Social media

Socialmedia-marketing is kapot voor ondernemers

0

Column – Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende kosten van de advertentieplatforms van Google en Facebook/Instagram, terwijl het organische bereik op social media sinds begin 2020 gedaald is. Online marketing werkt daardoor nu veel minder goed om ondernemers zichtbaar te maken en klanten te trekken. Socialmedia-marketing is kapot voor ondernemers.

Nog maar een paar jaar geleden was het genoeg om een foto te maken of een video op te nemen voor je klanten. En die op Facebook of LinkedIn te zetten met een leuk tekstje erbij. Je kon met je telefoon je marketing doen en je kreeg genoeg bereik en reacties van geïnteresseerden om van die opbrengst te kunnen leven.

Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de bedrijven via social media hun merkbekendheid probeert te vergroten. 61 procent doet dit om klanten te krijgen. Dit terwijl dat in 2022 zo lastig en duur is geworden, dat het voor de meesten niet meer lonend is om er zo veel tijd en geld in te blijven steken. Het aantal geplaatste berichten is toegenomen, maar mensen besteden minder tijd op de belangrijkste socialmedia-platforms, blijkt uit onderzoek van Newcom.

Grillig gedrag van advertentieplatforms

Alle berichten en advertenties die een schijn van racisme, vrouwonvriendelijkheid of misbruik van vertrouwen oproepen, worden als gevolg van het politiek-correcte klimaat in Amerika geweerd. Of zelfs helemaal geblokkeerd. Adverteerders – zelfs bedrijven die tonnen per jaar uitgeven aan advertenties – kunnen daardoor soms van de ene op de andere dag geen socialmedia-marketing meer doen. Het platform wil hun content niet meer verspreiden via timelines en advertenties. Dat gebeurt vaak nadat er een wijziging is geweest in de algemene voorwaarden of het algoritme dat bepaalt welke content wordt getoond en welke niet.

Wanhoop bij ondernemers die socialmedia-marketing inzetten

Is je bedrijf afhankelijk van organisch bereik van je content of het succes van je online advertenties? Dan ben je door deze ontwikkeling heel kwetsbaar. Het scherp gedaalde bereik en de veel hogere kosten hebben ervoor gezorgd dat er bedrijven failliet zijn gegaan. Hun voornaamste bron van omzet droogde langzaam op of werd plotseling afgesloten.

socialmedia marketing voor ondernemers is kapot - Foto: Schrijven voor internet/Aartjan van Erkel

(Foto: Schrijven voor internet/Aartjan van Erkel)

Vrijheid en creativiteit verder in het gedrang

Als ondernemer raak je door het proactieve handelen van smartphone-fabrikanten zelfs nog meer mogelijkheden kwijt om klanten te bereiken met je marketing. Apple voerde sinds 2020 diverse privacy-gerelateerde updates door in iOS, het besturingsprogramma van de iPhone. Volgens onderzoeken van Facebook genereren MKB-bedrijven zo’n 60 procent minder verkopen voor elke uitgegeven dollar, wanneer zij de verkoop op hun websites willen stimuleren met Facebook-advertenties.

Deze nieuwe realiteit leidt tot wanhoop bij ondernemers, die zich toch al sinds begin juli bedreigd voelen door de inflatie van 10,3 procent – de hoogste inflatie sinds 1975 – die hun omzetten uitholt en de lifestyle van hun gezin bedreigt. Daar komt nog bij dat de geldmarktrente hard stijgt, waardoor zakelijke kredieten duurder zijn geworden.

Focussen op één platform

Wil je toch voornamelijk blijven inzetten op online marketing? Dan heb je de meeste kans op succes als je focust op één platform. Bijvoorbeeld door een YouTuber te worden, of een Instagram-influencer. Dan moet je wel een groot deel van de dag steken in het maken, editen en promoten van video’s en andere content om zo views en reacties te krijgen.

Maar als ondernemer wil je niet als een slaaf werken op de plantage van iemand anders. Maak jezelf daarom nooit afhankelijk van grillige online platforms die je gedrag bepalen en die je moet gehoorzamen. Als je de content die je plaatst steeds weer moet aanpassen aan de nieuwe eisen vanuit Amerika, worden je vrijheid en creativiteit bedreigd. Terwijl dat waarschijnlijk redenen zijn geweest om je bedrijf te starten. En dan kunnen de sociale media ook nog eens van de ene op de andere dag je advertenties verbieden of je content weren. Als je van ze afhankelijk bent dan is: pats, je omzet in één keer weg.

Creëer je eigen media

Daarom is het veiliger om ‘op eigen grond te bouwen’ door je eigen media te creëren en gebruiken. Zorg dat je bereik zo groot mogelijk is met media waar je zelf volledige zeggenschap over hebt en waarbij er geen algoritme tussen jou en je publiek zit. Voorbeelden van eigen media zijn e-mailnieuwsbrieven, boeken, podcasts, webinars, direct mail, memberships, websites, online trainingen, masterminds en presentaties.

Daar beïnvloed je klanten, je overtuigt ze van je visie, je vangt koopsignalen op en je sluit de deals. Als je beschikt over eigen media is het nog steeds mogelijk om relaxt te zaaien en te verkopen zonder dat je algoritmes nodig hebt.