Ghosten op LinkedIn: onbeleefd of ‘gewoon’ van deze tijd?

Ghosten op LinkedIn: onbeleefd of ‘gewoon’ van deze tijd?

Helaas overkomt het ons allemaal weleens: je hebt contact met iemand, en dan opeens…. Stilte. Geen berichten, geen uitleg, niks. Je bent geghost. Ghosten, een term die we kennen van de datingwereld, is ook op LinkedIn steeds normaler aan het worden. Maar waarom doen mensen dit? Wat betekent het op een professioneel platform als LinkedIn? En hoort het er gewoon bij in deze tijd?

Psychologie van het ghosten

Met ghosten op LinkedIn bedoel ik dat iemand niet meer reageert na een eerdere interactie. Iedereen krijgt weleens connectieverzoeken of geautomatiseerde verkoopberichten die totaal niet relevant zijn, maar daar gaat dit artikel niet over.

Heel eerlijk, waarschijnlijk heb ik ook weleens iemand (onbedoeld) geghost. Het heeft niet altijd te maken met onbeleefdheid. Een overvolle inbox of simpelweg een tekort aan tijd kunnen allemaal redenen zijn om niet te reageren. En digitale communicatie is onderdeel van het probleem. Online communicatie is nou eenmaal een stuk onpersoonlijker.

Kijk maar naar een ander online fenomeen: trollen. Je gaat ook niet iemand recht in zijn gezicht uitmaken voor rotte vis. Online is dat een stuk makkelijker omdat het anoniem is. Dus in het geval van ghosten is de drempel een stuk lager om niet te reageren. Daarnaast is LinkedIn een platform waar niet iedereen dagelijks op zit en daardoor bij de meeste mensen een lagere prioriteit heeft dan andere social media.

Waarom ghosten mensen op LinkedIn?

  • Overload aan berichten: professionals ontvangen dagelijks tientallen berichten, waarvan niet alles relevant is.
  • Geen prioriteit: LinkedIn kan een lagere prioriteit hebben dan directe werk- of persoonlijke e-mails.
  • Mismatch: soms voelt iemand geen connectie met jouw boodschap of profiel.
  • Tijdgebrek: we leven in een drukke wereld; sommige berichten verdwijnen simpelweg in de massa.

Het doet wel wat met je

Hoewel LinkedIn niet een persoonlijk sociaal medium is, kun je nadat je professioneel geghost bent, achterblijven met een enorm rotgevoel. Het is frustrerend als iemand niet meer reageert. Ook als het om professionele communicatie gaat. Het is bewezen dat ghosten een aanzienlijke impact kan hebben op onze mentale gezondheid. Je voelt je afgewezen, onzeker en misschien zelfs wel blue.

Ghosten kan te maken hebben met je leeftijd

Jongere generaties zijn opgegroeid met digitale technologie en zijn misschien meer gewend aan snelle, onpersoonlijke communicatie. Ze kunnen sneller geneigd zijn om berichten te negeren, terwijl oudere generaties meer waarde hechten aan persoonlijke interactie en beleefdheid.

Ghosten zit helaas in de cultuur

Ghosten is niet alleen een individueel probleem, maar een weerspiegeling van bredere culturele veranderingen. De snelle digitale ontwikkelingen hebben de manier waarop we communiceren drastisch veranderd. We staan contstant ‘aan’ en we worden overspoeld door boodschappen. Dit leidt naar minder geduld en snellere, oppervlakkige connecties. En dit sijpelt door in de professionele wereld waar je merkt dat interacties minder menselijk zijn.

Is ghosten gewoon onbeschoft, of is het iets ernstiger?

Je kunt het zien als een vorm van oneerlijkheid. Door eerst wel de interactie aan te gaan en daarna niet meer te reageren, laat je de ander in het ongewisse achter. Anderen vinden dat het in onze drukke wereld soms onvermijdelijk is. Als je ghost, wees je dan wel bewust dat het een blijvende indruk kan achterlaten van jou als professional.

Technologie en de toekomst van ghosten

De manier waarop social media zijn ontworpen speelt ook een rol. Algoritmes die berichten filteren en de opkomst van chatbots, maken het steeds makkelijker om berichten te negeren. In de toekomst zullen we waarschijnlijk nog meer automatisering zien, wat de neiging om te ghosten mogelijk nog verder zal versterken.

Oplossingen voor de ‘ghoster’ en ‘geghoste’

Ben je schuldig aan ghosten? Er zijn dingen die je kunt doen om het anders te doen dan iemand alleen maar in het ongewisse te laten.

  • Verwachtingsmanagement: laat diegene weten wanneer je geen contact meer wenst. Misschien is er een mismatch in verwachtingen, of gaat die ene opdracht niet meer door. Prima, dat kan gebeuren, maar laat het weten. Zoveel moeite is dat niet.
  • Focus op relaties: misschien is dit niet het moment om een professionele relatie met elkaar aan te gaan. Maar blijf beleefd en reageer. Wie weet kun je elkaar in de toekomst helpen.
  • Automatiseer taken: gebruik tools om bepaalde taken, zoals het beantwoorden van standaardvragen, te automatiseren.

Als je geghost wordt dan kun je het volgende doen:

  • Omarm asynchrone communicatie: niet iedereen kan direct reageren. Accepteer dat communicatie soms tijd kost.
  • Vat het niet persoonlijk op: ghosten zegt vaak meer over de ander dan over jou. Het kan een kwestie van prioriteiten of timing zijn.
  • Laat het los: niet iedereen zal reageren, en dat is oké. Focus op de connecties die wél waarde toevoegen. Dit voorkomt dat je energie verspilt aan iemand die misschien niet de moeite waard is.
  • Wees empathisch: onthoud dat ghosting niet altijd een bewuste keuze is. Het kan een signaal zijn van overbelasting, stress, of een gebrek aan tijd bij de ander.

chat waarin iemand geghost wordt

Is ghosten te voorkomen?

Hier zijn een paar tips om ghosten te voorkomen, zowel in persoonlijke als professionele relaties:

  • Open en eerlijke communicatie
  • Laat je intenties weten: wees transparant in wat je zoekt of aanbiedt. Zo voorkom je dat je bericht als vaag of irrelevant wordt ervaren.
  • Wees duidelijk, persoonlijk en relevant: mensen reageren eerder op berichten die specifiek en oprecht zijn. Maar maak het niet te bont met hele epistels en paragrafen vol persoonlijke verhalen. Kort, bondig en duidelijk. Wil je dat iemand iets doet? Zeg dat dan.
  • Geef het goede voorbeeld: behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden. Een goede les voor alle facetten van het leven, en dus ook LinkedIn. Meteen reageren hoeft niet, maar probeer binnen een redelijke termijn te reageren. Reageer op berichten en uitnodigingen, ook als je op dat moment geen ruimte hebt voor een opdracht, of niet actief aan het solliciteren bent.
  • Optimaliseer je profiel: voordat iemand reageert, bekijkt diegene vaak je profiel. Zorg ervoor dat jouw LinkedIn-profiel volledig en professioneel is.

Wees zelf dus vooral duidelijk en behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Hiermee vergroot je de kans op een positieve reactie en verklein je het risico om geghost te worden.

Don’t be a stranger

Ghosten op LinkedIn is meer dan alleen een faux pas. Het is een symptoom van de verandering in communicatie in algemene zin. Dat praat het niet goed. Wees gewoon geen onprofessionele eikel en neem een paar seconden om te reageren. Zo houden we de wereld een beetje menselijk en respectvol.

Blog