De unieke algoritmes van TikTok, LinkedIn & Instagram uitgelegd

De unieke algoritmes van TikTok, LinkedIn & Instagram uitgelegd

Zodra je Instagram opent, kom je terecht op de ‘voor jou’-pagina, en niet voor niets. Die pagina is uniek voor jou, op basis van jouw interesses en jouw acties. Iedereen ziet andere inhoud op de openingspagina. Het algoritme bepaalt wat jij ziet. En wat je niet ziet.

Ieder socialmedia-kanaal heeft een uniek algoritme. Dit is de formule die bepaalt welke content beter scoort. De nadruk per algoritme, per socialmedia-kanaal, verschilt. Wat goed werkt om te posten op TikTok, werkt niet zomaar op LinkedIn. Wat zijn de verschillen?

TikTok: gericht op viraal gaan

Nog meer dan bij andere netwerken, lopen de views bij TikTok snel op. Het TikTok-algoritme richt zich op het tonen van nieuwe content, van accounts die je nog niet volgt dus. Dit maakt het als merk relatief gemakkelijk om nieuwe mensen te bereiken, maar lastiger om huidige volgers te blijven bereiken. Handig als je aan je naamsbekendheid moet werken, minder geschikt voor loyaliteitsdoelen. Het schijnt dat het aantal volgers van een account (bijna) geen invloed heeft of de gemaakte content goed of slecht scoort.

Blijf op de hoogte van trends

Net als andere social media, kijkt het algoritme van TikTok naar de voorgaande acties van de gebruikers, zoals welk (type) accounts ze volgen, of wat ze als interessant markeren. Content in de eigen taal en regio scoren beter. TikTok ‘is all about’ trends. Content met trending muziek of effecten scoort goed.

Bereik een grote doelgroep

TikTok groeit sinds de start snel, maar die groei stagneert in Nederland. Van 34% groei naar 6% dit jaar, om precies te zijn. Ook in totale aantallen ligt het nog ver achter Instagram, Facebook en LinkedIn. Het idee dat je via TikTok alleen jongeren bereikt, is al een tijdlang achterhaald, net als de gedachte dat je jouw product alleen met een dansje kunt promoten. Hoewel dat het proberen natuurlijk waard is. Ik zie de links van het resultaat graag hieronder verschijnen 😉

TikTok draait al een tijd niet meer om het maken van dansfilmpjes bron: Chay_Tee / Shutterstock

LinkedIn: scoren met relevantie

Viraal gaan is op LinkedIn niet te doen… Een uitzondering daar gelaten, maar dan is het meestal nog binnen de grenzen van een thema en diens aanhangers. Viraal gaan moet dan ook geen doel op zich zijn op LinkedIn, maar het aangaan van (duurzame) relaties wel.

Gebruik de juiste termen

De kwaliteit van de content is bepalend op LinkedIn en de relevantie ten opzichte van het onderwerp (zoals ‘marketing’) bepaalt die kwaliteit. Gebruik op LinkedIn de juiste termen, zodat het algoritme goed kan oppikken over welk (vak)gebied je het hebt. Ook trefwoorden in de reacties spelen hierbij een rol.

Niet alleen maar likes

Vanzelfsprekend reageert het algoritme ook op het aantal reacties, in hoeverre mensen een tekst lezen (uitklappen), video afkijken, door afbeeldingen klikken, etc. De tijd dat we succes op social media alleen aflazen aan het aantal likes, ligt ver achter ons.

Met mentions (@…) scoor je op LinkedIn. Relaties zijn bepalend binnen dit kanaal. Wie je kent, bepaalt wie je bent. Het algoritme van LinkedIn reageert sterk op de nabijheid van de connectie, hoeveelste graads, of in hoeverre jullie gedrag ten opzichte van specifieke onderwerpen op elkaar lijkt.

Het algoritme van LinkedIn

Het LinkedIn-algoritme is flink opgeschud het afgelopen jaar. Het is nu nog meer:

  • Spam en bots werend
  • Gericht op het zien van content van connecties (t.o.v. niet-connecties)
  • Gericht op het delen van kennis en expertise

Het is algemeen bekend dat een post wordt ‘getest’ op een deel van de volgers. Bij goede resultaten laat LinkedIn je bericht zien aan een breder publiek. Het eerste uur na een post is bepalend. Vandaar zijn er ook de vele ‘LinkedIn boost groups’, waar je op WhatsApp wellicht ook lid van bent. Het is een kwestie van tijd voordat dit in het algoritme wordt uitgefilterd, zou ik denken. En dat externe links je bereik afremmen op LinkedIn wist je al wel, toch?

Overigens komt er in iedere LinkedIn-workshop die ik geef wel een keer de opmerking naar boven van iemand die LinkedIn niet meer interessant vindt, omdat “er alleen nog maar zielige verhalen te zien zijn”, of foto’s van mooie vrouwen. Mijn zoete reactie is standaard dat wat je in je timeline ziet, een gevolg is van waar je veel naar hebt gekeken. Wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt overigens voor ieder algoritme en nog in sterkere mate voor het volgende platform dat ik ga bespreken.

LinkedIn algoritme bron: BongkarnGraphic / Shutterstock

Instagram: focus op interesses

Ik heb een tijd gehad dat ik op de zoekpagina alleen nog maar Brad Pitt voorbij zag komen. Bij mijn vriend zijn het steevast voetballers en bikini’s (niet per se gecombineerd overigens). Tja. Op Instagram bepalen je acties nog sterker wat je te zien krijgt dan bij andere socialmedia-kanalen.

Wat je liket, bewaart, uitkijkt, of waar je op een andere manier interactie mee hebt, geeft een indicatie dat je daar nog méér van wil zien. Goed om als merk dus te letten op wat trending is en wat omvangrijke interesses zijn binnen Instagram. Entertainment staat nog altijd centraal hier.

Omdat Instagram Stories alleen op de timelines verschijnen bij volgers, is dit voor bedrijfsaccounts niet de plek om een nieuw publiek mee te bereiken. Het is wel dé plek om de band met het huidige publiek sterk te houden. Via gesponsorde stories ben je wel breder zichtbaar. Reels schijnen op het moment echt ‘de bom’ te zijn qua bereik, waarbij de kwaliteit van de reel uiteraard bepalend is. Jij bent de zender, maar jouw reel moet draaien om de ontvanger. Zoals in alle vormen van communicatie eigenlijk.

En de rest

Ieder socialmedia-kanaal kent z’n eigen aandachtspunten in het algoritme.

  • Facebook toont vooral de content van connecties en groepen. Het contenttype van voorkeur bepaalt welk contenttype iemand veel ziet (video-kijkers krijgen video’s voorgeschoteld). Onderzoek op welk contenttype jouw doelgroep goed reageert. Blijf je volgers uitnodigen om te reageren op je content. Facebook wordt door tieners minder frequent gebruikt dan andere kanalen, maar is – zeker bij oudere doelgroepen – nog altijd koploper qua aantal gebruikers en dagelijkse gebruiken. Sterker nog, beide categorieën laten nog steeds een groei zien. Het aantal Facebook-gebruikers (15 jaar en ouder) in Nederland is van 9,9 naar 10,1 miljoen gestegen afgelopen jaar.
  • YouTube staat bekend om de ‘content-fuik’. Wie kattenfilmpjes kijkt, krijgt kattenfilmpjes. Nou zijn katten vaak redelijk onschuldig, maar wanneer het wapens zijn, of extremistische video’s, wordt het een ander verhaal… Als merk kun je je richten op het interessant houden van je gehele video. Zorg voor pieken in je video, zodat je publiek blijft kijken. Hoeveel tijd iemand besteedt aan een onderwerp bepaalt welke content wordt aangeboden. Bij YouTube Shorts scoren trending liedjes en audio-typen goed.
  • X sla ik over, die vind ik te onvoorspelbaar op het moment. Voel je vrij om zelf aanvullingen te doen via de comments.
  • Bij Pinterest speelt de zoekfunctie een belangrijke rol. Zorg dus dat je metatags op orde zijn. Met 4,5 miljoen gebruikers in Nederland is het nog steeds een relevant kanaal, al ligt het dagelijkse gebruik lager. 0,9x per dag, ten opzichte van bijvoorbeeld 5,0x voor Instagram en 6,6x bij Facebook.

Denk goed na over de contentstrategie

Hopelijk snap je de verschillen nu beter. Ieder socialmedia-platform reageert op interactie, maar de nuances verschillen per kanaal. Zaak dus voor jou om per socialmedia-kanaal een andere contentstrategie te hanteren. De onderwerpen kunnen best hetzelfde zijn, maar je aanpak moet bij het kanaal passen. Om viraal te gaan op TikTok helpt originaliteit, terwijl bij LinkedIn relevantie belangrijk is.

Blijf je verdiepen in social media

Het blijft natuurlijk gissen wat de precieze algoritmen zijn. En wanneer je denkt dat je een goede flow te pakken hebt met je content, wordt er wel weer iets veranderd. Blijf jezelf erin verdiepen, geloof geen bureaus die zeggen dat ze de formules kennen en keep it real. Authenticiteit heeft het nog nooit slecht gedaan op social media.

Voor de inhoud van dit artikel heb ik informatie bij Hootsuite, Newcom en Coosto gehaald. Je kunt de (onderzoeks)data zelf opzoeken of opvragen. Doen hoor! Kennis is macht.

Blog