Content

7 content-trends voor 2023: de leidraad voor je contentstrategie

0

Een contentstrategie draait om het delen van de juiste content op het juiste moment met de juiste mensen. En vervolgens ook om de juiste keuzes in platformen, formats en frequentie. Daarbij spelen content-trends ook een rol. Die laten je zien welke content de komende tijd nog beter of op een andere manier voor je zou kunnen werken. Maar wat zijn dan content-trends die voor jou een rol kunnen spelen?

1. Recessiedreiging en content

Maar eerst iets dat weliswaar geen echte content-trend is, maar wel iets is om je rekenschap van te geven als je met je content voor 2023 aan de slag gaat. Dat is de groeiende media-aandacht voor een dreigende recessie en voor de stijgende kosten van zo’n beetje alles. Die maken consumenten en bedrijven extra onzeker over de toekomst en beïnvloedt hun gedrag én de content die ze nodig hebben. Dan is het waarschijnlijk slim om na te gaan wat die dreiging en somberheid betekent voor jouw doelgroep en de klantreis die zij doorlopen. Bedenk hoe je daar op in kunt spelen met nieuwe content of met bestaande content die je daarvoor mogelijk wat aanpast of aanvult.

2. Groeiende twijfels over socialmediamarketing

Ondernemers, marketeers en socialmedia-experts lijken steeds somberder te worden over de effectiviteit van socialmediamarketing. Teruglopend bereik, steeds wisselende algoritmes, stijgende advertentiekosten en toenemende onduidelijkheid over wat nu nog wel echt werkt. Bij Meta komt daar nog bij dat accounts zomaar geschorst kunnen worden zonder kans om daar bezwaar tegen te kunnen maken of contact te hebben met een mens die je helpt.

Steeds meer bedrijven zullen daarom nog eens extra goed kijken naar de plek van social media binnen hun contentstrategie. En dan vooral naar de conversie en de verhouding tussen opbrengst en de inspanning die daarvoor nodig is. Dat kan ervoor zorgen dat bedrijven minder gaan bouwen op organische socialmedia-content en/of op social ads. Maar het kan ook leiden tot een verschuiving in content- en formatkeuzes op social media. Bijvoorbeeld richting zogenaamde zero-click-content en entertainende content.

Afbeelding met social media op een telefoon.

3. Steeds meer zero-click-content

Socialmedia-algoritmes bevoordelen bijna allemaal content zonder links, waardoor steeds meer marketeers naar manieren zoeken om toch ergens een link naar de eigen site te realiseren zonder dat dit gevolgen had voor het bereik. Dat zorgt deels wel voor gekunstelde berichten. Maar wat nu als je die links eens helemaal weglaat? En niet alleen op social media, maar ook elders? Want ook Google en YouTube prefereren content zonder links.

Sparktoro introduceerde eerder in 2022 het begrip zero-click-content. Dit is content die zich niet richt op linkjes en kliks naar je website, maar veel meer op content met intrinsieke waarde en content die gericht is op het realiseren van interactie. Daarmee kun je goed je zichtbaarheid en naamsbekendheid vergroten of je merk en reputatie laden. Zulke klikvrije content vraagt wel om een ander vertrekpunt als je content maakt. Die moet echt als zelfstandige content functioneren, zonder dat het naar je website verwijst. Slaag je daar in? Dan kun je ook zonder links veel bereiken en behoud je de voordelen van de algoritmes die mensen op een bepaald platform willen houden.

Met zero-click-content is het wel lastiger om het effect van deze content te meten. Want de makkelijke KPI ‘verkeer naar je website’ komt hiermee goeddeels te vervallen. Hoewel… als je content prikkelt, inspireert en aanzet tot meer willen weten, dan zullen mensen je website alsnog vinden. En zul je in Analytics zien dat het directe verkeer naar je site stijgt. Maar specifieke attributie is wel lastiger. Daar staat tegenover dat het bereik van je berichten stijgt en waarschijnlijk ook de interactie op je berichten.

4. Groei van entertainende content

De explosieve groei van TikTok is al veelbesproken. Maar als je bedenkt dat TikTok zich profileert als een entertainmentplatform en niet als een socialmediaplatform, dan kun je dat zien als een signaal dat veel mensen steeds meer openstaan voor entertainende content. Die entertainende content is heel vaak videocontent én vaak kort. Met als bijkomend voordeel dat je die op steeds meer platformen in kunt zetten. Dat gemak en de groeiende vraag zal naar verwachting leiden tot nog veel meer korte videocontent.

5. Meer focus op snelle sales

Hoe mooi is het dat je met jouw content mensen helpt om een vraag te beantwoorden of een probleem op te lossen. Maar wat levert je dat precies op? Groeiende aantallen bezoekers lopen lang niet altijd parallel met groeiende omzetcijfers. Wat ik steeds vaker zie, en dus een van de content-trends is, is dat een deel van de gepubliceerde content direct omzet moet realiseren. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door:

  • Echt korte funnels van 1 à 2 stappen
  • Persoonlijke maatwerkmails, DM’s en voice- of videoboodschappen
  • E-commerce-content op social media
  • Selling in live-video

Hieronder zie je een voorbeeld van een oproep om te reageren via een DM op Instagram die het begin is van een korte, directe funnel. De ontvanger krijgt een template waarna er een gesprek volgt via DM.

Voorbeeld sales via DM en korte funnel, een van de content-trends voor 2023.

6. Steeds meer AI

De inzet van artificial intelligence (AI) bij het maken, bewerken en zelfs manipuleren van content wordt steeds geaccepteerder. Zo helpt AI bijvoorbeeld bij het maken van transcripties en ondertiteling (met bijvoorbeeld HappyScribe of Descript) en het schrijven van artikelen of korte sales copy (bijvoorbeeld met Jasper). Maar ook bij het creëren van visuals (kan ook met Jasper), of van video’s en audio-content gebaseerd op tekst (bijvoorbeeld met Animaker, maar er komen voortdurend partijen bij).

In overtreffende trap kunnen jij of je collega’s dankzij AI zelf content worden, omdat opnames van jou en je stem gebruikt worden om nieuwe video’s te maken waar je zelf niet maar aan te pas hoeft te komen. Hieronder zie je daarvan een voorbeeld.

Accepteer cookies

Eigenlijk doe je jezelf tekort als je niet verkent hoe AI jou kan helpen bij het implementeren en evalueren van je contentstrategie. Het is een grote facilitator die andere contentvormen dan je tot nu toe gebruikte binnen je bereik kan brengen.

7. Podcasts worden steeds populairder

Het aantal podcastluisteraars blijft maar groeien en steeg in 2022 naar 6,9 miljoen luisteraars, ofwel de helft van alle Nederlanders boven de 18. Ook de intensiteit van luisteren is gestegen: mensen luisteren vaker en langer. Die groeitrend zal naar verwachting doorzetten in 2023. Dankzij de relatief lage drempel om een podcast te produceren en te distribueren, maken steeds meer organisaties zelf een podcast. Voor externe maar zeker ook voor interne communicatie.

Podcastcoach en jurylid van de jaarlijkse Dutch Podcast Awards Simone Snaterse voorspelt verschillende nieuwe content-trends voor podcats. Allereerst een rijkere luisterervaring dankzij 8D-geluid dat vergelijkbaar is met het geluid in een bioscoop. Daarnaast ziet zij dat zogenaamde luisterparties in opkomst zijn, waarbij grote groepen mensen samen naar een podcast(opname) luisteren en er een theaterbeleving rondom podcasts ontstaat. En ten slotte verwacht ze dat podcasts vaker toegevoegd gaan worden aan andere content zoals boeken om toegevoegde waarde te bieden. Dat kan betekenen dat podcasts bijvoorbeeld onderdeel worden van Storytel, Managementboek of andere partijen die content verkopen waardoor nog meer mensen podcasts als contentvorm leren kennen en waarderen. Volop podcastkansen dus binnen je contentpalet voor 2023.

Inspelen op content-trends. Of juist niet.

Het is makkelijk om enthousiast te worden van nieuwe content-trends. Maar het kan ook een valkuil zijn. Wat dat betreft raad ik iedereen aan om je eigen marketingdoelen en contentstrategie als uitgangspunt te nemen. Kijk vervolgens wat content-trends daar aan bij kunnen dragen. En ruim als het even kan wat tijd en middelen in om met 1 of 2 trends wat meer te experimenteren. Daarmee ontdek je nieuwe mogelijkheden en benut je nieuwe contentkansen.