Google test met AI Mode: een flinke sprong naar de toekomst van search

Google heeft opnieuw een AI-update uitgerold. In Nederland wachten we met smart op de AI Overviews, die de zoekresultatenpagina gaan veranderen. Maar in de tussentijd zit Google niet stil. Google heeft aangekondigd dat AI Overviews verder worden uitgebreid en dat er een nieuw experiment is gestart: AI Mode. Wat dit inhoudt en welke impact het heeft op zoekmachinemarketing, lees je in dit artikel.
Uitbreiding van AI Overviews
Gebruikers in de VS zien al langere tijd het AI Overviews-blok bovenaan de zoekresultatenpagina verschijnen. Dit blok biedt direct antwoord op een zoekopdracht, zonder dat je meerdere websites hoeft te openen. Vooral bij complexere en lange vragen verschijnt het AI Overviews-blok.
Het is een handige functie: je krijgt direct antwoord, zonder verder te hoeven zoeken. In Nederland is AI Overviews nog niet beschikbaar, maar het lijkt erop dat het dit jaar (2025) wel uitgerold wordt. Google is namelijk al aan het testen in onder andere Duitsland, Zwitserland en Italië.

Een voorbeeld van een AI Overviews-blok
Vanaf 5 maart heeft Google Gemini 2.0 uitgerold voor AI Overviews. Dit is een nieuwe update waarbij het systeem beter kan omgaan met moeilijkere vragen zoals programmeerproblemen en complexe rekenvragen. Google hoopt hiermee sneller en kwalitatief betere antwoorden te generen in het AI Overviews-blok.
Nieuw: AI Mode
Naast het uitbreiden van AI Overviews test Google ook een nieuwe functie: AI Mode. Dit zal je kunnen inschakelen via een apart tabblad in Google.
Wanneer je een zoekopdracht uitvoert, krijg je een AI-gegenereerd antwoord, gebaseerd op informatie uit verschillende websites waar Google toegang tot heeft. Met AI Mode kunnen gebruikers uitgebreide vragen stellen die uit meerdere onderdelen bestaan. Vervolgens geeft AI Mode een gebundeld overzicht van relevante opties, aangevuld met vergelijkende informatie en links voor meer informatie.
Google geeft als voorbeeld een gebruiker die vraagt naar het verschil in slaapregistratiefuncties van een slimme ring, smartwatch en trackingmat.
Het lijkt allemaal een beetje op Bing Chat en GPT Search als je het mij vraagt. Maar hiermee kan Google natuurlijk relevantere en persoonlijkere zoekresultaten tonen. De AI in AI Mode kan nuances en vragen beter begrijpen en antwoorden in realtime genereren, op basis van de meest recente informatie uit de zoekmachine.
Op dit moment wordt AI Mode getest via Google Search Labs en is het nog niet beschikbaar voor een breed publiek.
Waarom doet Google dit?
Google geeft aan dat mensen die op Google zoeken vaker directe antwoorden willen op hun vragen, zonder lange zoektochten op meerdere pagina’s.
Daarnaast speelt concurrentie een grote rol. AI-tools zoals ChatGPT worden steeds populairder en geavanceerder. Google probeert hiermee de concurrentie bij te benen en probeert uiteraard gebruikers langer binnen zijn eigen omgeving te houden.
Hoe verandert dit zoekmachinemarketing?
We weten het al langer: traditionele SEO-strategieën staan onder druk. Nu Google steeds meer vragen direct binnen de zoekomgeving beantwoordt, zal het verkeer naar websites dalen – en dat effect is nu al merkbaar. Maar dit betekent niet dat SEO verdwijnt. Mijn advies:
- Focus op content die door AI wordt opgepikt. Maak kwalitatieve, diepgaande en gestructureerde content die betrouwbaar en relevant is.
- Beantwoord expliciet vragen van gebruikers. AI werkt met vraaggestuurde content, dus zorg dat je antwoorden helder en goed gestructureerd zijn.
- Blijf optimaliseren voor zoekmachines. AI haalt nog steeds zijn informatie uit websites, dus SEO blijft cruciaal.
Ben jij klaar voor AI Overviews en AI Mode?
Het is duidelijk: Google zit niet stil. De zoekresultatenpagina is nu al anders dan een paar jaar geleden en AI-technologieën zorgen ervoor dat deze opnieuw op de schop gaat. AI Overviews komen binnenkort naar Europa (en Nederland) en kunnen steeds complexere vragen beantwoorden.
Met Google’s AI Mode zal het nog makkelijker worden om antwoord te krijgen binnen een nieuwe zoekervaring. De juiste content zal daarmee sneller beschikbaar zijn, waardoor gebruikers sneller beslissingen kunnen nemen. Kijk jij ook uit naar AI Overviews en AI Mode?
Bron header-afbeelding: DIA TV / Shutterstock.com