Social media

Bluesky als alternatief voor Twitter/X: wat is het & hoe werkt het?

0

Elon Musk vormt Twitter om naar een soort WeChat-app die messaging combineert met elektronisch bankieren en online shoppen. De rebranding naar X is de eerste stap en Musk liet pas geleden vallen dat X in de toekomt niet meer gratis zal zijn. Verder verlaten steeds meer X-gebruikers het platform omdat ze de bedreigingen en scheldkanonnades op X beu zijn. Hoogste tijd dus om te kijken naar alternatieven zoals Bluesky. In dit artikel gaan we in op wat Bluesky is, hoe het werkt en hoe je het voor marketing en communicatie kunt inzetten.

Wat is Bluesky?

Bluesky is een socialmedia-platform met de basisfuncties en look and feel van X. Net als bij X kun je korte berichten posten en reageren op posts van anderen of deze reposten. Als bestaande of voormalige X-gebruiker zul je het nodige herkennen in het Home-scherm van Bluesky:

Bluesky homepage.

 

 

In het menu vind je naast opties om te zoeken en je profiel aan te passen ook de mogelijkheid om moderation in te stellen.

Hoe werkt Bluesky?

Een post op Bluesky heet een skeet en dit is een samentrekking van ‘sky’ en ‘tweet’. Naast posts van maximaal 300 karakters kunnen skeets ook foto’s bevatten en kunnen anderen op jouw skeets reageren of deze reposten. Vergelijkbaar aan X dus. Toch verschilt Bluesky ook wezenlijk van X. Want Bluesky werkt alleen op uitnodiging en is een decentraal platform.

Momenteel alleen op uitnodiging of via wachtlijst

Op dit moment krijg je alleen toegang tot Bluesky via een uitnodiging van een bestaande gebruiker. Aan de ene kant is dit een drempel, maar aan de andere kant is dit een voordeel omdat men hiermee de nodige reaguurders buiten de deur houdt.

Bluesky overweegt nog of dit zo blijft, of dat ze het platform voor iedereen toegankelijk maken. Dit hangt af van of ze reaguurders met (geautomatiseerde) moderating kunnen beperken.

Eerst moest je Bluesky nog vragen om je op de wachtlijst te plaatsen en stonden er miljoenen mensen in de wacht. Een geval van weinig aanbod en veel vraag waardoor men op eBay zelfs invites te koop aanbood. Maar inmiddels heeft Bluesky de deuren volledig opengegooid en kan iedereen zich inschrijven.

Decentraal platform: koppelingen met andere social media platforms

Het tweede verschil met X dat opvalt is dat Bluesky een decentraal platform is. Dit houdt in dat Bluesky zich openstelt en koppelt met andere socialmedia-platforms. De gedachte hierachter is om verschillende platforms met eigen gemeenschappen voor elkaar open te stellen (zoals Mastodon, red.). Stel bijvoorbeeld dat een platform gericht is op marketing statistics en een ander platform op B2B-communicatie in retail, dan kunnen gebruikers hun eigen mix samenstellen.

Met als extra voordeel dat gebruikers autonomer zijn en men de afzonderlijke communities gemakkelijker kan moderaten. Bluesky beoogt dan ook vooral om doelgerichte gebruikers te trekken en gaat niet per se voor de grootste gebruikersaantallen. Al neemt de populariteit snel toe en groeide het aantal Bluesky-gebruikers alleen al in april 2023 met ruim 600%.

Feeds volgen en maken

Decentrale platforms gebruiken een special protocol om te koppelen en dat protocol biedt ook zogenaamde feeds. Een feed is een verzameling van posts over een bepaald onderwerp of voor een specifieke community. Via de optie ‘Feeds’ in het menu stel je de feeds in die je wilt volgen. En voor marketing en communicatie kan het interessant zijn om zelf feeds te maken. Dit vraagt wel wat programmeerkennis.

Een Bluesky-account maken

Een account maken is alleen maar een kwestie van je mailadres, accountnaam en weergavenaam invoeren. Bluesky vraagt nog wel of je al bepaalde mensen wilt volgen, maar dit kun je overslaan. En later instellen.

Profiel instellen

Je kunt nu aan de slag en je eerste post plaatsen. Maar het is beter om eerst je profiel in te stellen zodat anderen een beeld van jou hebben en je skeets sneller accepteren en vertrouwen. Om je profiel aan te passen, klik je Profile > Edit Profile in het linker menu. Daarna opent dit scherm:

Profiel op Bluesky bewerken.

Hier kun je het volgende instellen:

 1. Display Name
  Dit is de naam die andere gebruikers bij je skeets en profiel zien.
 2. Description
  De omschrijving waarmee je jezelf voorstelt.
 3. Profielfoto
  Je foto of avatar. Klik op het cameraatje links om deze te uploaden en in te stellen.
 4. Achtergrondfoto
  De achtergrond van je profiel waarmee je je presentatie op Bluesky kunt benadrukken. Klik op het cameraatje rechts om deze te uploaden en in te stellen.

Posten op Bluesky

Je maakt een post door vanuit het menu ‘New Post’ te klikken. Bluesky opent dan een invoerscherm voor je skeet:

Een post of skeet maken op Bluesky.

De meeste onderdelen spreken voor zich. Je schrijft je skeet bij de ‘What’s up?’-placeholder. Voegt eventueel een foto of een emoji toe. En klikt op ‘Post’ om je skeet te plaatsen. Aanvullend kun je nog de taal van je skeet instellen die standaard op Engels staat. Bijvoorbeeld ‘Dutch; Flemish’. En je kunt gebruikers waarschuwen dat je skeet adult content bevat.

Hoe krijg je volgers op Bluesky?

Om volgers op Bluesky te krijgen, kun je deze acties doen die ook voor X gelden:

 • Volg andere gebruikers in de hoop dat ze jou ook gaan volgen.
  Je doet dit door een profiel te bekijken vanuit een skeet of op te zoeken via Search. Klik vervolgens in het profiel op ‘Follow’ en wacht af.
 • Reageer op skeets.
  Reageren op posts van anderen is een effectieve manier om nieuwe volgers te verzamelen. Voorwaarde is doorgaans wel dat je reacties opbouwend zijn en iets toevoegen.
 • Schrijf interessante posts.
  Interessante content is en blijft de basis om een volgersbasis op te bouwen. Want pakkende content trekt aandacht en doet lezers naar meer verlangen. Kijk in feeds welke onderwerpen actueel zijn en gebruik content frameworks zoals PAS en 4P’s om boeiende posts te schrijven.

De PAS-formule staat voor Problem, Agitation en Solution. Je trekt de aandacht door een probleem te schetsen dat de lezer ook ervaart. En vervolgens benadruk je het via agiteren om uiteindelijk jouw oplossing te bieden.

De 4P’s staan voor Promise, Picture, Proof en Push. Hierbij doe je de lezer een belofte en schets je de voordelen en het effect van jouw product of dienst. Vervolgens bewijs je je geloofwaardigheid met een onafhankelijke testimonial of onderzoekscijfers. En trek je de lezer – of liever de buyer – over de streep met een aanbieding of voorstel dat alleen vandaag of deze week geldt.

Bluesky voor marketing en communicatie

De eerder genoemde feeds zijn interessant om je boodschap doelgericht naar een bepaalde groep te communiceren. Want feed-volgers staan open voor posts over een bepaald onderwerp of voor een specifieke groep. Dit maakt je acquisitie minder koud. Waak er wel voor om lezers te overspoelen met je product- of dienstinformatie. Maar focus op hun problemen en behoeften en biedt daar oplossingen voor aan.

Je kunt ook zelf een feed starten rondom een onderwerp en zo een thought leader worden. Hierdoor kun je de feed sturen en onderdeel van je marketing- of communicatiestrategie maken.

Verder bieden decentrale platformen zoals Bluesky marketing en communicatie de volgende kansen volgens een onderzoek van socialmedia-platform Sprout Social:

 • Organisch bereik en groei.
  Door de gekoppelde platforms kun je meer gebruikers bereiken.
 • Customerjourney-succes.
  Door doelgerichte community-first communicatie vergroot je de kans dat je van geïnteresseerde lezers klanten maakt.
 • Nieuwe markten.
  Door de gekoppelde platforms kun je ook andere, niet-traditionele groepen van mogelijke klanten bereiken.

De toekomst van Bluesky

Bluesky zet in op de kracht van decentrale platforms en gaat functies toevoegen om skeets selectief met andere platforms te delen. Daarnaast is de verwachting dat men X-functies zoals DM/Direct Messaging en hashtags gaat toevoegen. De feeds van Bluesky lijken een beetje op hashtags, maar feeds zijn permanent en je moet je erop abonneren. Verder kijkt men naar mogelijkheden om cryptocurrency te integreren voor online shopping.

Al met al maakt dit Bluesky een interessant alternatief voor X. Dus schrijf je in bij Bluesky, zodat je de kansen voor jouw organisatie kunt verkennen en meteen kunt benutten.