Je kunt ChatGPT nu ook op WhatsApp gebruiken
OpenAI kwam gisteren met een grote aankondiging: ChatGPT is nu ook te gebruiken op WhatsApp. De WhatsApp-versie is gebaseerd op het GPT-4o Mini-model. Hoe koppel je de AI-tool aan WhatsApp en wat betekent het voor WhatsApp-gebruikers?
Hoe koppel je ChatGPT aan WhatsApp?
Als je het telefoonnummer +1800 242 8478 toevoegt aan je contacten, kun je chatten met ChatGPT. Mijn eerste gedachte was: huh? Is dit een scam ofzo? Maar nee, het werkt echt! Ik heb het meteen zelf even geprobeerd, en daar verscheen ‘ie, tussen mijn contacten.
Welke functies biedt het al?
Iets wat me meteen opvalt: in de webversie van ChatGPT zie je dat de tool bezig is met ‘typen’. Op WhatsApp is dit niet zo, je moet gewoon even wachten tot het antwoord er staat. Ik was al bijna bang dat ik geghost werd.
Zoals je in het screenshot onder die melding ziet, ondersteunt de WhatsApp-versie van ChatGPT de Nederlandse taal. Wat nog niet werkt in de Nederlandse versie, is bellen. In de Verenigde Staten kun je via WhatsApp ook bellen met ChatGPT. Daar kun je dus een vraag aan de AI-tool stellen, waarop je het antwoord hoort in plaats van leest.
Wel zit daar een strenge regel aan vast, want je mag maar één gratis gesprek van een kwartier per maand voeren.
Goed, je kunt dus chatten en in de VS zelfs al bellen, maar afbeeldingen en websearch gaan nog net wat te ver voor de WhatsApp-versie. Die zijn nog niet geïntegreerd, maar hier is OpenAI wel mee bezig, dus ik verwacht dat dat snel genoeg mogelijk zal zijn.
Ook nog goed om te weten, is dat de WhatsApp-versie nog geen gebruikmaakt van actuele online informatie. Hou er dus rekening mee dat de antwoorden misschien nog niet helemaal kloppen (maar als je een beetje bekend bent met ChatGPT, weet je dat je daar altijd rekening mee moet houden).
Het kan hierdoor ook zo zijn dat je geen antwoord krijgt op bepaalde vragen, maar een mededeling dat ChatGPT je die real-time informatie niet kan bieden.
Hoe zit het met end-to-end versleuteling?
Ook opvallend, je krijgt de volgende melding voordat ChatGPT antwoord geeft op je vraag:
“You’re messaging ChatGPT, an AI assistant. By continuing, you agree to our terms and have read our privacy policy at openai.com. Conversations may be reviewed for safety. ChatGPT can make mistakes, please check important information.”
Interessant wel, want normaal gesproken zit er end-to-end versleuteling op je WhatsApp-gesprekken, foto’s, video’s, spraakberichten, documenten, statusupdates en oproepen. Dat zorgt ervoor dat alleen jij en degene waarmee je communiceert kunnen zien/luisteren wat je bespreekt. Zelfs WhatsApp kan dit niet zien. Maar bij gesprekken met ChatGPT kan dat dus wel. Kan OpenAI of Meta dit dan zien? Of allebei? Dat is me niet helemaal duidelijk.
Wat is de toegevoegde waarde?
OpenAI geeft zelf aan de WhatsApp-variant te zien als een laagdrempelige manier om ChatGPT te gebruiken. Je hoeft de chatbot nu alleen toe te voegen aan je contacten et voila, je kunt er uren mee kletsen. Makkelijker dan een app downloaden of een account aanmaken.
Het doel van OpenAI is natuurlijk wel om je naar die app te lokken met deze WhatsApp-versie. In de app is namelijk veel meer mogelijk. Ik vraag me daardoor ook af in hoeverre ze de WhatsApp-versie nog verder gaan ontwikkelen, maar we gaan het zien.
Toch een samenwerking tussen ChatGPT en Meta?
Wat ik erg opvallend vind, is dat ik een paar dagen geleden nog las dat Meta wil voorkomen dat OpenAI een bedrijf met een winstoogmerk wordt. In een brief naar de procureur-generaal van Californië, schreef Meta dat het plan van OpenAI om een bedrijf met winstoogmerk te worden een aanzienlijke impact kan hebben op het ondernemingsklimaat in Silicon Valley.
Bright schreef daarbij dat OpenAI en Meta meer dan ooit concurrenten van elkaar zijn. Interessant, want binnen 3 dagen na dat nieuws zien we een samenwerking tussen Meta (WhatsApp is van Meta) en OpenAI. Een kwestie van ‘if you can’t beat them, join them’?
OpenAI ontwikkelt zich volop
OpenAI is in kerstsferen, want ze zijn met een soort adventkalender gekomen deze maand: ‘12 days of OpenAI’. Elke dag, sinds 9 december, zijn er nieuwe AI-aankondigingen. Waarvan dag 10 de aankondiging ‘1-800-ChatGPT’ was, de toevoeging aan WhatsApp dus.
Ook een opvallende aankondiging: op dag 6 kreeg ChatGPT een functie waarin ‘ie live met je mee kan kijken. Ik zag op TikTok al voorbij komen dat je die functie bijvoorbeeld kan inzetten bij het koken. Handig! Alhoewel.. heb je ooit genoeg kaas?
Op dag 8 maakte OpenAI bekend dat de zoekfunctie van ChatGPT voortaan voor alle gebruikers beschikbaar is, ook als je niet betaalt. Zou dat nog gevolgen hebben voor Google? Alle onthullingen kun je in de adventkalender van OpenAI bekijken.
Ik ben benieuwd wat dag 11 en 12 nog te bieden hebben!