Social media

De 3 belangrijkste trends voor LinkedIn in 2023

0

Wat zal het nieuwe jaar ons brengen op LinkedIn? Er zijn al behoorlijk wat trendvoorspellingen gedaan, van online marketing, HR en tech, tot andere social media. Eén ding valt op, bedrijven humaniseren. Er is veel aandacht voor de mens in het bedrijf. Het gaat om het delen van echte verhalen en het opbouwen van een langdurige relatie met je doelgroepen. Ook is er ruimte voor fun. En als (micro)influencer bouwen we allemaal mee aan onze eigen communities binnen LinkedIn. Het doel? Floreren op zakelijk gebied.

Dé 3 LinkedIn-trends voor 2023:

1. Humanisering van bedrijven/merken
2. Community / Relatie
3. Creativiteit

Wat betekent dat praktisch voor bedrijven op LinkedIn?

Trend 1: Humanisering van bedrijven/merken

Authenticiteit wordt steeds belangrijker op social media. De toenemende populariteit van platforms zoals TikTok en BeReal onderschrijven dit. Wie is de mens achter het bedrijf? Mensen doen liever zaken met mensen dan met een logo. Er zijn al meer persoonlijke manieren om jezelf voor te stellen op LinkedIn door middel van video (coverstory) en audioboodschap.

Persoonlijke verhalen doen het goed op LinkedIn. Storytelling. Dat is allemaal niet nieuw. Wel nieuw is dat bedrijven steeds meer inzien dat dat de manier is om mensen aan je te binden.

Influencer marketing

Influencer marketing is niet meer alleen voor Instagram en TikTok. Ook op LinkedIn zijn de eerste influencers al gesignaleerd die terloops vermelden welk merk schoenen ze dragen.

Er komt op LinkedIn meer aandacht voor ambassadeurschap. En dat start bij de eigen medewerkers als micro-influencer.

LinkedIn heeft aangekondigd dat het mogelijk wordt voor bedrijven om de posts van hun medewerkers te promoten. Mensen lezen namelijk liever berichten van andere mensen dan van bedrijven. Dit lijkt een logische stap voor LinkedIn om meer advertentie-inkomsten te kunnen genereren.

Bedrijven zullen op zoek gaan naar anderen om hun boodschap kracht bij te zetten. Maar waar gaat dit naartoe? Content-creators die zich in laten huren door bedrijven om betaald te krijgen voor hun content? Of voor de AI content?
We gaan het zien.

Humanisering van werk

HR-professionals gaan voor humanisering van werk. Waar staat het bedrijf voor? Wat vertellen de medewerkers? Transparantie en verhalen van ‘achter de schermen’ maken het bedrijf een aantrekkelijkere werkgever voor kandidaten.
Storytelling en live contact met kandidaten spelen hierbij een grote rol. Op de LinkedIn-bedrijfspagina is meer ruimte om de normen en waarden van de organisatie te presenteren.

LinkedIn Trends 2023 - Echt contact met je klant - Trudy Pannekeet - Frankwatching

Echt contact met je doelgroep

Uitbreiding van zoek- en filtermogelijkheden op LinkedIn en meer inzicht in de statistieken van de socials geven bedrijven handvatten om de targeting te verscherpen. Echt contact met een gerichte doelgroep. Beter luisteren waardoor je beter kunt inspelen op wat zij willen. Alleen daarmee spring je eruit.

LinkedIn speelt daarop o.a. in met live streaming en virtual events: LinkedIn Live en LinkedIn audio – een perfecte manier om je gezicht laten zien en in gesprek gaan met je klanten. Een logische stap zou zijn om een chatfunctie op de bedrijfspagina aan te bieden om direct contact te hebben.

Trend 2: Community / Relatie

In 2023 ligt de focus nog meer op het bouwen van relaties. Merken moeten minder pushen op producten en meer aan relaties met klanten bouwen door het aangaan van de dialoog. Nieuwe doelgroepen aantrekken door influencer en creator marketing, met name in B2B.

LinkedIn groepen

Met deze wetenschap ligt het voor de hand dat LinkedIn de groepen nieuw leven gaat inblazen. Maar onder de kenners zijn de meningen daarover verdeeld.
In de basis is een groep, een community met gelijkgestemden, een geweldige tool om te groeien als bedrijf. Maar het valt vaker dan het staat met de (in)activiteit van de moderator van de groep. Enfin, we laten ons verrassen door LinkedIn: in or out?

Interactie, interactie, interactie

Persoonlijke verhalen zijn interactie-kanonnen en ook de poll heeft, ondanks de overload aan polls, de drempel om te reageren behoorlijk verlaagd. In 2023 gaat het nog meer om de interactie met de volgers. LinkedIn live en LinkedIn audio zijn mooie tools voor meer interactie met je community. In gesprek gaan met je volgers of je klanten.

Live chat voor bedrijven? Op de wishlist.

Trend 3: Creativiteit

Een derde trend op social media is creativiteit. In deze tijden van dreigende recessie moeten bedrijven veel creatiever zijn om met minder budget de aandacht te krijgen van (potentiële) klanten.

AI-contentgeneratie wordt de norm

Goed nieuws voor online marketeers. Persoonlijk contact en kennisdeling lijken alleen maar meer werk in te houden. Maar je krijgt hulp. Artificial Intelligence (AI) en machine learning come to the rescue.

Op LinkedIn zie je de eerste AI gegenereerde teksten al als experiment voorbij komen. Opvallend is hoe goed de opdrachtgever zelf de teksten vaak vindt. Zelfs Canva biedt in de gratis versie de tekstgenerator Canva Magic Write aan. Het is nu voor iedereen binnen handbereik. So far for authenticeit. Maar blijkbaar worden de teksten steeds beter op de ‘maker’ afgestemd.

Artificial Intelligence

Video en visuele content

Video’s zijn een zeer krachtige manier om mensen kennis met je te laten maken. Zie het succes van TikTok en Instagram. Korte niet-gepolijste video’s. Sommige doorgeplaatst op LinkedIn (let op dat de muziekrechten van andere kanalen niet automatisch voor LinkedIn gelden).

Stories waren geen succes op LinkedIn, maar als onderdeel van je tijdlijn is video een ijzersterke tool. Zeker nu je een link kunt toevoegen voor interactie.

LinkedIn biedt al voorzichtigjes een automatische ondertiteling. Alleen nog beschikbaar voor Engelstalige video’s (en het heeft nog wat correctie nodig achteraf), maar ik verwacht dat dit gaat worden uitgebouwd naar andere talen.

Video is in te zetten als bijdrage, maar ook als je eigen videopitch in de coverstory of in een DM met je persoonlijke profiel. Al eens gedaan?LinkedIn Trends 2023 - DM video boodschap - Trudy Pannekeet - Frankwatching schuin

 

Naast video komt er sowieso meer aandacht voor visuele content. Meer gebruik van documents. Niet meer de onleesbare vol getypte A4’tjes of volledige persberichten, maar een visueel aantrekkelijke diapresentatie, ingezet als slimme stop-scroller.

LinkedIn audio recorded als podcast

Podcasts winnen aan populariteit. Recording van je LinkedIn Audio als podcast is een logische volgende stap. Als dit blijft bestaan.

Snelle social selling

Social Commerce krijgt op alle platforms meer aandacht. Het gaat steeds meer integreren in social zodat het voor klanten gemakkelijker is te shoppen zonder het platform te verlaten. Er is overall behoefte aan een korte funnel, snelle sales, zoals Linda Krijns opmerkt in haar blog over content trends voor 2023.

Op LinkedIn zie je hier ook een vorm van: onder persoonlijke posts staat steeds vaker een vaste call-to-action-blok als afzender.

LinkedIn Trends 2023 - CTA onder je post - Trudy Pannekeet - Frankwatching

CTA onder je post op LinkedIn

 

Zo kun je, zoals eerder genoemd, in je DM een voice- of videoboodschap sturen om het know-like-trust proces te bespoedigen.

Op de bedrijfspagina kan sneller een demo worden aangevraagd door het toevoegen van het Leadform.

En nog in de uitrol: product pages waarbij bedrijven een eigen pagina kunnen maken per product, zodat geïnteresseerden het specifieke product kunnen bekijken (mét recensies erbij en namen van andere bedrijven die dit product al gebruiken!) zonder het platform te verlaten. Nog niet voor alle sectoren beschikbaar.

Back to the roots: skills zijn key bij het vinden van nieuw werk

Een extra voetnoot aangezien LinkedIn draait om het vinden van economische kansen. Er is een overgang naar een organisatie die op vaardigheden is gebaseerd. Skills nemen een steeds belangrijkere plek in.

skills trends LinkedIn 2023

Uit onderzoek van LinkedIn zelf blijkt dat bijna 50% van recruiters nu in eerste instantie zoekt op vaardigheden in plaats van waar kandidaten vandaan komen en bij welke bedrijven ze hebben gewerkt. Maar daar blijft het niet bij, want je kunt wel zeggen dat je ergens goed in bent, maar het is handig als dit ook kan worden gecheckt. De validatie van deze skills gaat daarom een steeds grotere rol spelen. Op LinkedIn kun je dit meer gewicht geven door een certificering toe te voegen.

Kortom, ook voor 2023 geldt, keep on (LinkedIn) learning!

In lijn met de visie blijft LinkedIn volop in beweging. In 2022 zijn ca. 100 nieuwe features geteld. Dat belooft een bruisend 2023!