Van Twitter naar X: wat is er na 1 jaar veranderd?

Van Twitter naar X: wat is er na 1 jaar veranderd?

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de blauwe vogel ineens van onze schermen verdween. Twitter werd officieel X en voor het bekende blauwe logo kwam een zwartwitte X in de plaats. Wat heeft Elon Musk sinds die tijd allemaal veranderd aan het platform?

Een hele hoop, dat is een ding dat zeker is. Ik neem je in dit artikel mee in de meest opvallende ontwikkelingen.

De naam & het logo

De eerste grote verandering: de naam en het logo. Dat weten we natuurlijk allemaal, maar het is toch interessant om nog even te benoemen. Elon Musk kocht Twitter en wilde er iets totaal anders van maken, dus ook de naam én het vertrouwde logo gingen de prullenbak in. En dat terwijl begrippen als ‘twitteren’, ‘tweets’ en ‘retweets’ verweven waren binnen de associaties die het merk had.

Maar dat maakte Musk niets uit: hup, weg ermee. Volgens verschillende merkwaarderingskantoren vaagde het veranderen van de naam en het logo wel zo’n 4 tot 20 miljard dollar aan merkwaarde weg, maar dat doet een van de rijkste mannen op onze wereld misschien niet zoveel.

Als ik naar www.x.com ga, word ik trouwens automatisch doorgezet naar www.twitter.com. En als ik de app in de app-store opzoek, staat er ‘formerly Twitter’. De merknaam is dus nog niet helemaal verdwenen.

Het blauwe vinkje

Toen X nog Twitter was, maar Musk al wel de baas was, verdwenen de blauwe vinkjes voor geverifieerde gebruikers. Het blauwe vinkje bestond als ‘echtheidskeurmerk’, zo wist je bijvoorbeeld dat het ‘echt’ Kanye West (of welke celebrity of organisatie dan ook) was die iets tweette.

Maar goed, die blauwe vinkjes kon je dus alleen nog tegen betaling krijgen. Waarom? Elon Musk vond het ‘bullshit’ en ‘corrupt’, zo’n kenmerk. Dus als je zo’n vinkje wilde, moest je er maar voor betalen, 8 dollar per maand.

Je raadt het al: dat leidde tot chaos. Veel Twitter-gebruikers kochten een vinkje, deden zich voor als bekende mensen of merken en deelden rare uitspraken of afbeeldingen.

Accepteer cookies

Twitter heeft het vinkje ooit precies om deze reden geïntroduceerd: om te voorkomen dat nep-accounts zich voordeden als politici of filmsterren.

Sinds april heeft Musk het weer (een soort van) teruggedraaid. X-accounts met meer dan 2.500 volgers krijgen gratis Premium-functies, waar het blauwe vinkje ook onder valt. Maar goed, dat zegt dus niks over de identiteit van een gebruiker, want ze hoeven niet meer te bewijzen dat ze zijn wie ze beweren te zijn.

Er zijn nu ook ontzettend veel AI bots op X te vinden, mét blauwe vinkjes. Ik zag deze post op LinkedIn voorbij komen, van Stijn Kat. Zou het socialmedia-team van Trump deze bots zelf inzetten? Zoals Stijn ook al zegt: het scheelt dat de AI bots zichzelf zo duidelijk en makkelijk verraden.

screenshot van linkedin-post over AI bots op x

Stoppen met (adverteren op) X

De Europese Commissie, bol, Apple, Disney, KRO-NCRV: allemaal bedrijven die (tijdelijk) stopten met X of adverteren via het platform. De reden? Alles was ineens toegelaten op het platform. Er waren geen strenge regels meer rondom het posten van bijvoorbeeld nepnieuws, haatdragende- of expliciete content.

Er kwam een nieuw format voor advertenties die niet gerapporteerd of geblokkeerd konden worden. Oftewel: je kunt adverteren waarover je maar wil, als je maar betaalt. Mashable zei er in oktober over:

Multiple X users have reached out to Mashable over the past few days to report seeing a new type of ad in their For You feed that they had not previously come across on the platform. These new X ads don’t allow users to like or retweet the ad posts. In fact, the new ad format also doesn’t disclose who is behind the ad or that it is even an advertisement at all.

In zo’n bericht stond dan een clickbait-achtige tekst en een foto, met een neppe profielfoto zodat het eruit zag alsof het geen advertentie was, maar een ‘gewoon’ bericht.

Accepteer cookies

Het doet me een beetje denken aan dit soort vage advertenties die je weleens onder online artikelen tegenkomt:

screenshot van clickbait-advertenties

Dat is een van de redenen geweest voor bedrijven om te stoppen met adverteren. Een andere reden is dat er ontzettend veel moderatoren zijn ontslagen door Musk, waardoor het toezicht op nepnieuws en verboden en haatdragende berichten enorm verminderde.

Grimmig sfeertje

Ook toen X nog Twitter heette, waren er al problemen. Geschorste twitteraars kregen namelijk weer toegang tot het platform én er werden dus veel internetveiligheidsexperts en moderatoren ontslagen. Een recipe for disaster, als je het mij vraagt.

Zo was antisemitisme op X een reden voor Apple en Disney om voorlopig te stoppen met adverteren via het platform. Het waren niet alleen gebruikers die dit deden, maar Musk deed er zelf ook vrolijk aan mee. Zo schreef nu.nl in november:

“X-eigenaar Elon Musk ligt zwaar onder vuur. Hij reageerde recent op een bericht waarin stond dat “Joden de haat tegen witte mensen aanwakkeren”. Musk reageerde daarop met: “Je spreekt de waarheid.”

Grimmig sfeertje daar op X, en het werd alleen maar erger. Waar Musk beweert een voorvechter van vrijheid van meningsuiting te zijn, verbande hij ondertussen wel linkse opiniemakers of mensen die kritiek op hem uitten via het platform. Haatdragende en ongeschikte content mocht gewoon blijven staan.

Sinds januari 2024 is er dan toch nieuws dat X hier iets aan gaat doen. Ze openen een kantoor waar moderators de inhoud van berichten kunnen controleren. Dat kantoor zal zich focussen op de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen. Want ja, ook zulke berichten konden ineens gedeeld worden op het platform… Fijn dat ze toch tot het inzicht zijn gekomen dat moderators hard nodig zijn.

Likes zijn privé

Sinds juni zijn likes van gebruikers van X verborgen. Je kunt dus op iemands profiel niet meer zien wat deze persoon leuk heeft gevonden. Op Instagram en TikTok is dit al langer het geval: anderen kunnen niet zien wat jij liket. Ook kun je bij X-berichten niet meer zien door wie ze zijn ‘geliked’ (behalve als het je eigen bericht is).

Als reden geeft X dat ieders privacy beschermd moet worden. Ze willen niet dat gebruikers zich inhouden om content te liken die misschien edgy is om hun publieke imago te beschermen. Dat speelt straks uiteraard ook een rol voor je algoritme: alles wat je liket, daar krijg je meer van te zien.

Een voorspelling van SocialMediaToday is dat X misschien wel een nieuw pad wil bewandelen, met OnlyFans-achtige taferelen. OnlyFans krijgt nu al ontzettend veel verkeer vanuit X, want ze knijpen makkelijk een oogje dicht voor dit soort content.

Eigen videodienst

X wil de concurrentie aangaan met YouTube door een eigen videodienst te beginnen. Wanneer dit gelanceerd wordt is nog onduidelijk, maar ze willen het ook beschikbaar hebben voor smart-tv’s.

Waarom video’s? Zoals ik al een beetje liet doorschemeren: veel adverteerders zijn vertrokken, dus X heeft ineens veel minder inkomsten. Video is een manier voor nieuwe inkomstenstromen.

En over video gesproken: binnenkort is het alleen nog voor Premium-abonnees mogelijk om te livestreamen. De reden daarachter is nog onduidelijk.

Alternatieven

In de tussentijd zijn er heel wat alternatieven op X ontstaan. Zo kwam Meta met Threads en hebben we Bluesky en Mastodon ook al voorbij zien komen.

Ik vind het wel opvallend dat er, sinds de overname van Musk, een groei in het aantal gebruikers is geweest. Het platform is in 2023 met 240.000 gebruikers gestegen.

De ultieme droom van Musk

Er zijn nogal wat ontwikkelingen geweest dus. Het lijkt soms ook alsof er te hard van stapel wordt gelopen, aangezien zaken als het blauwe vinkje en moderators weer worden teruggedraaid. Ik ben benieuwd wat het platform nog meer in petto heeft.

Wat wil Elon Musk met zijn X bereiken? Zijn grote droom is om een ‘allesapp’ te ontwikkelen. Dat houdt in dat hij een alternatief wil voor het Chinese WeChat. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld online shoppen, het nieuws lezen, een lening afsluiten, eten laten bezorgen en een taxi bestellen. Dat komt er dus een beetje op neer alsof je straks alleen nog X nodig hebt op je telefoon.

Zie jij het ooit gebeuren? En misschien nog een interessantere vraag: zie je jezelf er ooit gebruik van maken? Of de mensen om je heen?

Ik ben sowieso wel benieuwd: gebruik jij of je organisatie X? En waarom wel/niet? Laat het weten in de reacties.

Bron header-afbeelding: bluecat_stock / Shutterstock.com

Blog