Van data naar dialoog: hoe AI communicatie slimmer én veiliger maakt

Wat als je precies wist wat jouw doelgroep nodig heeft, nog voordat zij het zelf doorhebben? Dankzij data-analyse en hyperpersonalisatie met behulp van AI is dat geen toekomstmuziek meer. Wel moet je je aan nieuwe Europese wet- en regelgeving houden. In dit artikel bespreken we daarom hoe je AI in kunt zetten om jouw doelgroep te bereiken – en hoe je je voorbereid om dit binnen de kaders van de wet goed te kunnen doen.
Slimme communicatie met AI aangedreven data
In de huidige digitale tijd groeit de hoeveelheid data exponentieel. AI biedt hierin nieuwe mogelijkheden voor communicatie, met name op het gebied van impactanalyses en rapportages. AI maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig gegevens over campagnes te verzamelen, combineren en analyseren en zo nodig aan te passen. Bijvoorbeeld uit bronnen zoals social media, enquêtes, website-analyse en operationele indicatoren. Maak je regelmatig analyses, dan weet je hoe tijdrovend en foutgevoelig dit proces is. Door te automatiseren met AI, maak je dit proces efficiënter, effectiever en betrouwbaarder.
AI-tools maken gebruik van automatische trendanalyse, voorspellende analyses en visualisatie van gegevens in de vorm van dashboards en rapportages. Dit maakt de rapportages overzichtelijk en zorgt voor strategische inzichten die direct toepasbaar zijn in de besluitvorming.
Voorbeeld: Campagne openbaar vervoer
Stel je werkt aan een overheidscampagne om openbaar vervoer te promoten. AI kan bijvoorbeeld data van de zitplaatszoeker in de NS-app, OV-gebruik en sociale-mediareacties snel combineren om vervolgens precies te bepalen hoe de campagne bij verschillende doelgroepen aanslaat en in welke regio deze het meest effectief is.
Hoe pas je AI toe op je data-analyse?
De implementatie van AI begint met het kiezen van de juiste tools en het structureren van datastromen. Hieronder vind je een kort stappenplan.
- Stap 1. Kies de juiste tools. Welke software heb je nodig om je data te verzamelen, analyseren en visualiseren? Denk aan Google Analytics, Piwik PRO, Power BI, Tableau, Sprinklr of BigML.
- Stap 2: Bundel datastromen. Breng je datastromen in kaart en combineer ze voor een compleet overzicht.
- Stap 3: Formuleer je meetdoelen (KPI). Wat wil je weten? Richt daar je AI-tools op in.
- Stap 4: Automatiseer processen. AI maakt je complexe datastromen gemakkelijk inzichtelijk.
- Stap 5: Start klein, schaal op. Door te doen, leer en optimaliseer je en kun je steeds verder uitbreiden.
- Stap 6: Analyseer resultaten en maak verbeterplannen. Evalueer de AI-inzichten en je campagnes om te blijven verbeteren.
In het kort
AI transformeert de manier waarop we impact meten en rapporteren. AI automatiseert het proces en biedt waardevolle inzichten voor effectievere communicatie. De inzichten uit data-analyse maken hyperpersonalisatie mogelijk. Dat brengt niet alleen kansen, maar ook ethische en privacyvraagstukken met zich mee. Dit bespreken we verderop in dit artikel. Wil je zelf aan de slag met data-analyse? Lees dan verder in ons artikel over AI en data-analyse.
In een wereld vol informatie is het voor communicatieadviseurs een uitdaging om op te vallen. Met de data die je met AI hebt verzameld en geanalyseerd wordt het nu een stuk makkelijker om communicatie naar je klanten gerichter en persoonlijker te maken. Maar hoe doe je dat?
Met AI van ruwe data naar (hyper)persoonlijke ervaringen
Traditionele personalisatie, zoals een voornaam in een e-mail, is niet meer voldoende. Hyperpersonalisatie gaat verder door gebruik te maken van AI om gepersonaliseerde ervaringen te creëren die perfect aansluiten op de behoeften en interesses van de doelgroep. Hoever je daarin mag gaan bespreken we later, maar eerst: Wat is hyperpersonalisatie precies en hoe kun je je data-analyse gebruiken om hyperpersonalisatie effectief in te zetten?
Voorbeeld: Albert Heijn en ING
Er zijn al veel organisaties die gebruik maken van hyperpersonalisatie. Kijk bijvoorbeeld naar het bonusprogramma van de Albert Heijn. Als je online boodschappen doet of in de winkel jouw bonuskaart scant, weet Albert Heijn welke producten je koopt. Vervolgens gebruikt Albert Heijn AI om op basis van die data voor elke klant gepersonaliseerde aanbiedingen in de zogeheten bonus box te genereren.
Ook ING gebruikt AI voor hyperpersonalisatie. Met AI analyseert de bank haar klantgegevens, zoals uitgavenpatronen en financiële doelen. Op basis daarvan identificeert ING bijvoorbeeld ondernemers die regelmatig contant geld storten. Zij krijgen dan een aanbod om efficiënter en veiliger geld te storten via ‘verpakt storten’, een service waarbij de ondernemer het geld in gesloten zakken aan de bank aanbiedt in plaats van los in de automaat. Deze personalisatie zorgt ervoor dat klanten meer gebruik maken van de services die ING hen aanbiedt.
Hoe pas je zelf hyperpersonalisatie toe?
- Stap 1. Dataverzameling en –analyse
Begin met een goede dataverzameling en -analyse op basis van AI, zoals we eerder in dit artikel beschreven. Deze inzichten helpen je om het gedrag en de voorkeuren van je doelgroep beter te begrijpen. - Stap 2. Segmenteer data
Segmenteer je data vervolgens op basis van real-time gedrag en interesses. Denk aan klikpatronen en social media-interacties. - Stap 3. Personaliseer
Als je weet wat je doelgroep doet, kun je daar je content en aanbevelingen op inrichten en personaliseren. - Stap 4. Wees zorgvuldig en transparant
Door zorgvuldig en transparant te zijn, geef je jouw doelgroep niet alleen persoonlijke content, maar ook vertrouwen in je organisatie.
In het kort
Hyperpersonalisatie met AI biedt ongekende mogelijkheden om klanten op een relevante manier te bereiken. Door gebruik te maken van real-time data-analyse en dynamische interacties kun je als communicatieadviseur gepersonaliseerde ervaringen creëren die klantloyaliteit versterken en conversies verhogen.
Door klein te beginnen, te experimenteren en geleidelijk op te schalen, kun je data omzetten in waardevolle klantinzichten en impact maken met je communicatiestrategie. Maar omdat hyperpersonalisatie gepaard gaat met vraagstukken zoals privacy en dataschendingen, speelt wetgeving zoals de EU AI Act een essentiële rol in het stellen van grenzen. Wil je zelf aan de slag met hyperpersonalisatie? Lees dan verder in ons artikel over AI en hyperpersonalisatie.
Dat het hyperpersonaliseren van je communicatie met inzet van AI voordelen heeft is duidelijk. Je wilt je echter wel aan de regels houden. Weet je aan welke regels je bedrijf moet voldoen? Is jouw bedrijf klaar voor de EU-AI act?
Hoe voldoet jouw bedrijf aan de AI-wetgeving?
De grote hoeveelheid mogelijkheden die de ontwikkeling van AI ons biedt, heeft geen grenzen. Om te voorkomen dat AI onze veiligheid, privacy en ethische normen en waarden in de weg staat, heeft de Europese Unie wetgeving ontwikkeld: de EU AI Act (hierna: AI-verordening).
De AI-verordening wordt stapsgewijs ingevoerd. In 2025 zijn er drie mijlpalen waar je mee te maken kunt krijgen als je AI wilt gebruiken.
- Verboden AI-systemen
Sinds februari 2025 zijn enkele AI-systemen verboden. Denk hierbij aan systemen waarmee je mensen, via hun onderbewustzijn kunt manipuleren, sociale scoring, biometrische categorisering en identificatie op afstand. Dit alles werkt discriminatie in de hand en is een inbreuk op de privacy. - Registratie van hoog-risico AI-systemen
Op deze verboden systemen zijn uitzonderingen gemaakt, om bijvoorbeeld criminaliteit tegen te gaan, maar ook om processen in overheid, transport, economie, zorg en onderwijs te verbeteren en te versnellen. Ook andere AI-systemen die grote risico’s meedragen voor de gezondheid, veiligheid of grondrechten van de mens moeten daarom vanaf augustus 2025 geregistreerd worden en voldoen aan strenge eisen. - Transparantie-eisen en toezichthouders
Om bovenstaande twee mijlpalen uit te voeren en te handhaven zijn er vanaf augustus 2026 per sector toezichthouders voor deze AI-systemen, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast moet AI-output duidelijk herkenbaar zijn en moeten organisaties AI-geletterdheid binnen hun teams verhogen.
Voorbeeld van een hoog-risicosysteem: Nederlandse Politie
De Nederlandse Politie gebruikt AI om grote hoeveelheden data te verwerken. Zo wordt onder meer afgeluisterd berichtenverkeer van encrypted platforms geanalyseerd op mogelijke criminele handelingen. Denk bijvoorbeeld aan synoniemen voor moord zoals de zinsnede ‘iemand laten slapen’. De AI die de politie gebruikt, maakt een inschatting op basis van de context. Als de tekst verder gaat over een logeerplek voor een familielid wordt er een lage kans afgegeven dat het hier om een misdadig feit ging. Wanneer het systeem een hoge kans aangeeft dat het hier wel om een misdaad ging, kan dit bijdragen aan de bewijslast.
Doordat er op deze data wordt toegezien door een toezichthouder (e.g. Inspectie Justitie en Veiligheid) en omdat er specifieke wetgeving geldt (WPG), valt dit binnen de gestelde juridische kaders.
In het algoritmeregister van de landelijke overheid wordt een voorbeeld van een onderliggend taalmodel vermeld door de politie bij de zoekapplicatie cold cases.
Wat te doen met de AI-verordening?
Met al die nieuwe regels waar je je aan moet houden, zou je bijna niet aan AI willen beginnen. Toch raden we je aan om AI te gebruiken voor je processen en analyses. Het maakt je werk namelijk sneller en efficiënter. Daarom kun je beter nu al beginnen met ‘AI-compliance’ om voorbereid te zijn op de AI-verordening die in augustus 2026 in werking treedt. Zo onderscheid je je binnen de markt voor je klanten en stakeholders en kom je dan niet voor verrassingen te staan.
We raden je aan om je voor te bereiden op de AI-verordening:
- Stap 1. Zorg voor AI-geletterdheid in je organisatie. Ontwikkel bijvoorbeeld een intern opleidingsprogramma.
- Stap 2. Ken de risico’s van AI. Wees je bewust van de mogelijkheden en beperkingen.
- Stap 3. Stel duidelijke AI-richtlijnen op in je organisatie. Leg vast hoe AI gebruikt mag worden binnen jouw organisatie.
- Stap 4. AI ondersteunt, maar vervangt geen menselijk oordeel. Controleer daarom altijd de uitkomsten en zorg voor menselijke tussenkomst bij belangrijke beslissingen.
In het kort
De AI-verordening biedt niet alleen uitdagingen maar ook kansen. Organisaties die transparantie, ethiek en innovatie prioriteren, zijn beter voorbereid op toekomstige regelgeving en versterken hun positie in een veranderende markt. Wees er op tijd bij om aan de wetgeving te blijven voldoen en vertrouwen van stakeholders te waarborgen. Wil je zelf aan de slag met de AI-verordening? Lees dan verder in ons artikel over AI en wetgeving.
Tot slot
AI biedt ongekende mogelijkheden om effectiever en persoonlijker te communiceren. Maar het vraagt ook om zorgvuldigheid, transparantie en naleving van wet- en regelgeving. Door AI verantwoord in te zetten, nog altijd persoonlijk de uitkomsten goed te controleren, kunnen we bijdragen aan innovatie en tegelijkertijd het vertrouwen van onze doelgroepen waarborgen.
Dit artikel is geschreven door MarCom-adviseurs van USG MarCom.
Wil je meer weten over de MarCom-adviseur functie bij USG MarCom? Lees dan snel verder.
Of kun jij tijdelijke ondersteuning in jouw team gebruiken? Kom met ons in contact over een interim adviseur of plaats een vacature.
Bronnen: ChatGPT, Exclaimer, Nxtgen, Het algoritmeregister van de Nederlandse overheid.