Maak saaie content interessant: spelen met invalshoeken [3 tips]
Stel: een collega staat aan je bureau met een – volgens die collega – briljant contentidee. Wat doe jij dan? Schiet je direct in de actiestand? Heb je binnen vijf minuten een wervelende tekst geschreven voor social media die – voor je gevoel – wel lekker klinkt? Of neem je écht even de tijd om stil te staan bij welke aanpak het meest effectief is? Ook al heb je die tijd misschien niet en is de druk hoog: denk goed na over de invalshoek voor je content.
Want echt: dit maakt het verschil tussen content die verzuipt in het massale aanbod en content die impact maakt. En daarmee ook betere resultaten boekt in termen van bereik en interactie. Waar je socialmediapost, nieuwsbriefartikel of webtekst nu misschien nog wat saai overkomt, kun je – door het kiezen van de juiste invalshoek – tóch jouw publiek weten te triggeren. Maar bovenal zorgt variatie in je invalshoeken ervoor dat jouw content blijft verrassen en interessant blijft voor je publieksgroepen.
Misschien ben je met jouw content op dit moment vooral aan het ‘zenden’. Vaak horen we van organisaties dat ze daar eigenlijk van af willen. Althans; er moet meer balans in komen. Beter luisteren, meer dialoog en inspelen op de leefwereld van je publiek staan regelmatig bovenaan wensenlijstjes van contentmakers en -strategen. Besef dan dat het kiezen van een invalshoek je kan helpen om dat perspectief om te draaien.
In plaats van ‘van binnen naar buiten’ maak je content ‘van buiten naar binnen’. Daarmee bedoelen we: verhalen waarin het perspectief van je publiek centraal staat, niet het gezichtspunt van jouw organisatie.
De 4P-methode
In ons eerdere artikel beschreven we al hoe je iedere dag weer met behulp van de 4P-methode kunt werken aan focus en structuur in jouw content. Dat is fijn voor jou, je team, je manager of leidinggevende. Maar het draagt ook daadwerkelijk bij aan het succes van de organisatie.
Weet je het nog? 4P staat bij deze methode voor Pijler, Publiek, Perspectief en Platform. Nadat je bij het formuleren van je contentstrategie de kaders hebt vastgelegd binnen de vier P’s, maak je bij het bedenken van content iedere keer weer bewuste keuzes:
- Binnen welke pijler valt mijn onderwerp?
- Voor wie maak ik deze content?
- Via welke platforms kan die mensen bereiken?
- Maar ook: wat is de meest effectieve manier om mijn boodschap voor het voetlicht te brengen?
Kies je invalshoek
Het slim kiezen van de invalshoek voor jouw content is bij dat laatste essentieel. Het laat je goed nadenken over de vragen en behoeften van je publiek en wat je met jouw content wil bereiken. Welk antwoord of welke oplossing bied jij aan, waar je doelgroep ook echt iets mee kan? Een bewuste keuze hierin betekent ook iets voor de manier waarop je jouw boodschap brengt.
- Informatief (‘We presenteren ons nieuwe beleid op gebied van…’)
- Activerend (‘Word vrijwilliger bij onze vereniging…’)
- Inspirerend (‘Wil jij net als Henk het verschil maken in jouw buurt?’)
- Educatief (‘Hoe je in 5 stappen werkt aan meer bereik…’)
- Amuserend (‘Onze directeur doet mee aan de TikTok-challenge..!’)
Tips
Oké, vijf keuzeopties: dat valt nog te overzien. Wij denken dat ze ook best logisch klinken. Maar hoe bepaal je welke invalshoek je kiest bij welk contentitem? Waar moet je daarbij allemaal op letten? We vatten het voor je samen in drie tips.
Tip 1: kies de invalshoek die past bij je doelstelling
Er is een eenvoudig ezelsbruggetje of geheugensteuntje dat je kunt gebruiken bij het bepalen van je invalshoek. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken met mijn content? Grote kans dat het antwoord op die vraag je al heel dichtbij de te kiezen invalshoek brengt. Hier volgt een aantal mogelijke doelstellingen.
- ‘Ik wil inwoners informeren over een wegafsluiting.’
- ‘Ik wil dat meer klanten deelnemen aan ons klantonderzoek.’
- ‘Ik wil uitleggen waarom we dit productieproces toepassen, op basis van een best practice’.
Zo lukt het al snel de meest geschikte invalshoeken bij deze doelen te vinden.
Die invalshoeken zijn natuurlijk ook geen hogere wiskunde. We kunnen ons voorstellen dat ze heel logisch klinken. Maar maak je echt een bewuste keuze voordat je content gaat maken? In de praktijk zien we dat meer dan vijftig procent van de content op de socials een informatieve invalshoek heeft, terwijl deze platforms eigenlijk veel geschikter zijn voor content met een andere invalshoek.
Ook activerende content komt veel voor. Het is heel verleidelijk om je publiek door middel van je content naar je website te willen sturen, ze te laten aanmelden voor een event of deel te laten nemen aan een enquête. Vraag jezelf dan wel af: is het aannemelijk dat je publiek dit ook daadwerkelijk direct gaat doen? Of levert een inspirerend verhaal met daarna een call-to-action je misschien meer resultaat op?
Kortom: alle opties afwegen en dan een strategische keuze maken is altijd beter dan iets ‘ad hoc’ of ‘op gevoel’ doen.
Tip 2: varieer in te gebruiken invalshoeken
Je weet nu hoe je een afgewogen keuze maakt om tot de invalshoek voor je content te komen. Maar dat roept ook de vraag op: wat is goed en wat is fout? Is de ene invalshoek beter dan de andere? De ‘gouden formule’ bestaat altijd uit een gezonde balans tussen verschillende invalshoeken.
Je kunt je wel voorstellen dat een Facebookpagina met alleen maar like- & winacties op den duur zorgt voor afhakers onder je volgers. Dat is ook het geval als je alleen maar nieuwsberichten deelt en je publiek niet uitdaagt om daadwerkelijk interactie aan te gaan met je content. Iets waar social media nu júist voor bedoeld is.
We beschrijven de invalshoeken van je content ook niet voor niets als ‘de content-schijf-van-vijf’, refererend aan de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Ook daarbij geldt dat alleen maar voeding kiezen uit schijf 1 niet zorgt voor een gezond voedingspatroon, wat je al snel zat zult raken. In de wereld van content geldt dat niet alleen voor jou als contentmaker, maar ook voor de ontvanger.
Zorg er dus voor dat je blijft afwisselen in je invalshoeken en daarmee je publiek blijft verrassen en boeien.
Tip 3: houd rekening met je publieksgroep(en)
Natuurlijk zijn de publieksgroepen van een overheidsinstelling anders dan van bijvoorbeeld een sanitairwinkel. Bij de keuze van je invalshoek moet je altijd goed voor ogen houden voor wie jij je content maakt en welke invalshoeken het beste passen bij jouw organisatie of bedrijf.
Op het moment dat je met je contentstrategie aan de slag gaat, denk je na over welke invalshoeken kansrijk zijn en welke minder goed aan zullen slaan bij je publiek. Een like- & winactie zal beter aanslaan bij een jong bedrijf dan bij een gemeente, waterschap of ministerie. Informerende content, zoals een bekendmaking of nieuwsbericht, zal vertrouwder aanvoelen bij een overheidsinstelling dan bij een bedrijf.
Goed te weten: amuserende content kan ook een mooie foto van de omgeving zijn. Op die manier kan deze invalshoek ook goed toegepast worden door overheidsinstellingen en andere publieke organisaties. Kort samengevat: sluit vooraf geen invalshoeken uit, maar wees je er wel van bewust waar voor jouw organisatie de kansen liggen.
Invalshoeken in de praktijk: handelsmissie
Na de theorie en tips vraag je jezelf vast af: hoe zie ik die invalshoeken terugkomen in content? Misschien herken je ze nu wel in jouw eigen content, ondanks dat je er destijds niet bewust mee bezig bent geweest. We maken het graag concreet en tastbaar aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.
Enkele jaren geleden organiseerde het Ondernemersplatform Spanje (onderdeel van de Nederlandse ambassade in Spanje) een handelsmissie voor de watersector. In het ochtendprogramma stond kennis opdoen centraal. Het Ondernemersplatform communiceerde hierover op hun LinkedInpagina zoals je hieronder links ziet.
Als we even inzoomen op de gebruikte invalshoek, dan zien we direct dat dit de informerende invalshoek is. De kernboodschap is dat het ochtendprogramma heeft plaatsgevonden, met een inkijkje in de belangrijkste onderwerpen. De gekozen beelden tonen een zaaltje met een nauwelijks leesbare presentatie op een scherm. Dat kennis opdoen zal ongetwijfeld gelukt zijn onder de aanwezigen, maar de LinkedIn-gebruiker krijgt hier zo maar weinig van mee.
In bovenstaande afbeelding vind je aan de rechterkant een mogelijk alternatief voor deze LinkedInpost. Dit is een fictief voorbeeld, deze post is dus nooit als zodanig geplaatst. Zie jij welke invalshoek hierin is gebruikt?
Door te kiezen voor de educatieve invalshoek, deel je de kennis die gedeeld is tijdens de bijeenkomst ook op hoofdlijnen met de volgers op LinkedIn. De titel is ‘5 economische kansen in de Spaanse watersector’ en de focus ligt op een PDF-slider waarin die vijf kansen slide na slide voorbijkomen en kort worden toegelicht. Op deze manier sluit je maximaal aan bij de kracht van het platform LinkedIn (delen van kennis) en de vragen en behoeften van de ondernemer die dit account volgt.
Invalshoeken in de praktijk: innovatie
Laten we een ander ‘fictief’ voorbeeld gebruiken. Stel je maakt content voor een technisch adviesbureau. Jouw bedrijf heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld om bedrijfsdaken te voorzien van gerecycled isolatiemateriaal. Door de leiding van het bedrijf word je gevraagd hiermee flink uit te pakken op social media. Hoe ga je dan te werk?
We pakken de diverse invalshoeken er meteen bij. Ga je informeren, activeren, leren, amuseren of inspireren? Het goede nieuws: het kan allemaal. Het minder goede nieuws: je moet eerst een bewuste keuze maken, voordat je echt aan de slag kunt met het maken van je contentproces.
- Informatief: ‘Wij introduceren onze technologische innovatie voor het toepassen van gerecylced isolatiemateriaal voor bedrijfsdaken.’
- Activerend: ‘Wil je een vrijblijvend gesprek met onze adviseurs over de mogelijke toepassing op jouw bedrijfsdak? Meld je dan aan op onze website.’
- Inspirerend: ‘Zo reageerde klant X toen het bedrijf merkte dat onze oplossing ook bij hen goede resultaten gaf.’
- Educatief: ‘Zo zorgen we ervoor dat het gerecyclede isolatiemateriaal optimaal wordt toegepast in jouw bedrijfsdak.’
- Amuserend: Een time lapse filmpje van 1 minuut waarin een bestaand dak compleet wordt vernieuwd.
Conclusie: een goede invalshoek kiezen is een vast onderdeel van je creatieve maakproces. Idealiter gebruik je daarbij alle vijf de mogelijkheden, in de juiste verhouding. Hoe die verhouding is hangt af van je publiek en van jou: welke invalshoeken passen het beste bij jouw organisatie? Je gaat op basis van de resultaten snel genoeg merken welke invalshoeken beter aanslaan en welke je minder zou moeten toepassen.
Hoe bewust ben jij bezig?
Nu je weet hoe je met invalshoeken kunt spelen, wordt je content niet alleen interessanter; het maakt je werk als contentmaker ook een stuk leuker en uitdagender. Ben jij je al bewust van de gekozen invalshoeken in jouw content?