Contentmarketing

ChatGPT als de alwetende stagiair: zo ga je aan de slag

0

Veel technologische tools zijn langzaam in ons leven gekomen. Tools als Facetime bestonden al lange tijd voordat we het dagelijks gingen gebruiken. We hebben langzaam aan het idee kunnen wennen dat je met beeld kan bellen. AI ontwikkelt zich daarentegen razendsnel. Het begint zich steeds meer te integreren in ons werk. Zo zijn nieuwe tools als ChatGPT ook niet meer weg te denken in contentmarketing. Maar veel tijd om daaraan te wennen, hebben we niet gehad. 

Tijdens Content Conference deelde een aantal sprekers hun kennis over AI en content. Wat moet je doen om goed over weg te kunnen met ChatGPT? En voor welke taken zet je de AI-tool in? Ik werp in dit artikel een blik op een paar belangrijke onderdelen waar je op moet letten als je contentmarketing en AI een goede match wil laten vormen.

Technologie van ChatGPT

Om goed met ChatGPT aan de slag te kunnen, is het belangrijk dat je weet hoe de tool werkt. Hoewel de nieuwste versie van ChatGPT toegankelijk is gemaakt voor het brede publiek, is het verstandig om als marketeer de ins and outs te weten. Het marketinglandschap gaat er anders uitzien. Marketing en tech zullen zich steeds meer met elkaar gaan versmelten. En hier komen nieuwe skills en kennis bij kijken. Het is aan te raden om hiervoor open te staan. In de snelle wereld van tegenwoordig is het achterblijven, of ingehaald worden. Je moet met de stroming mee. En op dit moment is ChatGPT de meest urgente stroming om aan mee te doen.

In de snelle wereld van tegenwoordig is het achterblijven, of ingehaald worden.

Om de tool goed te begrijpen, is het handig om je wat meer verdiepen in de technologie. Geen zorgen, ik zal je geen ingewikkelde theorieën voorschuiven met paginalange uitleg. Ik zal je alleen kort meenemen in de betekenis van de naam ChatGPT. Dan ben je al een heel eind onderweg. Het woordje Chat is voor het gemak bijgevoegd, omdat je het dan makkelijk uitspreekt, legt Aucke Bos, Data engineer bij Info Support, uit. GPT staat voor:

  • G: betekent generative. Jij stelt een vraag aan de chatbot en die genereert woord voor woord een antwoord.
  • P: betekent pre-trained. De chatbot is getraind om informatie in zich op te nemen over bijvoorbeeld grammatica en hier verder in te leren.
  • T: betekent transformer. De chatbot is in staat de context van een zin te begrijpen. Hij doet vaak of hij de betekenis van een woord kent, maar begrijpt deze niet daadwerkelijk. Zo zou ChatGPT het woord hond linken aan informatie waarin hij dit woord vaker tegen is gekomen. Maar de betekenis van het woord op zichzelf, kent de tool niet.

Veiligheid van je data

ChatGPT is een zelflerend taalmodel. Dit betekent dat het zichzelf verbetert aan de hand van de gesprekken. Alle data die je invoert in ChatGPT wordt gebruikt om de tool te trainen. Dat betekent dat je moet oppassen met welke data je invoert. Gevoelige bedrijfsdata kan op deze manier namelijk openbaar worden. Kijk maar naar Samsung, waar medewerkers iets te gretig informatie deelden.

Sommige bedrijven ontwikkelen een eigen AI-systeem voor hun bedrijf. Op deze manier kan je wel gevoelige informatie delen. Daarnaast kan je de AI-tool dan helemaal aanpassen aan de behoeften en prioriteiten van jouw bedrijf.

SEO en AI

Door de komst van AI-systemen als Google Bard gaat SEO er in de toekomst heel anders uitzien. Bezoekers van Google gaan niet meer af op headlines, of meta-descriptions, want AI geeft ze meteen antwoord. Is er dan nog wel toekomst voor SEO?

Sjoerd de Kreij, co-founder van Typetone.ai, denkt van wel. Hij is van mening dat SEO niet helemaal zal verdwijnen, maar dat het in een andere vorm gegoten zal worden. Het AI-systeem moet nu gaan bepalen wat de beste content is. Bedrijven die dankzij SEO al jarenlang met goede content bovenaan Google staan, zullen de overgang naar Google Bard wel kort voelen. Maar, zegt Sjoerd, AI zal hun content wel uit Google halen en samenvatten.

Sjoerd hoopt dat mensen zullen blijven doorklikken in Google en dat websites op deze manier niet hun bezoekers verliezen. Maar of dit echt zo zal zijn, kan hij niet met zekerheid zeggen.

ChatGPT als alwetende stagiaire

Veel mensen zijn bang dat AI hun baan zal overnemen. Dat ChatGPT jouw volledige werkzaamheden op zich neemt. Maar je moet ChatGPT juist zien als je hulpje. Jij blijft de belangrijke taken uitvoeren en ChatGPT staat je als alwetende stagiaire bij om je te helpen. Dit zijn 4 zaken waarbij ChatGPT je kan helpen.

1. Inspireren

Brainstorm met de chatbot en ontdek nieuwe manieren om content te maken. Zo vraagt Kim Pot, MarCom-adviseur bij Info Support, aan ChatGPT naar haar concurrenten. Zo zie je waar er binnen de content nog iets te behalen valt en wat je doelgroep nu echt interessant vindt.

2. Dubbelcheck

Gebruik ChatGPT als controle-functie. Hij is goed in verbeteren. Schroom dus niet om je tekst door ChatGPT te halen en te vragen om feedback. Behoud zelf de controle door je originele tekst ernaast te houden en daardoor grip te houden op welke veranderingen je door wil voeren en welke niet.

3. Meerdere stijlen

Het kan zijn dat je soms zelf vastzit in een schrijfstijl en niet goed weet hoe je teksten in een andere tone of voice moet zetten. Met de juiste prompts kan je ChatGPT in verschillende stijlen laten schrijven. Experimenteer hiermee en bekijk uiteindelijk wat het beste bij jouw doelgroep past.

4. Transformeren

ChatGPT is het beste in teksten transformeren naar een andere geschreven vorm. Als je de basis hebt, kan je het al snel aan ChatGPT geven om er bijvoorbeeld een socialmedia-tekst van te laten schrijven. Haal ook meer uit je content door oude content te hergebruiken. Vraag ChatGPT bij dit soort teksten dan om een update.

Wees selectief in waar je ChatGPT wel en niet voor gebruikt. De AI-tool kan (nog) niet alles en hele teksten laten schrijven door ChatGPT is dan ook geen verstandige optie. Je kan het wel gebruiken bij content publiceren, samenvatten en promoten. Bespaar je hier nu echt tijd mee? Kim Pot vindt van niet. Maar je kan nu wel meer doen dan eerst mogelijk was. En via dit proces behaal je betere resultaten.

ChatGPT prompts op een laptop

Spreek dezelfde taal als ChatGPT

Maar hoe zorg je ervoor dat je ook de gewenste resultaten uit ChatGPT krijgt? De kracht zit hem voornamelijk in het schrijven van goede prompts. Wat goed werkt is een rollenspel opzetten. Maak de AI-tool eerst duidelijk wie je bent, wie je wil spreken en van wie je hulp nodig hebt. Ga vervolgens in hetzelfde gesprek verder en geef je opdracht meer context. Maak het specifiek en persoonlijk. En ga tot slot in op de details van je wensen en verwachtingen. Zeg bijvoorbeeld dat je een tekst verwacht van 500 woorden. Probeer het elke keer zo kort mogelijk te houden. Dit werkt beter dan lappen tekst.

ChatGPT om hulp vragen is een proces. Je moet blijven doorvragen en aanpassen in het gesprek. Werkt het huidige rollenspel niet? Maak dan een nieuwe aan en experimenteer daarmee. Dit noemen we prompt engineering. Stap uiteindelijk van prompt over op product. Zoals eerder benoemd werkt copy paste niet goed met ChatGPT. Maak het product eigen door er bijvoorbeeld een eindredactie overheen te doen en combineer het met de technologie die je al gebruikt in je bedrijf.

Hoe houd je het origineel?

Als iedereen ChatGPT gebruikt, krijgen we dan nog wel originele content? Gaat alles niet op elkaar lijken? En mag je door ChatGPT gemaakte content nog wel toe-eigenen?

Boris Leenaars, digital strategist bij Macaw, denkt dat we nu al lijden aan het echo-effect. Alles wordt steeds globaler en het wordt lastiger om uniek te zijn. Boris noemt de Wes Anderson-filmpjes op Instagram als voorbeeld. De eerste vijf waren leuk, maar daarna wordt het oud. En toch doet iedereen eraan mee.

Net als dat je normaal rond zou speuren op Pinterest, fungeert ChatGPT als leermiddel of inspiratie. De vraag of jouw product nog wel onder jouw naam mag staan, is daarmee volgens Kim snel beantwoord. Je maakt iets nooit helemaal zelf. Het komt altijd van een bron waar jij inspiratie vandaan hebt gehaald.

Ook de grote vraag over copywriting komt hierbij kijken. Is kopiëren en plakken uit ChatGPT plagiaat? Sjoerd vindt van niet. Volgens hem plagieert ChatGPT op dezelfde manier als mensen dat doen. Je haalt informatie van verschillende plekken en maakt hier je eigen tekst van. Het zal nooit een volledig boek letterlijk overnemen.

Aan de slag met AI? Houd het klein

Denk groot, maar houd het klein. Probeer niet om alles in één keer te doen, maar werk het proces uit. Zet voordat je met de tool begint alvast een marketingplan uit en ga daarna stap voor stap met ChatGPT aan de slag. Heb je het schrijven van prompts onder de knie? Ga dan pas door met het volgende onderdeel. ChatGPT kan oneindig veel dingen, maar blijf zelf aan het roer staan. Kijk naar waar jij je comfortabel bij voelt en ga daarmee aan de slag. Je hoeft lang niet alle opties te gebruiken. Leg alle onderdelen die werken vast, zo houd je het ook overzichtelijk.

Ook voor het uitrollen van ChatGPT in je organisatie geldt: houd het klein. Begin met een klein succes, of het oppakken van een kleine usecase. Iedereen zet ChatGPT op een andere manier in. Experimenteer en vind uit wat bij jou en jouw content past.