Diversiteit: KPN gaat voor online veiligheid en verifieert Pride

De laatste tijd draaien steeds meer (Amerikaanse) bedrijven hun DE&I-beleid terug, geïnspireerd – of in veel gevallen geïntimideerd – door hun Grote Leider. We zien ook een terugval in relevante Marcom-uitingen*. In Nederland valt het gelukkig nogal mee, en doen we gewoon ons Nederlandse ding. Plus. KPN is een mooi voorbeeld.
*zie mijn artikel Van dragqueens naar anti-woke
Om op een geloofwaardige manier je diversiteit te laten zien in Marcom (de 3e fase van D,E&I1), is het een voorwaarde dat je interne beleid op orde is. Dat wordt meestal vanuit HR gedefinieerd, maar het initiatief kan ook vanaf de werkvloer komen, of door het bestuur worden geïnitieerd.
Het begin
Een paar jaar geleden liet KPN weten dat ze “(regenboog)diversiteit erg belangrijk vindt”. Daarom stond de hele maand juli in het teken van dit thema. Niet alleen was OUTtv als zender van de maand gratis te zien binnen hun tv-dienst, maar er waren ook mooie films toegevoegd aan het Pluspakket die met het thema te maken hadden. Vorig jaar werd gekozen voor november als diversiteitsmaand.
Deelname aan een Pride festival is de meest zichtbare uiting van de fase 3. Het is niet zomaar een feestje, en het kan zeker een deel zijn van je communicatiestrategie. Zo’n uiting trekt de aandacht en roept vragen op. Waarom doet een corporate mee aan een minderheidsevenement? Is het pinkwashing? Of zijn er andere motieven?
Een voorbeeld: in 2024 zag een opvallende campagne het licht.
Beter Internet & Pride Verified
KPN had al aandacht voor online veiligheid in het algemeen via het thema Beter Internet: voor een veiliger, socialer en groener internet. Daarvoor werd samen met zangeres Meau de video Stukje Van Mij gemaakt, die gaat over online shaming. De clip werd intussen ruim 3,4 miljoen keer bekeken.
Onder datzelfde thema werd vorig jaar de campagne Pride Verified gelanceerd, vanwege de toenemende online haat richting de regenbooggemeenschap. Het internet was voorheen een plek was waar de zij elkaar konden ontmoeten en ondersteunen op fora en blogs. Maar nu worden mensen die zich uitspreken voor homo- en transrechten online vaker weggepest en bedreigd, wat resulteert in stilte. Deze online haat en fobie slaan vervolgens over op de maatschappij (en omgekeerd). De Verified-campagne heeft het doel om online haat te bestrijden.
De bijbehorende video geeft een emotioneel en confronterend beeld van de ‘inbreng van de trollen’:
De campagne werd afgetrapt tijdens de Roze Zaterdag, die vorig jaar in Groningen werd gehouden. Verder werd op TikTok een vijfdelige talkshow gepresenteerd door Robert Rodenburg, opgenomen tijdens het Amsterdamse Milkshake Festival.
Het manifest van Pride Verified benoemt o.a. waarden als Iedereen is welkom, Respect voor elkaars identiteit, Opkomen voor elkaar en We vieren onze verschillen.
ATL-uitingen
En hoe presenteert KPN zich ATL verder, als het niet gaat om specifieke campagnes?
In de reguliere communicatie, dus beelden die werden gebruikt voor print of online advertenties kwam ik niet veel anders tegen dan 2 beelden. Bij het eerste gaat het om twee mannen, duidelijk een stel, die werden ingezet voor glasvezel-communicaties.
In een editie van vtwonen x KPN magazine, dat de zakelijke tak van KPN uitbrengt samen met DPG, zagen we dat Derkan en John dankzij SuperWifi van KPN ook in hun schuur goed kunnen werken.
Verder is er in de beeldbank van KPN geen regenboogdiversiteit te vinden. Desgevraagd lieten zij weten: “Dat is eigenlijk een beetje over het hoofd gezien. De beeldbank wordt regelmatig vernieuwd, dus we zullen hier bij een volgende ronde aandacht aan besteden”.
Meer dan Pride?
Het tonen van regenbogen tijdens een evenement zoals Pride is natuurlijk makkelijker – en er is volop keuze. Er zijn er in Nederland inmiddels al meer dan 30. Hiernaast zijn er evenementen als Roze Zaterdag, Roze Maandag op de Tilburgse Kermis, Midzomergrachtfestival in Utrecht, Roze Woensdag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, Paarse Vrijdag, IDAHOBIT** en andere inhaakmomenten. En dan natuurlijk de hele maand juni, die Pride Maand is, hoewel daar in Nederland nog niet veel aan wordt gedaan.
Amsterdam
In 2015 heeft KPN voor het eerst deelgenomen aan Pride Amsterdam. Sindsdien hebben ze nog 4 keer meegevaren:
- 2015: Pridestream; een boot zonder mensen, maar met 360-graden camera’s en een livestream naar de hele wereld om iedereen op een veilige manier Pride te kunnen laten vieren. Hierdoor konden 70.000 mensen uit 78 landen ‘meevaren’ in Pride Amsterdam: sommigen lieten zich ook zien aan de massa. Een origineel idee – ontwikkeld samen met N=5 en MediaMonks – waarbij de core business nog eens centraal stond ook. Met meer dan 1 miljoen euro aan earned media (via 162 artikelen en 81 miljoen impressies) kregen ze ook een eervolle vermelding bij de Effies. Een video laat een case study van deze campagne zien.
- 2016: KPN Gaylist, een samenwerking met Spotify en oude bekende Ben Liebrand. Mensen konden een favoriete gay-song delen op de socials, en een plek winnen op de boot. Er waren alleen op Facebook al bijna 1.000 reacties, en KPN beantwoorde die allemaal keurig.
- 2017: Voel je vrij, trots op wie je bent
- 2019: Timeless Love Connection. In aanloop naar de Pride Amsterdam produceerde KPN een docufilm waarin verbondenheid centraal stond. Twee generaties, jong en oud, die samen een openhartig gesprek voeren over thema’s als vrijheid, liefde, acceptatie en verbondenheid. In de hoofdrol: Barrie Stevens (75) en Jeangu Macrooy (25). In leeftijd verschillen de heren precies 50 jaar, het getal dat dat jaar symbool stond tijdens de Pride Amsterdam vanwege het herdenken van de Stonewall rellen in 1969. De campagne werd ruim ingezet op de socials.
- 2022: Loud & Proud (Nothing Can Mute Pride) bracht een boot met 3 DJ’s uit landen waar op het zijn van LHBT zware straffen staan – dat zijn er overigens nog 79. Deze drie DJ’s werden – i.s.m. DJ Mag – nadrukkelijk op het podium gezet om hiervoor aandacht te vragen. Ik was op dat moment werkzaam voor KPN en was ingeloot – de interesse om mee te varen was groot, ook bij ‘allies’ – voor een plaatsje aan boord.
Toevallig belde RTL mij die ochtend voor commentaar op Pride en Pinkwashing, en zij zijn toen op uitnodiging ook langs geweest op het hoofdkantoor van KPN voor wat beeldmateriaal en informatie. Een mooi item van 9 minuten was het resultaat, waarin diverse kanten van Pride, deelname eraan, en het gebruik van de regenboogvlag aan de orde kwamen. RTL kon zich vinden in de uitgangspunten en motivatie van KPN voor een integere deelname. Ook hier werd een case study gemaakt.
In 2023 en 2024 werden ze Technology Partner van Pride Amsterdam. Dat gaan ze de komende 2 jaar ook doen, tot en met World Pride 2026.
Rotterdam
In 2016 werd het hoofdkantoor verhuisd van het enorme Haagse Maanplein (ook wel Telecomplein, of TP genoemd) naar De Link (alias Toren op Zuid, of TOZ) in Rotterdam. Een nog indrukwekkender gebouw, van Renzo Piano. In 2018 vond de officiële opening plaats. Aan de voet van de Erasmusbrug kreeg de markante overhellende toren een ware metamorfose. Het meest in het oog springend was de vernieuwde led-gevel waar ruim 1.500 omgebouwde RGB-armaturen pronken. Samen vormen zij een ware LED-muur, die beschikbaar is voor mededelingen van KPN, de gemeente Rotterdam, stadsevenementen en videokunst. Zo werd ook aandacht besteed aan IDAHOT (doorgaans IDAHOBIT2), bijvoorbeeld in 2019.
In de nieuwe KPN-hoofdstad deden ze ook een aantal jaren mee aan Pride. Weliswaar in een andere, kleinere vorm gezien de aard van het evenement. In Rotterdam lag de focus op een inhoudelijke bijdrage leveren aan de conferenties, het ondersteunen van de toenmalig jonge Stichting Student Pride NL én op het verbinden van de queer community in het Rotterdamse bedrijfsleven door een borrel te organiseren op De Link: 010 inclusief.
Coming out & Diversity Days
Ter gelegenheid van Coming-Outdag (11 oktober) werd meerder malen zowel in de winkels als op de kantoren aandacht besteed aan het “Maximaal jezelf zijn”, middels digitale billboards, beeldschermen en berichtgeving op het intranet. Ook de led-gevel van De Link werd hiervoor ingezet. In 2020 werden Diversity Days georganiseerd (de eerste dinsdag van oktober is officieel Diversity Day), waarbij ook andere minderheden, zoals vrouwen en mensen met een andere etnische achtergrond of met een beperking een podium kregen. In 2021 won KPN Pride de Winq Workplace Award.
Mooiste Contact Fonds
Het KPN Mooiste Contact Fonds organiseert al sinds 2009 kerstdiners voor eenzame ouderen. In 2023 was er een hele bijzondere editie: een kerstdiner in de kleine zaal van het Concertgebouw, in samenwerking met KPN Pride, speciaal voor roze ouderen. Zij hebben het tijdens de feestdagen vaak extra moeilijk en kampen met eenzaamheid en onbegrip. Het doel van de avond was om generaties met elkaar te verbinden: jong en oud in één zaal, allemaal van de LHTB-gemeenschap. Een van de gastvrouwen was lokale draglegende Dolly Bellefleur, en muzikale ondersteuning werd gegeven door mannenkoor Manoeuvre.
Er was ook een mooie aftermovie.
Het is KPN menens
KPN was een late starter: beginnen in 2015 is wel heel makkelijk (Het Grote Omslagjaar3). Maar intussen hebben zij laten zien dat het hen menens is om diversiteit en inclusiviteit te omarmen én te tonen. Dat niet alleen via de voor de hand liggende weg van een Pride-evenement, maar – na het implementeren van een intern beleid – ook op andere momenten van het jaar, online en offline. Dit in samenwerking met goede doelen, celebrities en de gemeenschap zelf. Ze krijgen een 8½.
NB: overigens bestaat binnen KPN geen glazen plafond (3 van de 6 bestuurders zijn vrouwen) en geen roze plafond (ex-minister Jan Kees de Jager was eerder lid van de RvB). Het woord is bij de daad gevoegd.
1D,E&I staat voor Diversity, Equity and Inclusion. Het wordt in diverse samenstellingen gebruikt, zoals D&I, I&D, DEI, en I,D&E. Zo gebruikt Reed Elsevier bijvoorbeeld voor I&D omdat ze juist de inclusiviteit belangrijk vinden. Fase 1 van DE&I is intern beleid, fase 2 is Leveranciersdiversiteit, fase 3 is MarCom.
2International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia (IDAHOBIT), op 17 mei.
3 Dit is het jaar waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof het ‘homohuwelijk’ legaliseerde, wat resulteerde in een wereldwijde stortvloed van Marketing the Rainbow. Helaas is dit in 2024, in de aanloop naar het Trumpisme, weer danig afgezwakt. Dit is vooralsnog beperkt tot de VS.