Jouw verhaal over duurzaamheid vertellen? Verwerk deze 3 pijlers

Jouw verhaal over duurzaamheid vertellen? Verwerk deze 3 pijlers

Storytelling is een enorm krachtige tool. Met storytelling breng je een boodschap over. En dat niet alleen, je roept emoties op en je maakt verbinding met je publiek. Dat doen we al eeuwen. Met verhalen brengen we informatie over en vertellen we wat de regels zijn binnen de groep waar wij bijhoren.

Zoals met sprookjes. Oorspronkelijk was Roodkapje niet een leuk verhaal over een meisje dat met haar mandje met boodschappen naar haar zieke oma toeging. Nee, het was een middel om te laten weten hoe jonge vrouwen zich moesten gedragen. Niet met vreemde mannen meegaan, doe wat je ouders je vertellen, blijf op het juiste pad.

We zetten storytelling nu veel in om zaken te verkopen, maar we kunnen storytelling ook inzetten voor het goede doel.

Wat maakt storytelling zo krachtig?

  • We zijn verhalenvertellers en verhalenconsumenten. Verhalen roepen emoties op en zorgen voor herkenning. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit.
  • Een goed verhaal blijft langer hangen dan droge feiten of statistieken.
  • Storytelling vertaalt complexe ideeën of concepten naar begrijpelijke en toegankelijke boodschappen.
  • Verhalen roepen emoties op. Dit maakt het gemakkelijker om mensen te inspireren, te motiveren en zelfs om gedragsverandering te stimuleren.
  • Elk verhaal is uniek. Met storytelling onderscheid je je en kun je je eigen identiteit en waarden op een authentieke manier overbrengen.
  • Actie stimuleren. Een sterk verhaal overtuigt mensen om in actie te komen. Of dat nu gaat om het steunen van een goed doel, het kopen van een product of het omarmen van duurzame keuzes.

Wat is een sustainable story?

Een sustainable story gaat over duurzaamheid. Maar het is meer. Het is een verhaal dat standhoudt. Het is een tijdloos, bezielend verhaal dat rust op 3 pijlers:

  1. Authenticiteit
  2. Geloofwaardigheid
  3. Helderheid

Talita Kalloe schrijft in haar boek ‘Sustainable Storytelling’:

Door deze 3 pijlers te verwerken in een verhaal over duurzaamheid, onderscheid je jezelf met een verhaal dat oprecht is en niet aandoet als 13 in een dozijn. Je laat zien dat je het verhaal dat je vertelt ook doorleeft, en dat jij de aangewezen persoon bent om de daad bij het woord te voegen.

Een sustainable story is een visieverhaal, geschreven vanuit de ondernemer. Je vertelt het verhaal vanuit de levensmissie of de purpose van de ondernemer. Hiermee verschilt het van de brandstory, dat wel geschreven is vanuit de missie en visie van de onderneming.

Een sustainable story nodigt je uit om een authentiek, geloofwaardig en helder verhaal over duurzaamheid te vertellen. Vanuit de kern, de zuivere intentie. Om op meerdere lagen impact te maken. De sustainable story is dan ook een gelaagd verhaal met niet alleen mooie woorden, maar ook betekenisvolle daden die in lijn zijn met jouw waarden en de impact die je wil maken.

Hoe vertel je je sustainable story?

Hoe doe je dat nou, je duurzame verhaal vertellen? Je gebruikt de 3 pijlers van sustainable storytelling:

  1. Authenticiteit: doorvoelen, verbonden met het hart – de purpose.
  2. Geloofwaardigheid: doorleven, verbonden met het hoofd – de visie.
  3. Helderheid: belichamen, verbonden met de handen – de missie.

1. Authenticiteit

Als je authentiek bent, ben je als vanzelf uniek. Je hoeft niet je best te doen om iemand anders te zijn, of dingen te doen op een manier die niet bij je past. Je staat voor wie je bent, en precies daarom ben jij de aangewezen persoon om te doen wat je doet. Zoals niemand anders dat kan. Daarmee onderscheid je jezelf van de rest.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat maakt jou of jouw bedrijf onderscheidend in jouw werkveld?
  • Waarom kan niemand anders doen wat jij kunt?
  • Is dit ook duidelijk voor je doelgroep?

Een voorbeeld hiervan is havermelkproducent Oatly. Oatly daagt de zuivelindustrie uit en daar zijn ze heel duidelijk over. Hun campagnes, zoals ‘It’s like milk, but made for humans, combineren humor met een serieuze boodschap over en dierenwelzijn. Ze maken hun onderscheidend vermogen duidelijk en ze blijven trouw blijven aan hun waarden.

Ook durft Oatly eerlijk toe te geven dat nog niet alles even goed gaat, dat ze onderweg zijn naar een betere wereld en nog wel wat werk hebben voordat dit lukt. En dit begrijpen mensen.

2. Geloofwaardigheid

Om een verhaal over duurzaamheid geloofwaardig te vertellen, is het belangrijk om de volgende elementen in je verhaal mee te nemen:

  • Integriteit en transparantie
  • Autoriteit en betrouwbaarheid
  • Verantwoordelijkheid en ownership

Een integer verhaal resoneert op gevoelsniveau: de ontvanger voelt dat het klopt. Als je trouw kunt blijven aan je morele kompas, en hiervoor kunt blijven staan, dan heb je een van de meest essentiële onderdelen van een geloofwaardig verhaal over duurzaamheid te pakken.

Een goed voorbeeld van geloofwaardigheid is Patagonia. Hun missie is: ‘We’re in business to save our home planet’. Ze willen laten zien dat winstgevendheid en zorg voor onze planeet elkaar niet uitsluiten. Ze kunnen hand in hand gaan. Bij Patagonia gaat het dus niet alleen om hun spullen aan de man te brengen, zoals ze laten zien met hun campagne ‘Don’t Buy This Jacket’.

Op Black Friday zette Patagonia een paginagrote advertentie in The New York Times. Daarin adresseerde het bedrijf ons koopgedrag. Wat was de boodschap? ‘Everyone needs to consume less. Businesses need to make fewer things but of higher quality.’

Beetje hypocriet misschien van een miljardenbedrijf als Patagonia? Ook dat erkennen ze. Hierover zeggen ze het volgende: ‘Nevertheless, Patagonia is a growing business – and we want to be in business a good long time. The test of our sincerity (or our hypocrisy) will be if everything we sell is useful, multifunctional where possible, long lasting, beautiful but not in thrall to fashion. We’re not yet entirely there. Not every product meets all these criteria. Our Common Threads Initiative will serve as a framework to advance us toward these goals.’

3. Helderheid

Hoe vertel je een helder verhaal? Zorg voor de volgende componenten:

  • Duidelijkheid: geef specifieke en juiste informatie bij claims en beloften.
  • De ‘hoe’ in je verhaal: vertel context en licht visie en missie toe.
  • Congruentie: je waarden zijn verweven in alle aspecten van je verhaal.

Beyond Meat is een goed voorbeeld van een bedrijf dat helder communiceert. Hun missie is: ‘Wij geloven dat er een betere manier is om onze toekomst te beschermen’. Wat is die betere manier? Ook dat leggen ze uit: ‘Door plantaardig te eten in plaats van vlees, kunnen we een positieve invloed hebben op groeiende, wereldwijde problemen zoals tekorten aan natuurlijke hulpbronnen en dierenwelzijn. De positieve keuzes die we elke dag maken – hoe klein ook – kunnen immers een impact hebben op onze wereld. En waarom zou je plantaardig eten? Ook dat vertelt Beyond Meat, namelijk:

  1. Het helpt bij een beter leven voor dieren.
  2. Het is een positieve keuze.
  3. Het beschermt natuurlijke hulpbronnen.
  4. Het is voedzaam.

Al deze claims worden door Beyond Meat bewezen met data. En ook deze data kun je op de website vinden.

Wat is de impact van sustainable storytelling?

Een sustainable story die uit het hart geschreven is, heeft een impact die verder reikt dan je met het blote oog kunt zien. Soms word je meegenomen in de impact, soms zie je per toeval wat die ene zin, dat ene statement of die ene campagne in gang heeft gezet.

Als je het boek en de inzichten van Talita Kaloe hebt verwerkt, dan is je verhaal zoveel meer dan wat woorden op papier. Je geeft woorden aan je purpose en leert hoe je er impact mee kunt maken, vanuit authenticiteit, bezieling en zuiverheid. Je vertelt je verhaal met transparantie, eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Daarmee is je verhaal in lijn met je waarden.

Voor wie is Sustainable Storytelling van Talita Kaloe?Boekcover Talita Kalloe

Het belang om een eerlijk, bezielend en menselijk verhaal te vertellen is nu groter dan ooit. En om jouw verhaal te delen moet je eerst weten wat je vanuit je zuivere intentie wil vertellen. Daar helpt Sustainable Storytelling je mee. Het boek van Talita Kaloe (affiliate) is er voor iedereen die klaar is om hun levensmissie zichtbaar te maken, of dat nu ondernemers, professionals of leidinggevenden binnen een organisatie zijn.

Want zoals de Dalai Lama zegt:

The planet does not need more successful people. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds.

 

Blog