagne ‘Bloed, Zweet en Tranen’, ontwikkeld door The Family Amsterdam.
Zangeres Sophie Straat heeft speciaal voor deze gelegenheid het iconische nummer ‘Bloed, Zweet en Tranen’ in een nieuw jasje gestoken. In de bijbehorende videoclip komen verschillende aspecten van het taboe aan bod, van schaamte en ongemak tot het gebrek aan openheid op scholen en werkplekken.
Wat ik bijzonder sterk vind aan deze campagne is de creatieve inzet van muziek en cultuur om een maatschappelijk probleem bespreekbaar te maken. Het geeft een stem aan velen die zich hierin herkennen, maar zich misschien niet durven uitspreken.
Het taboe op menstruatie leidt niet alleen tot schaamte, maar ook tot een gebrek aan kennis over wat ‘normaal’ is. En wanneer je met klachten naar de dokter moet. Dat kan weer grote gevolgen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid van mensen die menstrueren.
Als vervolg op deze campagne lanceerde Women Inc. een donatieactie om menstruatiearmoede tegen te gaan. Het is een probleem waarbij 1 op de 8 mensen in Nederland geen toegang heeft tot menstruatieproducten. Mensen moeten dan improviseren met wc-papier, luiers of zelfs sokken.
In samenwerking met The Good Roll werden speciale wikkels om wc-rollen ontworpen om aandacht te vragen voor menstruatiearmoede en op te roepen tot doneren. Ook hingen er wc-rollen in de vorm van maandverband in openbare toiletten om het gesprek verder op gang te brengen.
Ik sluit me volledig aan bij deze campagne. Het is hoog tijd dat we het taboe rondom menstruatie doorbreken en openlijk praten over iets wat zo normaal is. Door dit soort initiatieven wordt niet alleen bewustwording gecreëerd, maar ook echte verandering gestimuleerd.
#1 KPN: ‘Stukje van Mij’ tegen online shaming
In 2024 zette KPN een krachtige stap richting een veiliger internet met de campagne ‘Stukje van Mij’, onderdeel van hun initiatief #beterInternet. Deze campagne, ontwikkeld door Dentsu Creative Amsterdam en geregisseerd door Emma Branderhorst, richt zich op het urgente probleem van online shaming en het ongevraagd doorsturen van intieme beelden.
Centraal staat zangeres MEAU, die met haar ontroerende nummer ‘Stukje van Mij’ de diepe impact van online shaming op jongeren blootlegt. Wat deze campagne zo indrukwekkend maakt, is dat KPN op de achtergrond blijft en het maatschappelijke belang vooropstelt.
MEAU zocht voor het schrijven van haar lied contact met jongeren die slachtoffer zijn geworden van online shaming. Onder begeleiding van Fonds Slachtofferhulp spraken zes jongeren openhartig over hun ervaringen. Deze persoonlijke verhalen geven de campagne een aangrijpende en authentieke dimensie.
Wat ik bijzonder sterk vind aan deze campagne is de empathische benadering en het streven om het gesprek op gang te brengen. Door het onderwerp bespreekbaar te maken en de focus te verleggen van het slachtoffer naar de dader – degene die zonder toestemming beelden doorstuurt – wordt een belangrijke stap gezet in het tegengaan van online shaming.
De impact van ‘Stukje van Mij’ bleef niet onopgemerkt. De campagne won een Europese Grand Effie Award, een unieke prestatie voor een Nederlands merk.
Ik ben diep onder de indruk van hoe KPN en Meau dit gevoelige onderwerp hebben aangepakt. Het vereist moed en empathie om zulke verhalen naar buiten te brengen en het taboe te doorbreken. Deze campagne toont de kracht van samenwerking tussen merken, artiesten en maatschappelijke organisaties om echte verandering teweeg te brengen.
En als er één ding is dat deze campagne laat zien, is het dat marketing op zijn best niet alleen verkoopt, maar ook verandert.
Van impact naar inspiratie: tijd voor wat luchtigheid en vermaak
Na deze indrukwekkende campagnes is het tijd om over te schakelen naar een lichtere toon. Naast diepe impact was er dit jaar ook volop ruimte voor creativiteit, humor en originele ideeën. Laten we eens kijken naar de campagnes die me aan het lachen hebben gemaakt en bewezen dat marketing niet alleen serieus hoeft te zijn om effectief te zijn.
#7 Marktplaats: ‘Niets zo mooi als speelgoed van een ander’
Met de feestdagen voor de deur kwam Marktplaats met een vervolg op hun succesvolle campagne rondom tweedehands speelgoed. In deze door Happiness Amsterdam ontwikkelde campagne speelt Marktplaats in op een herkenbaar inzicht voor veel ouders: kinderen vinden het speelgoed van een ander vaak interessanter dan hun eigen speelgoed.
Wat ik zo goed vind aan deze campagne is hoe Marktplaats op een humoristische en aansprekende manier het idee van tweedehands cadeaus normaliseert. Ze nemen de druk weg bij ouders om altijd het nieuwste en duurste speelgoed te moeten kopen.
Daarnaast raakt de campagne een belangrijk maatschappelijk thema: duurzaamheid. Het is een slimme manier om duurzaamheid te koppelen aan iets positiefs en herkenbaars. In tijden van inflatie en klimaatbewustzijn is dat een boodschap die resoneert.
Marktplaats bewijst hiermee dat je met humor en een scherp inzicht een serieuze boodschap kunt overbrengen, en dat tweedehands zeker niet tweederangs hoeft te zijn.
#6 Heinz introduceert ‘Hagelchup’: ketchup als hagelslag
Heinz heeft dit jaar creatief ingespeeld op de Nederlandse eetgewoonten met de lancering van ‘Hagelchup’. In samenwerking met het Amsterdamse bureau GUT presenteerde het merk zijn bekende ketchup in de vorm van hagelslag. Kleine ketchupbolletjes die je over je patat kunt strooien, net zoals je dat met hagelslag op je boterham doet. Een campagne die zo Nederlands is als een oranje voetbalshirt, maar tegelijkertijd zo gek als een deur.
Het idee achter Hagelchup is ontstaan uit de Nederlandse liefde voor hagelslag en het feit dat we, volgens Heinz, nog te vaak voor mayonaise kiezen bij onze friet. Door ketchup in een nieuwe vorm aan te bieden, hoopt Heinz ons op een humoristische en opvallende manier te verleiden om vaker voor ketchup te kiezen.
Wat ik leuk vind aan deze campagne is de gedurfde combinatie van twee iconische producten. Het is een speelse manier om ons eetpatroon uit te dagen en laat zien dat je met creativiteit een nieuwe eetbeleving kunt creëren.
Bovendien heeft Heinz het niet alleen bij een concept gelaten. Ze brachten Hagelchup daadwerkelijk op de markt. Degenen die nieuwsgierig waren naar deze nieuwe smaakervaring, konden in september terecht bij snackbar Heertje Friet in Amsterdam voor een patatje met Hagelchup.
Heinz liet zien hoe je met een combinatie van lokale inzichten en humor een opvallende campagne kunt neerzetten die zowel de merkbekendheid vergroot als een glimlach op het gezicht van de consument tovert.
#5 CeraVe: Michael Cera’s ongemakkelijke skincare-avontuur
Hoewel ik me in dit overzicht richt op Nederlandse campagnes, kan ik het niet laten om deze opvallende internationale campagne van CeraVe te benoemen. De combinatie met acteur Michael Cera is namelijk te briljant om over te slaan.
CeraVe heeft op ludieke wijze gebruikgemaakt van de naamsovereenkomst tussen hun merk en de acteur. Michael Cera, bekend van films als Superbad en Juno, staat bekend om zijn ongemakkelijke maar charmante personages. In deze absurde skincare-campagne voelt hij zich duidelijk op zijn plek.
CeraVe neemt alle clichés van beautyreclames op de hak, terwijl Cera’s droge humor de show steelt. Deze campagne laat zien hoe je met een creatieve invalshoek en een goed gekozen ambassadeur je merk extra kunt laten opvallen.
#4: HEMA wordt SLAYMA: een TikTok-triomf
HEMA liet dit jaar zien hoe krachtig het is om naar je doelgroep te luisteren. Voor hun Back to School-campagne lanceerden ze samen met GoSpooky de SLAYMA-campagne. Deze naam ontstond uit een TikTok-commentaar waarin iemand HEMA ‘SLAYMA’ noemde—’slay’ betekent in de taal van Gen Z iets fantastisch doen.
In plaats van dit als een losse opmerking te zien, omarmde HEMA het idee volledig. Ze creëerden de TikTok-serie ‘Sappige Zomer’, waarin creators het dagelijks leven van scholieren verbeelden. Door direct in te spelen op feedback van hun volgers, wisten ze een authenticiteit te bereiken die resoneerde met de jongere doelgroep.
De resultaten waren indrukwekkend: 15 miljoen views, bijna 136.000 interacties en een hogere merkbekendheid. Maar misschien wel het belangrijkste was de enthousiaste reactie van de jongeren zelf, die zich echt gehoord voelden.
Wat ik zo knap vind, is dat HEMA de controle durfde los te laten en de dialoog aanging. Ze luisterden, experimenteerden en creëerden zo relevantie. HEMA heeft hiermee niet alleen de Greatest Branding Award bij de TikTok Ad Awards gewonnen, maar ook bewezen dat ze de vinger aan de pols hebben bij de jongere generatie.
Voor marketeers is dit een sterk voorbeeld van social listening. Door open te staan voor input uit je community en flexibel in te spelen op trends, kun je campagnes creëren die zowel relevant als impactvol zijn.
#3: EasyToys: ‘The Clitoris Conquest’ zet seksueel plezier op de kaart
EasyToys verraste dit jaar met de gedurfde campagne ‘The Clitoris Conquest’. In deze realityshow strijden drie koppels om als eerste de top van, jawel, Mount Clitoris te bereiken. Het is een originele manier om een belangrijk onderwerp aan te kaarten: de orgasmekloof tussen mannen en vrouwen.
Wat deze campagne bijzonder maakt, is hoe EasyToys op een humoristische en toegankelijke manier het gesprek opent over seksuele gezondheid. De bijbehorende online campagne, bedacht door Megawatt, biedt ook een interactieve game en een speciale landingspagina. Hiermee nodigen ze kijkers uit om zelf op ontdekkingsreis te gaan en meer te leren over hun eigen lichaam en dat van hun partner.
Volgens Marcel Zweedijk, Global Brand Manager bij EasyToys, is open communicatie de sleutel tot een bevredigender seksleven: “Met deze campagne hopen we precies dat te bereiken.”
Ik vind het bewonderenswaardig hoe EasyToys erin slaagt om een taboe-onderwerp op een luchtige en entertainende manier bespreekbaar te maken. Door humor te combineren met educatie weten ze een breed publiek te bereiken en dragen ze bij aan seksuele bewustwording. Bovendien is de campagne internationaal uitgerold in meerdere Europese landen, wat de impact alleen maar vergroot.
Voor marketeers is dit een inspirerend voorbeeld van hoe je met creativiteit en moed gevoelige onderwerpen kunt aanpakken. Het laat zien dat je door het doorbreken van taboes en het stimuleren van open communicatie niet alleen je merk kunt versterken, maar ook een positieve bijdrage kunt leveren aan maatschappelijke onderwerpen.
#2 Two Chefs Brewing: ‘Looking for quality pils?’ tijdens ADE
Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) trok Two Chefs Brewing op meesterlijke wijze de aandacht met hun campagne ‘Looking for quality pils?’. Overal in de stad verschenen posters met deze tekst en een QR-code. Wie de code scande, belandde in een WhatsApp-gesprek waarin je ‘pils’ kon bestellen. Internationale feestgangers lazen ‘pils’ vaak als ‘pills’, wat zorgde voor hilarische verwarring.
Het idee, ontstaan als grap tijdens de lunch, speelt in op de associatie die veel (vooral buitenlandse) ADE-bezoekers hebben bij het woord ‘pils’. En dat levert hilarische gesprekken op, aldus Marc Galestien van Two Chefs Brewing. Vooral toeristen denken iets anders te kunnen scoren dan een verfrissend biertje.
De campagne sluit perfect aan bij de sfeer van het festival en de stad, en zet hun nieuwe bier, simpelweg ‘Pils’, op een originele manier in de schijnwerpers.
Wat ik zo leuk vind aan deze campagne, is de eenvoud en de humor. Het is een typisch voorbeeld van guerrillamarketing: met een klein budget en een slim idee toch veel aandacht genereren. En het past perfect bij het imago van Two Chefs Brewing, dat als motto ‘live a little’ heeft.
#1 Axe scoort met TikTok-campagne rond influencer-koppel Koen van Heest & Roxy Dekker
Axe sloeg dit jaar de spijker op zijn kop met een briljante TikTok-campagne, waarin influencer Koen van Heest (bekend van De Bankzitters) en zangeres Roxy Dekker centraal staan. Door slim in te spelen op een viral moment en de nieuwsgierigheid van Gen Z te prikkelen, heeft Axe een campagne neergezet die zowel grappig als effectief is.
Alles begon met het nieuws dat Koen en Roxy een stel zijn. Dit zorgde voor flink wat rumoer op social media, met één brandende vraag die steeds terugkwam: Hoe doet Koen dat toch? Eerder had hij namelijk ook een relatie met influencer Juultje Tieleman. Zijn volgers waren nieuwsgierig naar zijn ‘geheim’ om telkens zulke knappe vrouwen aan de haak te slaan. In de video’s belooft Koen zijn geheim te onthullen. De oplettende kijker ziet op de achtergrond al Axe-deodorant staan.
In de vervolgvideo komt de onthulling: Koen dankt zijn succes bij de dames aan Axe-deodorant. Met een flinke dosis zelfspot vertelt hij hoe hij vroeger een ‘nerd’ was en hoe Axe zijn leven veranderde. Roxy en zijn vrienden spelen hierin mee, wat de authenticiteit en het entertainmentgehalte verhoogt. De video’s zijn doorspekt met grappen en knipogen, waardoor ze heerlijk wegkijken.
De video’s behaalden miljoenen views en veel interactie. Deze campagne laat zien hoe je met een slimme strategie, de juiste samenwerkingen en humor een enorme impact kunt maken op sociale media.
Voor marketeers biedt deze campagne een uitstekend voorbeeld van hoe je influencer marketing strategisch kunt inzetten. Axe laat zien hoe je, door te luisteren naar je doelgroep en in te spelen op wat er onder hen leeft, impactvolle content creëert. Samenwerken met authentieke influencers die aansluiten bij je merkwaarden is essentieel voor geloofwaardigheid. Door creatief en gedurfd te zijn, zoals het gebruik van humor en het verleggen van grenzen,kun je je boodschap op een aantrekkelijke manier overbrengen.
Lessen voor 2025: wat kunnen we leren van de beste campagnes van 2024?
Na het bekijken van deze 14 opmerkelijke campagnes, heb ik een aantal key take-aways op een rij gezet voor jou als marketeer:
- Durf taboes te doorbreken: merken die hun nek uitsteken voor belangrijke kwesties worden beloond met aandacht en waardering. Campagnes zoals die van EasyToys en Women Inc. laten zien dat het aanpakken van gevoelige onderwerpen kan leiden tot grote impact.
- Luister naar je doelgroep: HEMA’s SLAYMA-campagne is het perfecte voorbeeld van hoe social listening tot succes kan leiden. Betrek je publiek en sta open voor hun input.
- Humor werkt, mits goed uitgevoerd: Two Chefs Brewing en Heinz tonen aan dat humor en creativiteit je campagne memorabel maken.
- Maak gebruik van actuele trends en platforms: Axe’s TikTok-campagne benadrukt het belang van aanwezig zijn op de juiste kanalen en inspelen op virale momenten.
- Maatschappelijke betrokkenheid loont: KPN en Kruidvat toonden aan dat het aanpakken van maatschappelijke problemen niet alleen goed is voor je imago, maar ook voor je merkwaarde.
- Consistentie en lef gaan hand in hand: Marktplaats liet zien dat het vasthouden aan een consistent verhaal, gecombineerd met de durf om creatief te zijn, tot sterke resultaten leidt.
- Authenticiteit en storytelling zijn key: het publiek waardeert eerlijkheid en echte verhalen. Geef je merk een menselijk gezicht en vertel verhalen die resoneren.
- Focus op interactie en betrokkenheid: campagnes die uitnodigen tot interactie, zoals die van Natuurhuisje, zorgen voor een diepere verbinding met je doelgroep.
Als deze campagnes één ding bewijzen, is het wel dat er geen one-size-fits-all aanpak is in marketing. Het gaat om het vinden van die unieke stem die resoneert met je doelgroep.
Op naar een nog creatiever 2025!
Wat zal 2025 ons brengen? Als deze campagnes een voorbode zijn, kunnen we nog veel meer creativiteit, lef en maatschappelijke betrokkenheid verwachten. Eén ding is zeker: de lat voor effectieve en memorabele marketing ligt hoger dan ooit.
Laat je inspireren door deze campagnes en durf zelf ook buiten de gebaande paden te treden. Luister naar je doelgroep, wees authentiek en vooral: heb plezier in het creëren. Wie weet staat jouw campagne dan volgend jaar wel in dit overzicht!
Heb jij nog andere campagnes gezien die in dit rijtje thuishoren? Of ben je het ergens niet mee eens? Laat het vooral weten in de reacties—ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en inzichten!