15 (AI-)tools & tips voor een slimmer, efficiënter en leuker 2025
Niet alles hoeft sneller of beter. Maar het is tóch leuk als een tool of tip je (werk)leven net een beetje leuker of makkelijker maakt. Via collega’s, vrienden, LinkedIn en Instagram verzamelde ik de afgelopen tijd 15 favoriete tools en tips, die ik hieronder met je deel. Hopelijk zit er iets voor je tussen!
1. WhatsAppen met ChatGPT
Mocht je het hebben gemist: je kunt nu via WhatsApp chatten met ChatGPT.
Dat doe je door ChatGPT’s telefoonnummer +1800 242 8478 aan je contacten toe te voegen. Vervolgens kun je vragen stellen en krijg je antwoorden. Lekker laagdrempelig dus, als je al WhatsApp gebruikt. Je hebt geen aparte app of account nodig.
Goed om te weten: de huidige versie heeft (nog) geen toegang tot real time informatie.
2. De GA4 Fixer
Mis jij ook nog steeds bepaalde features uit Universal Analytics sinds de overstap naar Google Analytics 4? Frankwatching-trainer Pascal Selles tipte in z’n Google Analytics 4-training (advanced) de Chrome-extensie GA4 Fixer.
What’s in a name…? Met deze extensie kun je:
- percentages van het totaal zien in rapportages
- op de waarden klikken om ze te kopiëren
- de headers in rapporten ‘bevriezen’ zodat ze tijdens het scrollen zichtbaar blijven
- Google Analytics 4-aankondigingen tonen of verbergen
Handig!
3. LinkedIn-hack en gegevenslek voorkomen
Ben je net lekker bezig op LinkedIn, word je gehackt. Vooral als je weet dat hackers ook je archief met daarin al je contacten en hun e-mailadressen kunnen downloaden. Nogal een nachtmerrie… Zo’n hack kan je óók overkomen als je dubbele verificatie hebt. Daarom deelde Frankwatching-trainer en LinkedIn-expert Trudy Pannekeet tips om dit hopelijk te voorkomen. Dit is wat je nog meer kunt (móet) doen:
4. Spiral
Threads en Bluesky groeien als een speer, maar je wil misschien ook actief blijven op de gevestigde kanalen als LinkedIn, Instagram of Facebook. Hoe plaats je zo efficiënt mogelijk content op al deze socialmedia-platforms? Spiral is je redding, tippen Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping in hun POM-nieuwsbrief.
Met Spiral genereer je socialmedia-berichten voor verschillende kanalen, in jouw tone of voice. Ook kun je video’s of podcasts ermee omzetten naar geschreven content. Het kost je volgens de tool 2 minuten om het op te zetten, en daarna kun je het eindeloos gebruiken om allerlei taken te automatiseren.
5. WhatsApp video-notities
Een grappige nieuwe functie binnen WhatsApp die je makkelijk gemist kan hebben: je kunt sinds kort video-notities versturen. Dit zijn korte ronde videootjes die je binnen de app opneemt.
Hoe? Houd in het chatvenster de cameraknop ingedrukt om de video te starten. Vervolgens kun je omhoog vegen richting het slotje om de opname hands-free door te laten lopen. De camera opent altijd op de selfie-stand, maar eenmaal ‘gelocked’ kun je de camera ook draaien.
Wil je niet in selfie-stand beginnen omdat je je haar niet hebt gekamd? Dan kun je de opname ook handmatig starten. Druk op de camera en veeg naar ‘videonotitie’. Je kunt nu eerst de camera omdraaien, voordat je de opname start. Je kunt de video na het opnemen meteen versturen.
De ontvanger krijgt een ronde video te zien die automatisch afspeelt zonder geluid. Door erop te klikken wordt de video groter en speelt het geluid af. Door erop te klikken pauzeert de video. De video kan niet worden opgeslagen.
6. Doelen stellen met ChatGPT
Ben jij al bezig met goede voornemens of het stellen van doelen voor 2025? ChatGPT kan je hierbij helpen. Rachelle Blom deelde hiervoor in een Instagram Story de volgende prompt:
“Help me doelen voor 2025 te stellen. Stel me eerst persoonlijke vragen over wat belangrijk voor mij is in mijn persoonlijke groei, gezondheid, relaties en carrière, zodat de doelen perfect aansluiten op mijn behoeften.”
Ook deelt Rachelle als tip: hoe persoonlijker je antwoordt, hoe gepersonaliseerder het wordt. Wie weet brengt het je tot nieuwe inzichten of geeft het je inspiratie.
7. Clideo
Op zoek naar een manier om makkelijk video’s te bewerken? Met de gratis tool Clideo kun je de basics makkelijk uitvoeren. Denk aan knippen, samenvoegen, ondertiteling toevoegen, bijsnijden, de snelheid aanpassen, het formaat wijzigen of de video comprimeren tot een kleiner bestand. Bonus: je kunt met Clideo ook memes maken.
Hier vind je trouwens nog 10 handige apps & AI-tools voor socialmedia-video’s.
8. Red Panda AI & Ideogram
Zoveel AI-tools, zoveel meningen. Maar om snel, laagdrempelig en bovendien gratis visuals te genereren, zijn Red Panda AI en Ideogram fijne tools. Over laagdrempelig gesproken: op Red Panda AI hoef je niet eens een account aan te maken. Volgens mijn collega Arwen is de kwaliteit van deze tools beter dan bijvoorbeeld ChatGPT en Copilot. Probeer ze eens uit.
Waar ChatGPT overigens wel weer goed in is: feedback geven. Oefen je bijvoorbeeld met design? Dan kan je ChatGPT om een opdracht en feedback vragen. Als opdracht kan ’ie dan bijvoorbeeld geven om een poster te maken voor een concert van een Indie-band. Vervolgens kan je dat in (bijvoorbeeld) Canva ontwerpen en je ontwerp uploaden in ChatGPT en om feedback vragen.
Zoek je een AI-tool voor een andere taak, dan is There’s an AI for that een uitkomst. Voor elke AI-tool geldt trouwens: ga er verstandig mee om.
9. De ijzersterke titels-GPT
Met het gevaar om in m’n eigen vingers te snijden: je artikel kan nog zo interessant zijn, maar als de titel de aandacht niet trekt, wordt het niet gelezen.
Frankwatching-trainer en SEO-expert Rutger Steenbergen creëerde daarom een custom GPT voor ijzersterke titels. Je kunt kernwoorden invoeren, of een heel artikel. De GPT geeft je gegarandeerd inspiratie óf misschien zelfs de definitieve titel voor je tekst. Ik heb ‘m nog niet op typische AI-woorden of -titels kunnen betrappen.
10. NotebookLM
Een AI-tool van Google mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Google’s NotebookLM werd in juni in Nederland en België beschikbaar. Het werkt als een slim notitieboekje. Na het uploaden van een aantal bronnen kun je de tool uitgebreid bevragen over de inhoud ervan. NotebookLM antwoordt inclusief relevante quotes en verwijzingen naar bronnen of secties waar het antwoord op gebaseerd is.
Het werkt dus als een soort besloten versie van Gemini, die alleen put uit bronnen die jij ‘m hebt gevoerd. Je kunt de AI-tool daarom goed gebruiken als persoonlijke onderzoeksassistent. Want door de bronvermelding is het ook makkelijk om de output te controleren. Wat je er zoal mee kunt?
- Lange documenten samenvatten
- Marktonderzoek en trendanalyses
- Snel data analyseren, bijvoorbeeld van een evaluatieonderzoek
- Waardevolle artikelen verzamelen, waar je vervolgens vragen over kunt stellen
- Een paginalange gebruikershandleiding doorzoeken
Met een Google-account kun je deze tool gratis gebruiken.
11. Numerous.ai
Vraag jij ChatGPT weleens om een formule voor Google Spreadsheets of Excel? Met Numerous.ai als add-on hoef je niet meer te schakelen naar ChatGPT, maar kun je je prompt in een cel binnen Excel of Spreadsheet invoeren door te starten met =AI. In deze video zie je hoe het werkt.
12. Wormhole
Verstuur jij vaak grote bestanden? Met Wormhole kun je bestanden tot 10GB delen met een versleutelde link die automatisch verloopt. Een goede upgrade van WeTransfer, waar je maar tot 2GB gratis kunt versturen.
13. Sketch to image met Galaxy AI
Samsung heeft afgelopen jaar ook niet stilgezeten met AI-ontwikkelingen. Dus met je telefoon in je broekzak is experimenteren met AI altijd binnen handbereik. Zo kun je met Galaxy AI (te vinden onder instellingen) nu een tekening maken, om er vervolgens een animatie van te maken. Je kunt zelf kiezen in welke stijl. De tool geeft na het genereren verschillende opties.
iPhone-gebruikers moeten nog even wachten op de veelbelovende Apple Intelligence-features. Het lijkt erop dat ze vanaf april 2025 uitgerold zullen worden in Europa.
14. Motion
Loopt jouw brein over van allerlei kleine taken en heb je nog geen fijn systeem om rust en overzicht te houden? Misschien is Motion de (AI-)productiviteitstool die je zoekt.
Per toeval stuitte ik op deze tip via Maarten Vansteelandt. En volgens hem verslaat Motion al het andere: post-its, to-do lijsten, Apple Notes, Evernote, Trello, Google Sheets, Google Calendar, en zelfs het door veel mensen geliefde Notion.
In Motion kun je al je taken kwijt. Zakelijk en privé. En je kunt reminders instellen. Verder maakt Motion een schema, prioriteert je taken, herplant taken die niet af zijn en helpt je om deadlines te halen. Al met al heb je hierdoor geen losse apps voor afspraken, taken en notities meer nodig. Orde in de chaos dus.
Je kunt Motion gratis uitproberen. Als het bevalt, kun je een individueel ($19 per maand) of team-abonnement ($12 per maand, tot 20 gebruikers) afsluiten.
15. Microsoft Designer
Veel mensen zijn fan van Canva als laagdrempelige designtool, inclusief de Magic Studio vol handige AI-features. Microsoft Designer is een vergelijkbaar alternatief en bevat ook toffe AI-tools voor het genereren en bewerken van afbeeldingen.
Bij het genereren van afbeeldingen, kun je bijvoorbeeld uit de ideeën-bibliotheek een afbeelding kiezen die je aanspreekt en de prompt bewerken, om zo een vergelijkbaar beeld te creëren. Met een Microsoft-account kun je de tool gratis gebruiken.
Dat waren mijn 15 tips! Welke tools ga jij testen, en welke tools heb jij afgelopen tijd ontdekt die goed van pas komen in jouw (werk)leven? Deel ze vooral, ik ben benieuwd!
Header-afbeelding gegenereerd met Leonardo.ai