Content

Cruciaal: dit Scala aan Irritante AI-woorden willen we niet meer zien

0

Het is cruciaal en essentieel om de herkenbaarheid van AI-taal op een rij te zetten. In een tijdperk waar AI steeds meer onderdeel is van ons werkende – en niet werkende – leven, gaan we woorden, uitdrukkingen en emoji’s herkennen. Wat kun je er dus beter uit filteren? In dit artikel staat een scala aan irritante AI-woorden die we liever niet meer zien. Heb jij nog aanvullingen?

Bovenstaande introtekst hadden we normaal gesproken aangepast in iets dat niet meteen aan ChatGPT doet denken. Want of je nu veel of weinig met AI doet tijdens je werkzaamheden, door het gebruik gaan we de ‘typische AI-taal’ herkennen. Deelt ChatGPT zelf ook wat die AI-woorden en -zinnen zijn? We vroegen het uit…

De prompt was als volgt:

Geef mij een overzicht van woorden en zinnen die ChatGPT veel gebruikt in een artikel.

Het volgende kwam er (onder andere) uit:

Uitkomst ChatGPT

ChatGPT ging gelijk los. Deze resultaten tonen wat ons betreft zeker wat zelfkennis, maar dit was niet het specifieke antwoord wat we zochten. Er zijn volgens ons namelijk nog veel meer herkenbare AI-woorden en -zinnen die ChatGPT in bovenstaande uitkomst niet benoemt.

De herkenbaarheid

Vanwege de grammaticale correctheid en de formele structuur, neigt AI naar herhaling en gebruikt het bekende formuleringen. Vanuit onze eigen ervaringen op de redactie en vanuit onze community op LinkedIn, hebben wij AI-woorden, -uitdrukkingen en -emoji’s verzameld. Je zult ze vast en zeker herkennen. Welke kun jij inmiddels niet meer zien?

De AI-woordenlijst en -uitdrukkingen

Canva AI-lijst

Met deze woorden en uitdrukkingen geeft AI uitleg, beschrijft het concepten en probeert het context te geven aan jouw vraag. Zit er wat herkenbaars voor je tussen? 😉

De emoji’s

Soms maakt AI er echt een feestje van door allerlei emoji’s toe te voegen. Het koppelt emoji’s aan bepaalde woorden die je gebruikt in je prompts, maar ook aan woorden die AI gebruikt in het gegenereerde antwoord. Er zijn een aantal emoji’s die opvallend vaak terugkomen. We zetten ze voor je op een rij:

Innovatie

🚀: als het gaat over innovatie, snelle ontwikkelingen of vooruitgang

💡: als AI een suggestie doet of een nieuw idee introduceert

📈: deze wordt gebruikt bij positieve trends, prestaties en vooruitgang

Vreugde

🎉: als er iets te vieren is, een mijlpaal is behaald of een geslaagd project

Kennis en informatie

📚️: als het gaat over leerprocessen, kennisvergaring of informatiebronnen

🧠: als AI praat over kennis, intelligentie of mentale processen

Tools en technologie

🛠️: wordt gebruikt bij probleemoplossingen, aanpassingen en technische discussies

⚙️: als het gaat over technische aspecten en mechanische processen

Doelen

🎯: wanneer het gaat over het behalen van doelen of nauwkeurigheid

✅: als iets wordt bevestigd of voltooid

Iets bijzonder en/of speciaals

✨ en ⭐️: als wordt benadrukt dat iets bijzonder en/of speciaal is

Data en statistieken

📊: als het gaat over data-analyse, statistieken of grafieken

🔎: als AI praat over het onderzoeken van details of het analyseren van data

Afspraken

📆: als AI praat over tijdsplanning, evenementen of data

Naast emoji’s voegt AI soms ook nog hashtags aan je berichten toe. Dit doet het vaak als het gaat om het schrijven van verschillende socialmedia-posts. Wat opvalt? Het zijn altijd #Hashtags #Met #Hoofdletters.

Onderscheid maken

Als je ogen nog niet getraind waren op AI-taal, dan misschien nu wat meer. Het blijft soms toch nog lastig om het onderscheid te zien tussen het werk van AI en de mens. Maar is dit erg nu het meer en meer onderdeel wordt van ons werkende leven? Het probleem is naar ons idee dat teksten er vaak hetzelfde uit gaan zien, onpersoonlijk worden en dat de boodschap daardoor niet goed overkomt.

Op de redactie zien we het ook terug. Veel auteurs gebruiken ChatGPT als ondersteuning tijdens het schrijven. Wij zijn dan ook alert op herkenbare woorden en uitdrukkingen in de stukken. Maar ja, gaan we deze woorden en uitdrukkingen nu niet meer gebruiken alleen omdat ChatGPT ze eigen heeft gemaakt? Onze auteur Stephanie van Leeuwen schreef er het volgende over. Wij kunnen ons hier helemaal in vinden:

Gebruik AI sporadisch voor de aanzet en inspiratie. Gebruik het niet voor de exacte inhoud. Blijf authentiek en zorg voor unieke content.

Probeer dus weg te blijven van dit scala aan irritante AI-woorden, of blijf op zijn minst afwisselen. Anders wordt jouw content minder eigen  en komt je boodschap minder goed aan..

Zijn er nog woorden, uitdrukkingen of emoji’s die hier niet tussen staan? Vul het dan aan in de comments!