Partnercontent

ChatGPT: zó schrijf je prompts voor optimaal resultaat

0

Kan jij niet goed uit de voeten met AI? Grote kans dat je dan niet goed weet hoe je kunstmatige intelligentie vóór je laat werken. Want, iemand weghalen uit een foto? Eitje! Metadata schrijven voor 20 pagina’s? Zo gepiept. Inspiratie opdoen voor die ene pakkende inleiding? Kinderspel. Tenminste… als je weet hoe je AI effectief inzet. Hoe je dat doet? Het begint met de perfecte prompt. Met deze 5 tips word jij een echte AI-fluisteraar.

Mocht je nieuw zijn in de wereld van AI: een prompt is de uitleg die je een tool geeft over wat je van hem verwacht. Het is de vraag, instructie of suggestie waarmee het AI-model aan de slag gaat. Het resultaat dat je krijgt, is dus afhankelijk van de vraag die je stelt of opdracht die je geeft. En daarmee snap je misschien waarom de prompt zo belangrijk is.

Het belang van een goede prompt

Ga maar na: als jij aan je partner vraagt om een broodje voor je te smeren, heb je geen idee wat voor beleg je krijgt. Kaas, hagelslag, smeerworst? Het kan van alles zijn. Vraag je om een wit bolletje met roomboter en melk hagelslag? Dan weet je dat je een wit bolletje met roomboter en melk hagelslag krijgt. En zo werkt het ook voor AI. Hoe gedetailleerder de prompt, hoe beter het resultaat dat je krijgt.

Zo schrijf je een goede prompt

Dat hangt natuurlijk af van wat je nodig hebt. Soms is een prompt een stukje tekst ter grootte van een alinea, bijvoorbeeld als je een complete blog wil. Soms ben je geholpen met een korte vraag, zoals: ‘Wat zijn 10 synoniemen voor het woord ‘kinderspel’?’. Wat je vraag of opdracht ook is, deze 3 punten zijn de basis voor een goede prompt:

1. Geef context

Of je nu een blog schrijft, een beeld nodig hebt bij een artikel of een voedingsschema wil: context is belangrijk. Een blog of beeld moet passen bij je merktaal. Voor een  voedingsschema is het handig als ChatGPT je leeftijd en gewicht weet. En welk doel heeft de content of voor welke doelgroep is het? Allemaal handige informatie. Het scheelt nogal of de tekst voor een 11-jarige basisschoolleerling is of voor de CEO van een groot telecombedrijf. Hoe beter AI de context achter je vraag of opdracht weet, hoe beter het resultaat.

2. Vertel wat voor resultaat je wil

Wil je een blog, socialmediapost of één alinea? Wil je bepaalde resultaten in een mooi schema? Of heb je een lijst met bulletpoints nodig? Benoem in welke vorm je de uiteindelijke tekst wilt hebben. Ook als je maar een x-aantal woorden, regels of bullets wil: zet het in je prompt. Daarnaast is het handig om het medium te noemen waarvoor de content bedoeld is. Heb je bijvoorbeeld iets voor LinkedIn, Facebook of de krant nodig? Dan heeft dit invloed op de lengte en toon van je tekst.

3. Gebruik duidelijke taal

Niemand leest graag wollige zinnen of jargon. Ook een AI-tool niet. Dus wees duidelijk, maak korte zinnen en gebruik heldere taal. Ook spelfouten hebben invloed op wat er uit de machine rolt, dus zorg dat je prompt foutloos is.

Een echt slechte prompt is bijvoorbeeld: “Bedenkend de ingewikkelde web van verschillende strategieën en technieken die samenkomen in de sferen van online marketing, zoals sociale media advertentiecampagnes, contentmarketing, e-mailmarketing, SEO, SEM, PPC, affiliate marketing, influencer marketing, digitale PR en nog vele andere aspecten, wat zijn je gedachten over dit onderwerp en hoe deze facetten interacteren met elkaar in de voortdurend veranderende digitale wereld?” Lange zinnen, veel jargon, verschillende ideeën en geen specifieke vraag…

Een betere prompt is: “Hoe beïnvloedt SEO de effectiviteit van e-mailmarketing in de huidige digitale wereld?” De vraag is specifiek en richt zich op de twee aspecten van online marketing.  Krijg je ongeacht al het bovenstaande niet het gewenste resultaat? Herformuleer je prompt met de gewenste verbeterpunten tot je wél tevreden bent met de uitkomst.

5 tips voor het beste AI-resultaat

Waarschijnlijk krijg je nooit helemaal het resultaat dat je wil. Zeker niet als je een complexere opdracht geeft. AI-tools zijn handig om te brainstormen of om door je writer’s block heen te komen, maar (nog) niet goed genoeg om een perfecte blog te schrijven. Met deze 5 tips haal je eruit wat erin zit.

1. Ga het gesprek aan

ChatGPT onthoudt je chat. Daardoor kun je jouw opdracht steeds beter specificeren en sluit het resultaat steeds beter aan. Ga dus het gesprek aan en geef feedback. Vraag bijvoorbeeld of de tool een tekst kan herschrijven in heldere taal met korte zinnen. Of: ‘Maak dit begrijpelijk voor een 5-jarige.’

2. Laat ChatGPT vragen stellen

Dit is erg leuk om mee te experimenteren! Schrijf je prompt, maar in plaats van dat je de opdracht geeft om iets te schrijven, vraag je ChatGPT om jòù aanvullende vragen te stellen. Bijvoorbeeld: Gedraag je als een copywriter. Je schrijft een blog van maximaal 1000 woorden over wat je kunt doen in de zomer in Amsterdam. De tekst is voor toeristen uit Amerika die Amsterdam voor het eerst bezoeken. De toon is energiek, bevlogen en enthousiast. Stel 5 aanvullende vragen die je nodig hebt om deze tekst te schrijven.

voorbeeld van ChatGPT vragen laten stellen

Voorbeeld: laat ChatGPT vragen stellen.

Op deze manier leer je hoe ChatGPT naar je prompt kijkt en wat-ie nodig heeft aan informatie. Verwerk de antwoorden op de vragen in je nieuwe prompt en herhaal dit proces. Of, als je tevreden bent, laat er een tekst uitrollen.

3. Maak formats voor prompts die werken

Heb je eenmaal prompts die goed werken? Maak daar formats van. Zo ben je een volgende keer extra goed voorbereid en kun je deze input gebruiken binnen de rest van je organisatie. Zo hoef je niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden. Online zijn er al veel formats te vinden, dus Google vooral rond naar  goed werkende prompts.

4. Doe eindredactie

Content maken blijft mensenwerk. Zie AI dus meer als een soort assistent die het voorwerk voor je doet. Het brengt je op ideeën, verzint leuke titels en is handig als je 20 verschillende meta descriptions moet schrijven. Pik de ideeën of zinnen eruit die je aanspreken en verwerk die in je tekst. Doe altijd een check op de toon: is dit inderdaad iets wat je voor organisatie x zou plaatsen? En vergeet vooral niet de feiten te checken. ChatGPT heeft er een handje van om de boel bij elkaar te verzinnen.

5. Pas op met (bedrijfs)gevoelige informatie

Hoewel je met het schrijven van prompts dus lekker kunt experimenteren, is er ook iets wat je beter níet kunt doen: (bedrijfs)gevoelige informatie delen. Alles wat je in een AI-tool invoert, blijft virtueel rondzweven. Dus als gegevens niet openbaar mogen worden, deel ze dan vooral niet.

AI van A tot I

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan bizar snel. De tools schieten als paddenstoelen uit de grond. Niemand weet precies waar het heengaat en zowel experts als beginnelingen zweven tussen enthousiasme over mogelijke toepassingen en zorgen over de toekomst. Wil je door de bomen het bos blijven zien en heb je behoefte aan informatie die voor jou relevant is? Op AI-fluisteraar.nl vind je praktische tips en informatie over werken met AI.