Social media

Wat is Instagram Threads & wat maakt dit platform bijzonder?

0

5 juli 2023 lanceerde Instagram Threads. Waar het Instagram-platform zelf (van oudsher) is opgezet voor het delen van beeld, focust Threads zich op het delen van tekst. In 500 tekens kun je je gedachten, ideeën of mening met de wereld delen. Hé, dat klinkt bekend. 👀

Direct na de lancering namen 10 miljoen mensen een kijkje op Threads. Een paar dagen later stond de teller zelfs al op 100 miljoen gebruikers. Het is ook wel erg makkelijk om ‘lid’ te worden. Met één klik kun je een account aanmaken, gebaseerd op je Instagram-profiel. En met nog een klik volg je iedereen op Threads die je ook op Instagram volgt. De apps zijn dus nauw met elkaar verbonden.

Het is natuurlijk superslim van Meta om een look-a-like-platform te bouwen op het moment dat het niet zo goed gaat met X. En omdat Instagram al zo populair is, lift Threads mee op dat succes.

Screenshot van Instagram Threads.

Bron: Instagram.

Beschikbaar in Europa

Binnen Europa konden we deze app tot 14 december 2023 nog niet gebruiken. Dit komt door de strengere wetgeving in Europa, waar Threads (nog) niet aan voldoet. Zo zou het onder andere mogelijk moeten zijn om alleen de Threads-app te gebruiken, zonder een Instagram-account te hebben. Ook zou je Threads moeten kunnen bekijken, zónder een account aan te maken.

Daarnaast zijn er privacyproblemen waaraan de app niet voldoet. Zo gebruikt Threads bij het aanmaken van je account al je persoonlijke data vanuit Instagram. Je hoeft je ook maar op 1 van de 2 apps in te loggen, om ingelogd te zijn op beide platformen. Dat zou in strijd zijn met de privacywetgeving.

Maar, inmiddels is Instagram Threads ook beschikbaar in Europa! Benieuwd? Neem eens een kijkje op ons Threads-account.

Interoperabel met andere social apps

Een van de USP’s van Threads die Meta zelf trots benoemt, is dat het bedrijf van plan is om de Threads-app compatibel te maken met ActivityPub. Dit is het ‘open social networking protocol’. Als Meta dit doorvoert, zal Threads ‘interoperabel’ worden met andere apps die het ActivityPub-protocol ondersteunen. Denk hierbij aan WordPress en Mastodon.

Interoperabel betekent dat er informatie kan worden uitgewisseld tussen verschillende apps. Hierdoor zou je dus bijvoorbeeld via Threads iets kunnen versturen naar Mastodon maar ook meldingen van Mastodon kunnen ontvangen in Threads. Een interessante ontwikkeling, want daardoor hoef je niet op Mastodon aanwezig te zijn om daar wel actief te zijn.

We’re working on Threads soon being compatible with the open, interoperable social networks that we believe can shape the future of the internet.

Maar deze ontwikkeling is niet alleen in het belang van de Threads-gebruikers. Door de Wet op de Digitale Markten (DMA) zullen de techgiganten hier allemaal mee aan de slag moeten. Dave Maasland noemt dit zelfs het ‘einde van een tijdperk’. “Je zou kunnen zeggen dat hiermee officieel het Wilde Westen van het digitale tijdperk met betrekking tot platformen stopt.”

Threads presenteert het dus als een vernieuwend concept (wat het natuurlijk ook is), maar ze moeten hier ook gewoon aan voldoen. En dan is een nieuwe app een veilige manier om alles door te testen.

Threads, het nieuwe X?

Het aantal X-gebruikers daalt al een tijdje. En een aantal grote bedrijven is ook al gestopt met het adverteren op dit platform. Dat maakt X zowel voor de gebruikers als voor bedrijven een steeds minder interessant platform. Threads komt wat dat betreft precies op het goede moment.

De timeline van Threads is vergelijkbaar met die van X. Je ziet de Threads van de personen die je volgt en aanbevolen content van creators die je nog niet volgt. Berichten kunnen bestaan uit:

  • 500 tekens
  • Linkjes
  • Foto’s
  • Video’s tot 5 minuten

Om je Threads-account te promoten kun je een geplaatste Thread ook toevoegen aan je Story op Instagram. En in november en december heeft Threads ook nog wat nieuwe features uitgerold. Zo kun je nu ook content zoeken op basis van keyword-search, je kunt voice-Threads plaatsen en er is een edit-button toegevoegd.

Als je Instagram vergelijkt met Threads, biedt het kunnen toevoegen van linkjes aan je post grote meerwaarde voor bedrijven. Dit is iets waar bedrijven op Instagram mee worstelen. De ‘link in bio’ is niet gebruiksvriendelijk. Maar deze optie is natuurlijk niet nieuw als je het vergelijkt met X.

De werking, het uiterlijk én de mogelijkheden van Threads lijken dus op X. Maar een groot (en belangrijk) verschil: Threads is wéér een nieuw platform van Meta, terwijl X op zichzelf staat. Willen we naast WhatsApp, Facebook en Instagram ook nog Threads gebruiken? Op die manier wordt Meta alsmaar groter en groter.

Vanuit Frankwatching houden we de ontwikkelingen in ieder geval in de gaten, zo hebben we de 11 meestgestelde vragen over Instagram Threads alvast voor je beantwoord en hebben we inmiddels ook een account. Zien we je daar?

Bron header-afbeelding: Diego Thomazini / Shutterstock.com