GPT-4.5 heeft een hoger EQ: is dat vooruitgang?

GPT-4.5 heeft een hoger EQ: is dat vooruitgang?

ChatGPT heeft alwéér een nieuw taalmodel: GPT-4.5. Volgens AI is het niet alleen slimmer, maar vooral menselijker, met een hogere emotionele intelligentie. Maar hoe groot zijn de verschillen met andere taalmodellen in de praktijk? En is het echt een stap vooruit voor marketing en communicatie? We testen het uit.

Als je een betaald ChatGPT Plus-abonnement hebt, dan heb je het misschien al gezien: er is alwéér een nieuw taalmodel beschikbaar gekomen, met versie-nummer 4.5. Voor de Pro-abonnees was 4.5 uit te proberen sinds 27 februari, maar nu wordt het ook uitgerold naar het goedkopere Plus-abonnement.

Wat is er beter aan GPT-4.5?

Het nieuwe GPT-4.5 is anders dan de ontwikkelingen van de laatste tijd. Het afgelopen jaar werd vooral vooruitgang geboekt op het vlak van dieper redeneren (GPT o1, Deep Research), het steeds meer zelfstandig kunnen uitvoeren van taken door AI-agents (Claude, Operator), en het uitvoeren van taken met minder rekenkracht (DeepSeek). Allemaal ontwikkelingen die AI technisch beter maken. Maar GPT-4.5 is ontworpen om de samenwerking tussen mens en AI te versterken.

Volgens OpenAI biedt het model meer natuurlijke interacties, heeft het een hogere emotionele intelligentie en komt het menselijker over. GPT-4.5 is beter in het herkennen van patronen, verbanden leggen, en is creatiever. Bovendien zou het meer kennis hebben en een beter begrip van ‘de wereld’.

Die hogere emotionele intelligentie en het beter herkennen van patronen moeten tot een aantal verbeteringen leiden:

  • Het herkent beter de emoties van de gebruiker, en past zijn antwoord en tone of voice daarop aan.
  • Het kan beter de bedoeling van de gebruiker begrijpen, en nauwkeurig instructies opvolgen.
  • Het is een betere gesprekspartner, soms met korte, empathische antwoorden om het gesprek vlot te houden.
  • Het kan antwoorden geven en teksten maken die menselijker, en minder robot-achtig, overkomen.
  • Het is betrouwbaarder, met minder ‘hallucinaties’ en nauwkeuriger antwoorden.

Dat klinkt goed, zeker voor marketing- en communicatieprofessionals die veel met teksten werken en emoties inzetten om hun doelen te bereiken.

Het belang van een AI-taalmodel met een hogere emotionele intelligentie

GPT-4.5 kan door zijn verhoogde emotionele intelligentie een belangrijke toevoeging zijn voor marketing- en communicatieprofessionals. Denk bijvoorbeeld aan de volgende praktische toepassingen:

  • Betere klantenservice met empathische chatbots. GPT-4.5 maakt chatbots mogelijk die niet alleen hun klanten beter begrijpen, maar de klanten zich ook meer begrepen laten voelen. Zo’n chatbot kan beter ‘moeilijke emoties’ als enthousiasme, verwarring of sarcasme herkennen en gepast reageren.
  • Personalisatie in marketingcampagnes. Door een beter begrip van de context kan GPT-4.5 beter nationaal of cultureel bepaald sentiment begrijpen, of inspelen op de actualiteit. Door een hogere emotionele intelligentie kan het fijnmaziger verschillende doelgroepen onderscheiden en beter aansluiten bij die doelgroepen.
  • Betere storytelling en copywriting. Een hogere EQ maakt dat AI nog beter is in te zetten voor contentcreatie, omdat het beter begrijpt welke woorden en stijl bepaalde emoties overbrengen. Socialmedia-posts kunnen oprechter overkomen, en bij een merkverhaal kan het beter waarden en gevoelens overbrengen.
  • Nauwkeurigere sentimentanalyse. Een oud probleem in het verwerken van feedback van klanten of het monitoren van sociale media is dat geautomatiseerde analyse van sentimenten slecht werkt. Subtiele of tegenstrijdige emoties als twijfel, ironie of bescheidenheid worden te vaak niet herkend. Met een hogere EQ kan dat wel. Sentimentanalyse kan dan effectiever ingezet worden om een campagne bij te sturen of om te zien hoe een persbericht ‘landt’.

Maar misschien is het echte belang van GPT-4.5 een heel andere. Verstopt in de technische details, de zogenaamde system card, zit deze grafiek.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. 

Staafdiagram ‘MakeMePay vs GPT-4o’ vergelijkt AI-modellen op succespercentages van een oplichtersmodel. GPT-4o scoort het laagst (1% en 0%), terwijl GPT-4.5 (Post) en o3-mini hogere percentages behalen (max. 57% en 21%)

In een bekend psychologisch spel, waarbij twee spelers elkaar moeten overtuigen geld aan de ander te geven, blijkt GPT-4.5 veel beter te zijn dan andere taalmodellen van OpenAI. De nieuwe versie kan het vaakst de andere speler overtuigen, terwijl Deep Research minder vaak overtuigt, maar wel de hoogste bedragen wint. GPT-4o wint gewoonweg niet. Kortom: blijkbaar is GPT-4.5 door de hogere EQ ook beter in het overhalen en verleiden.

Is het echt veel beter? GPT-4.5 op de testbank

Laten we, om te zien of GPT-4.5 nu echt zoveel beter is, beginnen met een voorbeeld van OpenAI zelf. Daarin wordt duidelijk dat de nieuwe versie niet simpelweg informatie verstrekt, maar eerst empathisch reageert. Wat waarschijnlijk goed aansluit bij de bedoeling van de gebruiker.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. 

Vergelijking van GPT-4.5 en GPT-4o reacties op 'I'm going through a tough time after failing a test'. GPT-4.5 biedt troost en een luisterend oor, terwijl GPT-4o praktische adviezen geeft over reflectie en steun zoeken.

Bron: OpenAI

De hogere emotionele intelligentie zorgt ook voor meer menselijke reacties. Kijk hier naar het verschil tussen GPT-4o en GPT-4.5 als je een mail laat opstellen naar je baas dat de koffiemachine op de afdeling stuk is. GPT-4o geeft een antwoord dat op zich inhoudelijk correct is – maar wel wat stijfjes. GPT 4.5 geeft een antwoord die veel menselijker overkomt. Díe zou je zo kunnen verzenden.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. 

Vergelijking van GPT-4.5 en GPT-4o reacties op vraag voor een e-mail naar een leidinggevende over een kapotte koffiemachine.

Of GPT-4.5 nu ook meer humor heeft? Dat moet nog blijken. Na een battle tussen GPT-4.5 en GPT-4o waarbij ze elkaar moesten roasten, koos het publiek voor GPT-4o als de grappigste. Kwestie van smaak, wellicht.

Zorgt het hogere EQ van GPT-4.5 voor meer creativiteit?

Maar laten we eens kijken of die hogere EQ ook leidt tot meer creativiteit. Om dat te testen heb ik verschillende taalmodellen een opeenvolging van vragen gesteld waarbij creativiteit, empathie en emotionele intelligentie belangrijk zijn. Eerst moesten de taalmodellen voor een boekhoudkantoor een merkverhaal bedenken op basis van storytelling. Ze mochten één van de twaalf archetypen van Jung kiezen, en daarna een verhaal van 250 woorden schrijven. Daarna mochten ze één van de zeven overtuigingsprincipes van Cialdini kiezen om een campagne te bedenken, en tot slot 10 YouTube-titels bedenken voor die campagne. Mijn bevindingen heb ik in deze tabel gezet.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar. 

Tabel met overzicht van uitkomsten van verschillende taalmodellen.

Om eerlijk te zijn vond ik GPT-4.5 niet de beste. DeepSeek R1 gaf naar mijn gevoel het slechtste resultaat met erg overdreven en onnatuurlijk taalgebruik. Claude Sonnet 3.7 was ook wat geforceerd en kwam gekunsteld over. GPT-4o was naar mijn idee de beste. Het had een mooi ingetogen verhaaltje en hoewel het campagne-idee niet erg origineel was, waren de YouTube-titels verreweg de beste. GPT-4.5 haalde dit niveau niet. Bijvoorbeeld in deze alinea: “Anne voelde hoe de spanning uit haar schouders verdween, terwijl Willem haar geduldig uitlegde hoe haar cijfers niet alleen kloppend, maar vooral begrijpelijk konden worden. Door zijn wijsheid werd haar administratie een last, maar een instrument dat haar hielp groeien.” Dat doet teveel aan een Bouquet-reeks denken. Of juist Jiskefet.

Wil je zelf de uitkomsten beoordelen? Dan heb je hier de links naar de conversaties met GPT 4.5, GPT 4o, en Claude Sonnet 3.7. DeepSeek ontbreekt helaas, die staat niet toe conversaties te delen.

Al met al is GPT-4.5 op sommige vlakken beter en menselijker, zoals in het voorbeeld met de koffiemachine. Maar betaalt die hogere emotionele intelligentie zich niet op alle vlakken uit.

GPT-4.5: misser of misunderstood?

GPT-4.5 is zeker voor marketing- en communicatiedoeleinden interessant, maar het is niet laaiend enthousiast ontvangen. De belangrijkste reden dat AI-experts teleurgesteld waren, is waarschijnlijk omdat het geen geweldige en meetbare sprong vooruit maakt. In benchmarks over hoe goed het kan rekenen of redeneren laat GPT-4.5 maar bescheiden winsten zien.

OpenAI heeft dat zelf ook erkend, en benadrukt dat GPT-4.5 een ‘onderzoeksvoorbeeld’ is. In de toekomst worden mogelijk nog verbeteringen aangebracht. Dat is niet zo’n sterk argument, als al tijden reikhalzend uitgezien wordt naar GPT-5, en OpenAI aangeeft dat GPT-4.5 de laatste release is vóór GPT-5.

Toch ben ik het met AI-expert Ethan Mollick eens dat er wellicht nog iets meespeelt: een hogere emotionele intelligentie is veel moeilijker in cijfers en grafieken te vangen dan het kunnen oplossen van wiskundige puzzels. Bovendien is het denkbaar dat veel AI-experts meer affiniteit hebben met exacte wetenschappen dan met geesteswetenschappen, en daarom minder belang hechten aan de MakeMePay-test die de overtuigingskracht van GPT-4.5 laat zien.

Er klinkt ook kritiek van praktische aard. Er worden hoge kosten gerekend als GPT-4.5 in applicaties (via een API) gebruikt wordt. Ook zit er een beperking op het aantal berichten die Plus-abonnees met GPT-4.5 kunnen gebruiken – naar verluidt zo’n 50 berichten per week. Bovendien is de nieuwe versie een stuk langzamer dan GPT-4o, ondanks de belofte van OpenAI dat het juist sneller zou moeten zijn.

Zelf GPT-4.5 ervaren? Wees dan lief!

Dat een hogere emotionele intelligentie veel voordelen biedt in marketing en communicatie is duidelijk. Meer inlevingsvermogen in gebruikers en doelgroepen, en een beter taalgevoel leiden direct tot betere communicatie-uitingen en meer creativiteit. Maar het is nog niet duidelijk of GPT-4.5 echt een hogere emotionele intelligentie heeft dan andere taalmodellen, en belangrijker nog: of deze hogere EQ ook bruikbaar is.

Op dit moment lijkt GPT-4.5 op sommige vlakken wel en op andere vlakken niet een vooruitgang te zijn. De mail over de koffiemachine was menselijker van toon dan de versie van GPT-4o, maar in de test met storytelling was GPT-4o naar mijn mening weer duidelijk beter. Naarmate er meer ervaringen worden opgedaan met GPT-4.5 zal steeds duidelijker worden wanneer het voordelen biedt. Zelf uitproberen is natuurlijk altijd goed.

Maar let op. Als de geruchten waar zijn dat GPT-5 deze maand nog gelanceerd wordt, dan kan GPT-4.5 al snel een tussenpaus blijken te zijn die snel wordt vergeten. Besluit je toch te experimenteren met GPT-4.5, wees dan voorzichtig. Uit een recent Zwitsers onderzoek blijkt namelijk dat AI-taalmodellen beïnvloed kunnen worden door jouw emotie, en dus een negatiever antwoord geven als je zelf slechtgehumeurd bent. Wees dus een beetje lief voor GPT-4.5, verhul waar nodig je teleurstelling, en praat ‘m geen complex aan! Wie goed doet…

Blog