Het Nederlandse AI-landschap in kaart: de belangrijkste inzichten

Het Nederlandse AI-landschap in kaart: de belangrijkste inzichten

De Nederlandse AI-sector ontwikkelt zich in razendsnel tempo, met elke maand weer nieuwe tools en bedrijven. Maar waar vinden deze AI-innovaties plaats? Welke sectoren lopen voorop? En welke bedrijven winnen het meeste terrein?

RankmyAI.com is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam dat wereldwijd meer dan 25.000 AI-tools analyseert en rangschikt. In dit artikel delen we de belangrijkste en opvallendste inzichten uit onze analyse van het Nederlandse AI-landschap: gebaseerd op meer dan 1.200 Nederlandse AI-bedrijven en AI-tools.

Amsterdam dé AI-hub van Nederland

Amsterdam blijkt met ruim 38% van alle AI-bedrijven hét epicentrum van kunstmatige intelligentie in Nederland. De sterke positie van de hoofdstad komt vooral door de aanwezigheid van kennisinstituten, universiteiten en een levendige startup-scene. Andere steden met opvallend sterke AI-clusters zijn Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Delft en Den Haag.

Op provinciaal niveau zijn vooral Noord- en Zuid-Holland dominant: samen zijn ze goed voor meer dan 65% van alle AI-tools en -bedrijven. Provincies zoals Zeeland en Drenthe blijven nog achter.

Sterke groei en innovatie

Maar liefst 26% van de Nederlandse AI-tools is opgericht in de afgelopen twee jaar (2023 of 2024), wat de enorme snelheid van innovatie en groei bevestigt. Het AI-landschap wordt gedomineerd door een relatief klein aantal populaire tools die het merendeel van het websiteverkeer en investeringen naar zich toe trekken.

En hoewel het totale websiteverkeer van Nederlandse AI-bedrijven in 2024 met 1,3% nauwelijks is toegenomen, gaat achter dit cijfer een flinke dynamiek schuil. Veel tools hebben het aantal bezoekers met duizenden procenten zien toenemen in 2024, terwijl veel, vooral wat oudere AI-tools, het websiteverkeer met tientallen procenten zagen dalen. Dit onderstreept hoe dynamisch het Nederlandse AI-landschap momenteel is.

Overzicht van AI in steden

Welke sectoren domineren?

Actieve AI-sectoren in Nederland zijn onder andere:

  • Consultancy & Tool Development: hieronder vallen bedrijven die AI-oplossingen ontwikkelen of advies geven over het gebruik van AI.
    Deze brede categorie kent grote uitersten: van consultancybedrijven die maatwerk-AI-tools bouwen tot tools die zélf maatwerk-apps genereren
  • Healthcare & Life Sciences: innovatieve toepassingen gericht op medische zorg, gezondheid en biotechnologie.
    Hier tref je bijvoorbeeld organisaties die middels patroonherkenning helpen om ziekte beelden (eerder) te herkennen.
  • Productivity & Collaboration: oplossingen die efficiëntie, samenwerking en productiviteit binnen organisaties verbeteren.
    Denk bijvoorbeeld aan oplossingen voor het makkelijker beheren van je inbox tot het manieren om slimmer kennis te delen.

Opvallend is dat niet elke sector evenveel zichtbaarheid krijgt. AI-tools binnen Media & Content Creation trekken bijvoorbeeld relatief veel verkeer, terwijl andere sectoren zoals B2B-services en AI-infrastructuur minder online zichtbaarheid genieten. Dit verschil benadrukt hoe divers het gebruik en de adoptie van AI-tools is. Sommige zijn gericht op brede consumentenmarkten, terwijl andere juist specialistische zakelijke toepassingen hebben. Laatstgenoemde komen door focus op een zakelijk publiek doorgaans wat lager in de ranglijst van AI-bedrijven, maar zijn daardoor niet minder waardevol.

Hype versus realiteit

De komst van generatieve AI-tools zoals ChatGPT heeft ervoor gezorgd dat het lastig is geworden om feit van fictie te onderscheiden binnen het AI-landschap. Met zelfbenoemde AI-experts en allerlei hypes rondom nieuwe tools proberen we met onze data-gedreven aanpak een objectieve kijk te geven op welke AI-toepassingen daadwerkelijk impact maken. We doen dit door te gebruik te maken van meetbare data – zoals websitebezoeken, investeringen en gebruikersreviews.

RankmyAI analyseert wereldwijd meer dan 25.000 AI-tools op basis van websitebezoeken, investeringsdata en gebruikersbeoordelingen. Naast algemene rankings biedt het platform inmiddels ruim 80 gespecialiseerde subrankings per domein en toepassing, zoals AI voor e-commerce, HR en generatieve toepassingen. Het is een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, het Centre of Expertise Applied AI en het RAAIT-consortium, dat AI-oplossingen op een verantwoorde wijze helpt ontwerpen, ontwikkelen en implementeren. RankmyAI bevindt zich momenteel nog in bèta en wordt de komende maanden verder uitgebreid met nieuwe rankings, functionaliteiten en diepgaande analyses, waarmee het platform een belangrijke bijdrage zal leveren aan een transparanter en beter geïnformeerd AI-ecosysteem in Nederland.

Benieuwd welke Nederlandse AI-bedrijven de markt domineren? Bekijk en download het volledige rapport gratis via RankmyAI.

Glazen bol

Het liefst gebruiken we onze data ook om voorspellingen te doen over toekomstige ontwikkelingen. Zo zou een grote stijging in de investeringen in bepaalde bedrijven, sectoren of specifieke toepassingsgebieden een voorspeller kunnen zijn van toekomstige groei. En een sterke daling in de waardering van een tool een indicatie voor een mogelijke afname in gebruik. Maar dat is – zeker op dit moment – nog te kort door de bocht. Juist omdat we zo objectief mogelijk naar de data willen kijken, zijn we voorzichtig met dergelijke voorspellingen.

We blijven echter maandelijks data vergaren en verrijken, zodat we steeds beter in staat zullen zijn om onderbouwde voorspellingen te doen. Deze zullen we, zodra mogelijk, delen via de Insights op onze website en – indien relevant voor de lezers van Frankwatching – via artikelen op Frankwatching.

En het goede nieuws: je hoeft niet op onze voorspellingen te wachten om zelf mogelijke trends te ontdekken. We zorgen er namelijk voor dat we elke maand onze bestaande rankings updaten, inclusief de grootste stijgers en dalers en zullen ook regelmatig nieuwe subrankings toevoegen.

Kan je echt niet wachten tot er een specifieke subranking online komt? Laat dan een reactie achter met je gewenste subranking(s) en we doen ons best om die als eerste live te zetten.