Content

ChatGPT & LinkedIn: de perfecte match voor contentcreatie

0

LinkedIn en ChatGPT. Deze twee krachtige tools kunnen een meesterlijke combinatie vormen voor professioneel netwerken en groei. In dit artikel duiken we dieper in op hoe LinkedIn en ChatGPT samenwerken en hoe je ze kunt benutten voor maximale impact.

Sinds het publiceren van mijn artikel ‘De 3 belangrijkste trends voor LinkedIn in 2023’ heeft AI en in het bijzonder ChatGPT een enorme vlucht genomen. Je LinkedIn-tijdlijn staat vol met informatie over ChatGPT en andere generatieve AI-tools, zoals Jasper, Bard, Bing, Copy.ai en Midjourney. Lijsten met voorbewerkte prompts gaan als zoetje broodjes over de toonbank. AI-contentgeneratie wordt de norm. Veel bedrijven, contentcreators en marketeers omarmen deze nieuwe ontwikkeling.

AI-contentgeneratie wordt de norm.

LinkedIn biedt meer dan 100 AI-cursussen aan in LinkedIn Learning en hier op Frankwatching vind je inmiddels ook al 10 cursussen en 103 blogs met informatie en tips over het gebruik van ChatGPT. Menig trainingsbureau heeft hier nu een aanbod in.

ChatGPT: een introductie

Voor degenen die net onder die steen vandaan komen: ChatGPT is een vooruitstrevend taalmodel dat mensachtige tekst kan genereren. Het begrijpt context en kan op natuurlijke wijze reageren op vragen en opmerkingen. Het is als een virtuele tekstpartner die altijd paraat staat. De opdrachten waarmee je output krijgt uit ChatGPT heten prompts. Hoe je jouw prompts kunt optimaliseren lees je hier.

Ondanks de populariteit is er nog steeds de vraag of angst dat AI het werk gaat overnemen, maar dat is vooralsnog niet zo. AI/ChatGPT maakt je leven makkelijker. Zie ChatGPT als sparringpartner en inspiratiebron, als aanvulling op het mensenwerk. Hier speelt Randstad leuk op in met deze campagne ‘als je slim bent, werk je met je handen’. (Gefotografeerd ná mijn toiletbezoek).

LinkedIn en ChatGPT - Randstad Slim werken

Ook LinkedIn is sinds begin dit jaar sterk aan het versnellen, gebruikmakend van het belang dat moederbedrijf Microsoft heeft in de Californische start-up OpenAI (ChatGPT, Dall-E). Microsoft werkte al samen met OpenAI en mag de technologie achter ChatGPT zelf ook gebruiken. Zo is LinkedIn begonnen met de uitrol van nieuwe AI-functies die gebruikmaken van geavanceerde OpenAI GPT-modellen om zo meer waarde te creëren voor leden. Testfase, vooral voor premium leden. Hoe je zelf nu al aan de slag kunt om met ChatGPT LinkedIn beter voor je kunt laten werken, lees je hieronder.

Praktische toepassingen van ChatGPT op LinkedIn

1. Persoonlijke profilering

Om het maken van je profiel makkelijker en effectiever te maken, test LinkedIn een nieuwe tool voor LinkedIn Premium-abonnees die gepersonaliseerde schrijfsuggesties geeft voor je Info en Kopregel.

Ze testen een nieuwe AI-aangedreven functiebeschrijvingstool die het schrijven van functiebeschrijvingen sneller en makkelijker maakt. Maar in de tussentijd kun je zelf ook al aan de slag met ChatGPT om je profiel te optimaliseren. Vertel ChatGPT wat je doet en wie je wil aantrekken. Je kunt ChatGPT vragen naar de omschrijving van je ideale klant en naar de pains & gains om zo te weten hoe jij je doelgroep kunt raken.

Maak een sterke Kopregel met ChatGPT

Laat ChatGPT je helpen om met pakkende bewoordingen een blijvende indruk achter te laten. Vraag ChatGPT met de informatie hierboven om een sterke kopregel te maken van 220 tekens. Vraag om er zoekwoorden in te verwerken op jouw vakgebied. Je kunt je hele ‘Over mij’-pagina van je website kopiëren en daar door ChatGPT teksten voor je LinkedIn-profiel van laten maken.

Voorbeeld-prompt
Maak mijn LinkedIn kopregel, waarmee duidelijk is dat ik dit doe [functieomschrijving].
Zet de functietitel vooraan. Geef zoekwoorden die [ideale klant] zal aanspreken.
De woorden waar ik mijn kennis over deel zijn [#marketing…#linkedinbedrijfspagina]
Gebruik hiervoor maximaal 220 tekens.

Samen met ChatGPT je LinkedIn Info maken

Je kopregel is je korte pitch, je Info is je uitgebreide verhaal. Vertel ChatGPT wat je allemaal aanbiedt. Vraag ChatGPT hier een tekst van ca 2600 tekens van te maken. Vraag daarbij ook om het leesbaar te maken met korte alinea’s en opsommingen met bullets.

Voorbeeld-prompt
Maak Info tekst voor mijn LinkedIn profiel van 2600 tekens met deze tekst [functieomschrijving]. Maak de tekst goed leesbaar met korte alinea’s, kopjes en opsommingen.

Je krijgt bijna nooit in 1 keer een geweldige tekst. Je moet dan doorvragen en doorvragen om de tekst zodanig aan te passen dat jij er blij mee bent.

Doorvragen in ChatGPT
Begin de tekst met een trigger voor de lezer om de tekst verder te willen lezen gebaseerd op [oplossing voor pijnpunten], daarna wat ik doe en daarna [omschrijving wat het bedrijf doet waar ik werk].

Ervaring met verdieping

Doe hetzelfde met je werkervaring. Vertel wat je gedaan hebt, wat je resultaten waren, welke projecten je gedaan hebt en ChatGPT kan er een lopend verhaal van maken waarmee je verdieping en onderbouwing geeft in wat jij allemaal kunt. Ook hier zorgen bullets voor betere leesbaarheid.

Vaardigheden die het verschil maken

Zo kun je ook vragen welke vaardigheden bij jouw functie passen. En daarbij kun je vragen de vaardigheden op volgorde te zetten naar wat er momenteel gewild is in de markt.

2. Contentcreatie en kennisdelen

Soms drogen je ideeën voor posts op. ChatGPT kan een eindeloze bron van inspiratie zijn, waarbij het suggesties doet voor onderwerpen die resoneren met je doelgroep. ChatGPT kan zelfs hele artikelen maken die je kunt aanvullen en aanpassen voor jouw doel. Inclusief zoekwoordenranking en contentkalenders.

Maar je kennis delen doe je niet alleen door berichten (posts) te plaatsen of blogs te publiceren. In je commentaren kun je jezelf ook als vakmens laten zien. Commentaren worden ook door anderen gelezen. Lees jij wel eens de reacties onder een post? Precies! Jouw comment doet iets voor jou als vakmens.

Het LinkedIn-algoritme verandert continu. LinkedIn geeft nu voorrang aan berichten die ‘kennis en advies’ delen: posts én commentaren. Met reacties zoals ‘Gefeliciteerd’ of ‘Veel succes!’ laat je aan de (mee)lezers je kennis niet zien. Zo spring je er niet uit. De schijnwerpers van het algoritme zijn meer dan ooit gericht op posts die inspireren en op de interacties. Zowel het bericht als jouw commentaar worden door deze algoritme-verandering door meer mensen gezien.

Reactie schrijven met AI

Je kent je ideale klant of je hebt die onderzocht met behulp van ChatGPT. Vraag ChatGPT om de vragen die je ideale klant kan hebben over jouw product of dienst. En vraag meteen om de antwoorden erbij. Lekker makkelijk. Geef daarbij aan wat jouw toon is. Ook dat kun je met ChatGPT uitzoeken door te vragen hoe hij jouw tone of voice zou omschrijven en er dan wat langere teksten van jezelf erin te plakken.

Vaak helpt het ook al als je doorvraagt met ‘Maak de tekst wat menselijker/informeler’. ‘Maak de tekst informatief/niet promotioneel’.

Tip: je kunt ook vragen om posts die je eerder gemaakt hebt anders te formuleren. Zo hergebruik je je eigen content.

Nu is niet iedereen heel bedreven (en confident genoeg) om een reactie te schrijven op LinkedIn. Het mag bovendien niet veel tijd kosten. In dat geval is het handig om de Chrome-extensie Engage AI te gebruiken.

LinkedIn en ChatGPT - Engage AI start

Je geeft in een paar klikken aan wat voor toon je wil in de comment en Engage AI doet je een suggestie. Deze kun je aanpassen zodat het klopt bij wat jij wil zeggen en dan heb je je comment binnen een paar seconden gepost.

LinkedIn en ChatGPT - Engage AI Comment suggesties - Trudy PannekeetAls je klikt op een van de ‘tonen’, begint de tool te typen. Ik heb hier Question gekozen. Mijn commentaar wordt dus een vraag over de post.

LinkedIn en ChatGPT - Engage AI Comment suggesties Tekst - Trudy Pannekeet

Eerlijk gezegd kan ik er zelf niets mee. Ik maak liever mijn eigen comments en raad jou aan dat ook te doen. Bedenk 2 dingen als je een comment maakt:

  1. Wat denk je als je de post leest?
  2. Tegen wie heb jij het op LinkedIn (en dan bedoel ik niet perse de maker van de post, maar jouw ideale klant).

Schrijf dan een comment ‘wat je denkt over de post’ zodanig dat jouw ideale klant er iets aan heeft.

Maar speel met Engage AI. Kijk wat het voor je kan doen. Ze geven aan dat het gratis is, maar als ik een paar comments heb uitgeprobeerd krijg ik de melding dat mijn 7-day trial verlopen is.

Weerstand tegen AI op LinkedIn

Er is veel commotie op LinkedIn over deze ontwikkeling. Gaan we ernaartoe dat we AI-gegenereerde content krijgen met daaronder AI-gegenereerde comments? Dat verwacht ik niet. Daarmee trek je geen klanten aan. Maar AI kan je wel helpen om inspiratie op te doen. Blijf altijd zelf de uiteindelijke teksten maken is mijn advies. Beetje van ChatGPT en heel veel van jezelf!

3. Netwerken met AI

ChatGPT kan je ook helpen bij het vinden van relevante connecties op LinkedIn. Hoewel ChatGPT geen directe zoekfunctie heeft, kan het wel helpen bij het opstellen van effectievere uitnodigingsberichten. Maar ook hierbij raad ik je echt aan je eigen berichten te maken. Maak het niet ingewikkelder dan het is.

Zet ChatGPT in om functiebenamingen te geven die bij jouw ideale klant passen. Daarmee kun jij slimmer zoeken met de filters in LinkedIn.

4. ChatGPT en je LinkedIn-bedrijfspagina

Al het bovenstaande kun je natuurlijk ook toepassen voor je bedrijfspagina. Je slogan (=kopregel), Overzicht (= Info). Vul de beloften in (commitments) om het profiel compleet te maken. Lees mijn artikel Power in je bedrijfspagina voor meer tips om bereik en volgers te krijgen voor je LinkedIn-bedrijfspagina.

Maak met behulp van ChatGPT analyses met de statistieken van je LinkedIn-bedrijfspagina, van je bezoekers- en volgersprofiel. En laat ChatGPT je vervolgens helpen met contentcreatie waar je jouw volgers echt mee informeert.

Toekomstige AI-ontwikkelingen op LinkedIn

1. Je post laten maken door LinkedIn

Mensen weten over het algemeen wel wat ze willen vertellen maar om daar dan een goede post van te maken vinden ze lastig. Daar kan de AI powered assistent van LinkedIn bij helpen.

Er loopt momenteel een test ‘Generatieve AI voor posts’. Je vertelt met minstens 30 woorden wat je wil zeggen. Daarna genereert AI een concept.
Doel: sneller content maken, efficiënter werken en boeiende content leveren. De test is gestart in de VS en rolt geleidelijk uit naar andere landen.

Bron: Keren Baruch / LinkedIn.com

2. Genereer beelden voor je post

LinkedIn is ook druk met de implementatie van Microsoft Designer, om direct in LinkedIn afbeeldingen maken in een Canva-achtige omgeving.

Je typt een korte beschrijving (prompt) van het ontwerp dat je wil maken en Design doet een voorstel. Daarna kun je van alles aanpassen. Deze ontwikkeling wordt tot half september getest door onder andere collega en LinkedIn trainer Kevin D. Turner die er onderstaande video over maakte.

Accepteer cookies

De inzet van ChatGPT voor LinkedIn

ChatGPT kan je helpen met het optimaliseren van je profiel en je activiteit op LinkedIn. De integratie van AI in LinkedIn gaat in razend tempo door. Het biedt je hulp bij het maken van posts, commentaren en beeldmateriaal bij je post. Ook voor de recruitment markt komen er slimme AI-oplossingen aan. Vooralsnog voornamelijk nog voor premium leden.

Probeer het uit, laat je inspireren, maar blijf bij jezelf, je eigen verhaal. De mens en het echte contact blijven het belangrijkste bij het netwerken.

Header-afbeelding: AM NIKOM / Shutterstock.com