Veranderen is lastig, maar volhouden is nóg lastiger

Aan het begin van elk traject trekken we* bij jullie de lades open en vinden daar vaak dikke, vette, qua design overigens prachtige, maar vooral hele dure ‘change’ rapporten. Rapporten vol data, modellen en heel veel tekst. Tonnen besteden jullie hieraan!
Want hoe komt het toch- en we zeggen het maar zoals het is – dat het ‘écht anders doen’ FUCKING lastig en ingewikkeld is. Ik neem je mee naar ons grootste Bright6-inzicht uit 2024: Change is easy, Execution is hard, Consistency even harder.
Van project naar puls: hoe je iedereen meekrijgt
Je mag alle goede voornemens, hoge verwachtingen en beloofde vergezichten vergeten. Ze zijn een droom waar je jezelf, je team en je organisatie mee in slaap wiegt.
“Als we ABC doen, dan … Wanneer we investeren in XYZ, dan … Met hulp van deze geweldige AI-tool kunnen we…” Keep on dreaming. Zeker wanneer je niet bereid bent om vuile handen te maken. Pijn te lijden. Energie te verspillen. En zonder te vallen, te falen én weer opstaan gaat geen enkele verandering, change, transitie, of welke mooie naam je het ook geeft, werken. En … het is niet moeilijk, maar wel super lastig! Let’s go!
Veranderen: de kracht van ritmiek en borging
“We moeten veranderen. Het moet nú! We willen graag, 123. Kan jij ons helpen?” Dit is wat we het allerliefste doen. Het grootste gevaar bij verandering is alleen dat het blijft hangen in een tijdelijk project. Wil je écht impact maken? Zet in op de kracht van tiny habits. Want ondanks al die mooie rapporten, klantonderzoeken en consultancy-adviezen die er liggen, ontbreekt de vaardigheid om te veranderen. Vaak ontbreekt een duidelijk doel, competentie, draagvlak en de discipline om veranderingen door te voeren én vol te houden. En laten we eerlijk zijn: 90% van de pogingen flopt, belandt op een harde schijf of in een lade. Goede voornemens stranden in dagelijkse drukte.
Als het lastig wordt, haak je af
Wat wij zien? Jullie zijn vol vuur gestart, maar als het lastig wordt, haken jullie af. Oude gewoontes voelen gewoon te comfortabel, en zonder een duidelijk plan of team die de verandering draagt is het game over. Mensen en teams vallen weer terug in oude patronen. Daarnaast onderschatten veel organisaties en individuen de emotionele en praktische uitdagingen van transformatie. Zaken die nooit in het rapport staan. Het kost energie. Het gaat ten koste van de dagelijkse routine. Je wordt er moe van. Het komt bovenop al je ‘normale’ werk .
Dat ‘leuke’ veranderen, dat kost gewoon veel energie. En eigenlijk is dat dus helemaal niet zo leuk!
Het echte werk begint pas na het verkrijgen van dat rapport. Wil je het wél laten werken? Focus dan eerst op ritme en borging voordat je start met het traject. Verandering doorleven betekent het nieuwe gedrag verankeren in je dagelijkse praktijk. Door een super heldere ‘Why‘ te hebben én blijven benoemen. Door tijd in te plannen voor de veranderingstaken. En die taken naar gedrag te vertalen. Door een ritme te componeren waarop je elkaar vindt. Steeds opnieuw.
Gedrag meetbaar maken: de shortcut naar succes
Begin met gedrag in data om te zetten en meet de transformatiekracht. Gedrag is alles tijdens een transformatie, maar gokken op onderbuikgevoel werkt niet.
Door transformatie en gedrag datagedreven te maken, krijg je direct zicht op wat er écht gebeurt. Zie het als je dashboard: welke patronen werken, en waar loopt het vast? Niet om mensen op te beoordelen of af te straffen. Maar om te leren en te verbeteren.
Met data kun je sneller schakelen, gericht sturen én bijsturen. Daardoor wordt de verandering niet alleen slimmer, maar ook sneller en effectiever. Door gedrag zichtbaar te maken, haal je het maximale uit je transformatie. Het is geen giswerk meer, maar een strategie die werkt. Data is de shortcut naar blijvende verandering en next level impact.
Wees geen toeschouwer: waarom verandering begint bij leiderschap
Next level impact begint bij jezelf als leider. Wat laat je zien? Verdeel je je tijd goed? Te vaak zien we leiders die zichzelf beschouwen als de opdrachtgever van verandering, terwijl ze zich buiten het speelveld plaatsen. Echte transformatie vraagt om leiders die niet alleen sturen, maar zelf meedoen.
Begin bij jezelf: laat het gedrag zien dat je verwacht van je teams. Organisaties waarin leiders consistent voorbeeldgedrag vertonen, hebben 5 keer meer kans op succes in transformaties (McKinsey). Zet reminders, en plan vaste RETRO-momenten om transformatie te activeren en te reflecteren. Dit ritme introduceren én vasthouden vraagt om borging: laat het nieuwe gedrag onderdeel worden van jullie samen- en werksysteem. Door het te blijven doen creëer je een flow.
Het grootste gevaar bij veranderen? Dat het blijft hangen in een tijdelijk project. De kans op blijvend succes is daarmee 300% hoger (B.J. Fogg, auteur Tiny Habits). Beloon direct succes, meet wat werkt, en vier elke stap vooruit. Maak van verandering een gezamenlijke inspanning met duidelijke focus en ritme. Zo wordt het geen vrijblijvende sprint van één of enkele teams, maar een steady groove waarin iedereen, van teams tot afdelingen en de gehele organisatie automatisch mee beweegt. Want als verandering in het DNA van de organisatie zit, is niets meer onmogelijk.
Namens alle Brighters: maak er een mooi jaar van!
BIO
Bright6 is een interim groep strategische denkers, doeners, vernieuwers, leiders, trainers en onderzoekers van de upcoming workspace. Wij hebben talent en tijd, maar vooral nieuwsgierigheid en kracht gebundeld om mens en bedrijf te inspireren en oude werkrituelen voorbij te laten gaan.
*Dit artikel is geschreven door Bright6 Experts – Marjon Bloemkolk, Manon Poelwijk, Cynthia Mak, Johan de Meijer, Maarten Oosterhoff, Eveline Erkelens.