Social media

De 11 meestgestelde vragen over Instagram Threads

0

Threads is booming! Steeds meer bedrijven en individuen vinden hun weg naar dit nog relatief nieuwe socialmedia-platform. Heb jij ook al een account? Dan is de kans groot dat je jezelf een van de volgende 11 vragen hebt gesteld. Van vreemde hashtags tot de mysterieuze volger-groei: hopelijk vind jij hier je antwoorden.

Ben je nog niet bekend met Instagram Threads? Lees hier dan meer over dit platform. Sinds december 2023 heeft het bijna een miljoen gebruikers, zo deelt Newcom in het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek.

1. Kun je hashtags toevoegen op Threads?

Bij Threads gaat het niet om hashtags, maar om ‘tags’. Als je op de tag-knop klikt bij een nieuw bericht, krijg je een lijstje te zien met populaire tags. Zodra je begint te typen, krijg je opties te zien die passen bij je input.

Per thread kun je maximaal 1 tag toevoegen. Als je in een gepubliceerde thread op de tag klikt, zie je allerlei threads met dezelfde tag.

Geen hashtags maar tags op Threads.

2. Hoe kan ik een poll toevoegen op Threads?

Het toevoegen van een poll is heel simpel. Als je een nieuwe thread start, zie je onderin je scherm 3 horizontale streepjes staan (icoontje). Als je daarop klikt, kun je direct beginnen met je poll.

Is je poll gepubliceerd? Dan kun je direct onder de poll de resultaten bijhouden. Elke poll blijft een dag actief, waarna de poll automatisch sluit.

Een voorbeeld van een poll.

3. Kan ik foto’s en video’s delen op Threads?

Ja! En dit is heel simpel. Je klikt bij het maken van een nieuwe thread op het foto-icoon, en je bibliotheek opent. Hierbij lijkt het niet uit te maken welk formaat (horizontaal of verticaal) je gebruikt. Lekker simpel. 🙂

Wat betreft de lengte van video’s: ik heb het een en ander getest, en het lijkt erop dat de maximale lengte voor een video op Threads 5 minuten is.

Hoe je een afbeelding of video toevoegt aan Threads.

4. Kan ik linkjes delen op Threads?

Daar kunnen we kort en duidelijk over zijn: jazeker, dat kan! Threads werkt wat dat betreft hetzelfde als X. Je hoeft dus niet zoals op Instagram te klooien met een ‘link in bio’.

5. Is mijn traffic vanuit Threads zichtbaar?

Deze vraag sluit aan op de vorige vraag. Als je een link deelt op Threads, is het natuurlijk fijn om te kunnen zien of mensen erop klikken. In Threads zelf zijn nog geen statistieken terug te vinden, maar in Google Analytics gelukkig wel. Je hoeft dus niet te werken met een UTM-code om de kliks vanuit Threads naar jouw website te kunnen monitoren.

6. Waarom groeit mijn aantal volgers zo snel?

Zit je zelf al op Threads? Dan heb je misschien wel gemerkt dat (vooral in het begin) het aantal volgers snel steeg. Daarbij steeg het aantal personen dat jij zelf volgt ook snel. Dit gebeurt namelijk automatisch. Zodra iemand die jou op Instagram volgt een Threads-account start, volgen jullie elkaar.

7. Wat betekenen de icoontjes bij meldingen?

Als je bovenaan je account op het hartje klikt, kom je bij je meldingen terecht. Tussen deze meldingen zie je 5 verschillende icoontjes staan. Wat betekenen deze meldingen?

1. Het paarse poppetje

Dit icoon geeft weer dat je een nieuw account volgt, of dat een nieuw account jou volgt.

Het paarse poppetje.

2. Het @-teken

Als je dit icoon ziet, heeft iemand jouw account vermeld op Threads.

Het @-teken.

Dit ziet er als volgt uit:

Hoe een mention eruitziet.

Door deze thread heeft @niek_stevens125 dus ook een vermelding in zijn meldingen ontvangen.

3. Het hartje

Dit is natuurlijk een bekende: het hartje staat voor een like.

Het hartje.

4. De paarse pijltjes

Zie je dit icoon, dan heeft iemand jouw thread gerepost. Deze post vind je vervolgens ook op het account van degene die jouw post heeft gerepost, onder het kopje ‘Opnieuw geplaatste inhoud’.

De paarse pijltjes.

5. Het blauwe pijltje

Het lichtblauwe logo met de terugwijzende pijl erop, staat voor een reactie op jouw thread.

Het blauwe pijltje.

8. Hoe werkt de share-button?

Je kunt de share-button lang ingedrukt houden. Als je dat doet, kun je direct een thread van iemand reposten met daarbij een aanvulling vanuit je eigen account. Als je kort op deze knop klikt, krijg je de opties ‘Opnieuw plaatsen’ en ‘Citeren’. Eigenlijk is de lang-ingedrukte-optie een shortcut voor ‘Citeren’.

Toen Threads-gebruikers deze shortcut door kregen, ging dit nieuws als een lopend vuurtje. Je kon een tijdje je timeline niet meer openen zonder de woorden ‘Wow wist je al dat je de deelknop lang ingedrukt kan houden!’ tegenkwam. Uiteraard bracht dat weer leuke nieuwe threads voort, zoals deze:

Steven Kazan berichtje.

Hoe zien deze share-opties eruit? Hieronder zie je aan de linkerkant de optie ‘Citeren’. Dit verschijnt als je de share-knop lang ingedrukt houdt. Rechts zie je de opties die je krijgt als je de share-knop ‘kort’ aanklikt.

Let op: dit werkt alleen op je smartphone. Op de desktop-versie kun je de share-knop niet lang ingedrukt houden voor de shortcut.

De Citeer-functie en Opnieuw plaatsen.

9. Wat is het verschil tussen een X-bericht en een thread?

We doen even een klein vergelijkend onderzoek. Hieronder zie je een X-bericht. De voorvertoning van de links op X is een tijdje geleden aangepast. Hierdoor zie je nu de titel van de pagina als een soort ‘ondertiteling’ over de afbeelding heen. Daaronder zie je van welke site de link afkomstig is.

Een tweet op X.

Hieronder zie je een Threads-bericht. Zoals je ziet, weinig verschil met hierboven! De link preview is, als je het mij vraagt, wel duidelijker vormgegeven dan op X. Verder valt op dat de volgorde van de actie-knoppen onder de afbeelding anders is.

Voorbeeld van een thread op Threads.

De eerste 3 actie-knoppen zijn hetzelfde, maar staan in een andere volgorde. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat X zich meer richt op ‘reacties’ en Threads op ‘likes’. Of ze wilden simpelweg dezelfde volgorde aanhouden als op Instagram. Bij X zie je vervolgens direct hoeveel bereik het bericht heeft. Dit is iets wat ik bij Threads mis.

De actie ‘opslaan’ bij X is weggelaten bij Threads. Dit is enigszins vreemd, omdat je een Instagram-post wel op kunt slaan. Het zal mij niet verbazen als deze optie nog wordt toegevoegd. En de deelknop is duidelijk anders vormgegeven, maar op beide platformen aanwezig.

10. Hoe kan ik de threads zien van personen die ik volg?

Je kunt op de homepage of timeline zelf kiezen of je voorgestelde Treads wil zien, of alleen Treads van de personen die je volgt. Via je smartphone doe je dit door bovenaan je scherm te kiezen voor het tabje ‘Voor jou’ of ‘Volgend’. Op je desktop doe je dit met de knop links onderaan je scherm.

Voor jou of voorgestelde threads.

11. Moet ik overstappen naar Threads?

Zoals ik in dit artikel schrijf: ‘De werking, het uiterlijk én de mogelijkheden van Threads lijken op X. Maar een groot (en belangrijk) verschil: Threads is wéér een nieuw platform van Meta, terwijl X op zichzelf staat. Willen we naast WhatsApp, Facebook en Instagram ook nog Threads gebruiken? Op die manier wordt Meta alsmaar groter en groter.’

Dit is wat mij betreft momenteel het enige nadeel aan Threads. Verder is het (nu nog) een overzichtelijk socialmediaplatform met weinig poespas. Daarbij zijn er op dit moment ook nog geen advertenties te zien. Hoe lang dat nog zo zal blijven, is natuurlijk de vraag.

Ik moet wel toegeven dat ik nog geen persoonlijk account heb op Threads. Ik was ook al niet meer actief op X, waardoor ik de meerwaarde van nóg een social platform om te onderhouden niet zie. Maar met Frankwatching hebben we natuurlijk wel een account, waarbij het leuk is om te zien hoe snel dit platform groeit.

Bron header-afbeelding: Diego Thomazini / Shutterstock.com